Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025

Διατήρηση της ιστορικής μνήμης μέσα από έξυπνες ψηφιακές δράσεις

Η διατήρηση της ιστορικής μνήμης για τη Μάχη της Κρήτης μέσα από έξυπνες ψηφιακές δράσεις, ταινίες και βιβλία αναδείχθηκε στην εκδήλωση στο “Πολύκεντρο Βουκολιών” από τον Δήμο Πλατανιά και την Πολιτιστική Εταιρεία Κρήτης το βράδυ της Δευτέρας.

Εκδήλωση για την ιστορική μνήμη με αφορμή της δράσεις της “Πολιτιστικής Εταιρείας Κρήτης” στο Πολύκεντρο του Δήμου Βουκολιών το βράδυ της Δευτέρας.

Aρχικά προβλήθηκε η ταινία μικρού μήκους “Μαρίκα γιατί να φοβάσαι” (πριν δύο ημέρες απέσπασε άλλο ένα διεθνές βραβείο ως το καλύτερο ντοκιμαντέρ σε φεστιβάλ της Πολωνίας) μια από τις τρεις σχετικές δράσεις που υλοποιήθηκαν από την “Πολιτιστική Εταιρεία Κρήτης” και τον Δήμο Πλατανιά (η έντυπη έκδοση “Εμείς ξέραμε ότι γράφαμε ιστορία” και η ψηφιακή έκθεση για τη Μάχη της Κρήτης , οι άλλες δύο).

Ο πρόεδρος της “Πολιτιστικής Εταιρείας Κρήτης” κ. Μαθιός Φραντζεσκάκης έκανε μια αρχική εισαγωγή επισημαίνοντας μεταξύ άλλων τη στήριξη του Δήμου Πλατανιά στις προσπάθειες διατήρησης της ιστορικής μνήμης.
Στον χαιρετισμό του ο δήμαρχος Πλατανιά κ. Γιάννης Μαλανδράκης υπογράμμισε πως η έκδοση “Εμείς ξέραμε ότι γράφαμε ιστορία” μοιράστηκε σε σχολεία, ενώ η ψηφιακή έκδοση της έκθεσης που έγινε με τη στήριξη της “Τράπεζας της Ελλάδας” είναι διαθέσιμη με πλήθος ιστορικών στοιχειών και πληροφοριών. Τόνισε πως στόχος της προσπάθειας δεν είναι να ενισχυθούν οι προκαταλήψεις των νεότερων γενιών απέναντι σε πολίτες άλλου κράτους αλλά να αναδειχθεί «η ιστορία και τα χαρακτηριστικά των ανθρώπων που καταστράφηκαν και ξαναδημιούργησαν».
Τη αξία της «καταγραφής των διηγήσεων των ανθρώπων που ζουν ακόμα μπορούν να πουν τις ιστορίες της» τόνισε η περιφ. Σύμβουλος κ. Σοφία Μαλανδράκη- Κρασουδάκη συμπληρώνοντας πως «ο ψηφιακός τρόπος είναι ένας τρόπο να μάθουν τα παιδιά που βλέπουν άχρωμα και κουραστικά τον τρόπο που τους διδάσκουμε την ιστορία τα γεγονότα»

Η φιλολόγος και ιστορικός κ. Στέλλα Αλυγιζάκη ξεκίνησε την εισήγηση της λέγοντας πως «η επίγνωση της ιστορίας είναι μια πράξη εθνικής αυτογνωσίας και αυτό είναι πιο σημαντικό όταν μιλάμε για δημόσια και όχι για ακαδημαϊκή ιστορία. Η δημόσια ιστορία, την οποία εμπλουτίζουμε μέσα από τις δράσεις του Δήμου Πλατανιά, είναι αυτή που γίνεται και ασκείται και υπηρετείται έξω από τις ακαδημαϊκές αίθουσες. Ο στόχος της ιστορίας δεν είναι να δικάσει, δεν είναι δικαστήριο η ιστορία, είναι μια πράξη βαθιάς κατανόησης των εμπειριών των ανθρώπων, των γενεών , των λαών . Η κατανόηση αυτή αποτελεί και την προϋπόθεση για τη διαμόρφωση μιας ταυτότητας.»

