Μεγάλο και πρώιμο ενδιαφέρον για το εμβόλιο της γρίπης από τους πολίτες των Χανίων, διαπιστώνει μιλώντας στα “Χ.ν” ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Χανίων, Μανώλης Κατσαράκης. Μόνο στο δικό του φαρμακείο, οι πολίτες που είχαν γραφτεί σε λίστα αναμονής από τη Δευτέρα που ξεκίνησε η ηλεκτρονική συνταγογράφηση έως και χθες το μεσημέρι, έφταναν τους 40!
Xθες παρελήφθησαν από την συνεταιριστική φαρμακαποθήκη των Χανίων περίπου 16.000 δόσεις και από σήμερα τα εμβόλια είναι διαθέσιμα στα φαρμακεία. Στον αριθμό αυτόν, πρέπει να προστεθούν οι ιδιωτικές παραγγελίες του κάθε φαρμακείου απευθείας από τις εταιρείες ανάλογα με τις ανάγκες του.
Όπως εξηγεί ο κ. Κατσαράκης, «είναι τέσσερα τα εμβόλια αλλά στην συνταγογράφηση γράφονται σαν «εμβόλιο γρίπης» και στο φαρμακείο ή επιλέγει ο ασθενής ή παίρνουμε αυτό το οποίο υπάρχει. Γιατί κατά την αύξηση της ροής -όπως είναι φυσικό – θα παίρνουμε όποιο είναι διαθέσιμο». Φέτος τα εμβόλια είναι όλα τετραδύναμα καθώς έχουν συμπεριλάβει και τον ιό Η1Ν1 και δεν υπάρχει καμία διαφοροποίηση μεταξύ τους.
Επίσης, η συνταγογράφηση είναι ενιαία, ηλεκτρονική, περιλαμβάνει μόνο τις ευπαθείς ομάδες, δηλαδή «παιδιά και ενήλικες με υποκείμενα νοσήματα», όσους φροντίζουν άτομα που είναι με ανοσοανεπάρκεια ή βαρέως πάσχοντα, όσους έχουν στην οικογένεια βρέφη κάτω των έξι μηνών ενώ ιδιαίτερη έμφαση φέτος δίνεται στους υγειονομικούς.
ΕΠΑΡΚΕΙΑ ΕΜΒΟΛΙΩΝ
Συνολικά σε όλη την Ελλάδα διατέθηκαν χθες περίπου 2 εκατ. δόσεις από τα 4 εκατ. που έχουν εξασφαλιστεί πανελλαδικά. Τα επόμενα εμβόλια αναμένεται να παραληφθούν τέλος Οκτώβρη και τα επόμενα 15 Νοέμβρη.
«Φέτος, η κοινή έναρξη της συνταγογράφησης όσο και της παράδοσης των εμβολίων μαζικά και ταυτόχρονα όλων των εταιρειών θα βοηθήσει στο να μην υπάρχει καμία αναμονή σε όσους θέλουν να εμβολιαστούν. Δηλαδή τα 2 εκατ. δόσεις είναι αρκετά για να καλύψουν την οποιαδήποτε λίστα. Κι επειδή ο εμβολιασμός θα αρχίσει ουσιαστικά αρχές Οκτώβρη- μέσα Οκτώβρη, αυτό σημαίνει αφενός ότι θα περάσουν οι 15 μέρες που χρειάζονται για την επίτευξη ικανού αριθμού αντισωμάτων και ανοσίας από τον οργανισμό αφετέρου ότι οι έξι μήνες μετά που παρέχει κάλυψη, καλύπτουν μέχρι και τον Απρίλιο. Είναι το πιο σωστό χρονικό διάστημα.» τονίζει ο κ. Κατσαράκης, διαπιστώνοντας ωστόσο ότι η έξαρση της γρίπης στην περιοχή μας παρουσιάζεται κάθε χρόνο μετά τις 20 Δεκέμβρη, με κορύφωση τον Γενάρη μέχρι τα μέσα Φλεβάρη.
ΜΗΤΡΩΟ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥ
«Το εμβόλιο φέτος χορηγείται με ηλεκτρονική ιατρική συνταγή για να μπορέσουν τα δεδομένα να μπουν σε ένα μητρώο εμβολιασμού ώστε να γνωρίζουμε ποιοι και πόσοι έχουν εμβολιαστεί» τονίζει ο κ. Κατσαράκης, εξηγώντας πως από αυτό «θα εξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα μετά το τέλος της σεζόν της γρίπης, τα οποία συν τω χρόνω θα βοηθήσουν τον σχεδιασμό της επόμενης χρονιάς».
Όπως αναφέρει, το μητρώο εμβολιασμού ήταν κάτι πολύ αναγκαίο να εφαρμοστεί καθώς -αντίθετα με το τί συμβαίνει στα παιδιά- στους ενήλικες δεν υπάρχει συγκεκριμένη πορεία εμβολιασμού. Από την υποχρέωση ηλεκτρονικής συνταγογράφησης εξαιρούνται οι ασφαλισμένοι φορέων που δεν έχουν ενταχθεί στο σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης, οι πολίτες (τουρίστες) από χώρες εκτός Ευρωπαϊκές Ένωσης καθώς και οι Ευρωπαίοι πολίτες που δεν κατέχουν ΕΚΑΑ (Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας) και μετανάστες, που για διάφορους λόγους δεν έχουν αποκτήσει ΑΜΚΑ ή Προσωρινό Αριθμό Ασφάλισης και Υγειονομικής Περίθαλψης Αλλοδαπού (ΠΑΑΥΠΑ).