Η κ. Αλυγιζάκη έκανε μια σύντομη αναφορά των τοπικών εκδόσεων, ερευνών και μελετών για τη Μάχη της Κρήτης, υπογραμμίζοντας την προσπάθεια που είχε γίνει το 1991 στις εκδηλώσεις για τα 50 χρόνια της Μάχης αλλά και το τεράστιο υλικό που συγκέντρωσε, κατέγραψε και ανέδειξε στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων ο αείμνηστος Μιχάλης Γρηγοράκης. Ολοκληρώνοντας την παρέμβαση της σημείωσε πως «ο απλός λαός ένα πόλεμο δεν μπορεί να τον σταματήσει και το βλέπουμε και σήμερα και το βλέπουμε στα μάτια, τις αφηγήσεις , στα δάκρυα , στις μαρτυρίες που ζουν σήμερα ένα πόλεμο και είναι πράγματι πολύ κοντά μας. Οι Κρητικοί τον πόλεμο δεν μπορούσαν να τον αλλάξουν έπρεπε να τον ζήσουν! Τον φόβο τους τον έκαναν θυμό, η ανάγκη για αυτούς έγινε ιστορία αλλά για μας η ιστορία δεν πρέπει για κανένα τρόπο να γίνει σιωπή.»

Εκδήλωση για την ιστορική μνήμη με αφορμή της δράσεις της “Πολιτιστικής Εταιρείας Κρήτης” στο Πολύκεντρο του Δήμου Βουκολιών το βράδυ της Δευτέρας.

Για το πως αντιμετωπίζουν τις εκδηλώσεις για τη Μάχη της Κρήτης σήμερα όλοι οι εμπλεκόμενοι (πολιτικοί, αυτοδιοικητικοί, δημοσιογράφοι, ομιλητές, κοινό) μίλησε ο δημοσιογράφος των “Χ.ν.” Γιώργος Κώνστας. Τόνισε ιδιαίτερα πως – με κάποιες εξαιρέσεις – η συμμετοχή των περισσότερων στις εκδηλώσεις γίνεται γιατί «πρέπει» και όχι γιατί το «νιώθουν» για «να αντιμετωπίσουμε τις δικές μας ανασφάλειες, για την δική μας προβολή και υστεροφημία και όχι από ηθική υποχρέωση απέναντι στους προγόνους μας».

Ο φιλόλογος, πρώην υπουργός και μέλος της Επιτροπης Διεκδίκησης των Γερμανικών Αποζημιώσεων κ. Μανώλης Χατζηνάκης σε βιντεοσκοπημένο του μήνυμα χαρακτήρισε τη Μάχη της Κρήτης «ένα κρίκο στην μακρυά αλυσίδα αγώνων». Στάθηκε ιδιαίτερα στην «απόπειρα αποκοπής από τις ιστορικές ρίζες των λαών και για ένα άνεμο ιστορικού αναθεωρητισμού που πνέει παγκοσμίως. Παρακολουθήσαμε τα τελευταία χρόνια μια απόπειρα παραχάραξης της ιστορίας, πλαστογράφησης των ιστορικών γεγονότων».
Επίσης αναφέρθηκε στο ρόλο φορέων όπως το: Ελληνογερμανικό ταμείο για το μέλλον, ελληνογερμανικό ίδρυμα νεολαίας και το Πρόγραμμα μνήμες για την κατοχή στην Ελλάδα , τονίζοντας τον ιδιαίτερα αρνητικό ρόλο τους και στην προσπάθεια να “λειάνουν και να στρογγυλέψουν” τα γεγονότα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Τέλος αφιέρωσε την παρέμβαση του στον αντιστασιακό Βαρδή Β. Βαρδινογιάννη.

Στον χαιρετισμό του ο δήμαρχος Καντάνου – Σελίνου κ. Αντώνης Περράκης μίλησε ιδιαίτερα για την διαπαιδαγώγηση της νεολαίας σήμερα που μέσα από την τηλεόραση, το διαδίκτυο κα. ουσιαστικά «εθίζεται στην βία, το μίσος, στην κοινωνική ανισότητα που αποτελούν και τη βασική αιτία για τους πολέμους». Τους προβληματισμούς του αναφορικά με το πως αντιμετωπίζουμε σημαντικά ιστορικά γεγονότα κατέθεσε ο γεν. Διευθυντής της Ορθόδοξης Ακαδημίας κ. Κωνσταντίνος Ζορμπάς, ενώ στην εκδήλωση τοποθετήθηκε και ο αντιδήμαρχος κ. Χάρης Μπομπολάκης.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα