Μεγάλο Σάββατο σήμερα, η τελευταία μέρα της Μεγάλης Βδομάδας και της Σαρακοστής. Το μόνο Σάββατο που ακολουθείται αυστηρή νηστεία σύμφωνα με την Ορθόδοξη παράδοση, ακόμα και από το λάδι. Από το βράδυ όμως του συγκεκριμένου Σαββάτου όπως και την ημέρα του Πάσχα, αρχίζουν σημαντικές παρεκκλίσεις οι οποίες χρειάζονται μία ιδιαίτερη προσέγγιση.
Τι πρέπει να προσέξουμε στο πασχαλινό τραπέζι;
H αλήθεια είναι ότι το πασχαλινό τραπέζι είναι μια από τις πιο όμορφες οικογενειακές συγκεντρώσεις, ιδιαίτερα όταν συνδυάζεται με εκδρομή στο χωριό και σουβλιστό αρνάκι ή κατσικάκι. Η ημέρα, όταν υπάρχουν οι προϋποθέσεις, μπορεί να αφήσει πανέμορφες αναμνήσεις στο μυαλό των μικρών παιδιών, αλλά και των ενηλίκων.
Παρ’ όλ’ αυτά, τα περιστατικά εισαγωγής στο νοσοκομείο με καρδιαγγειακά ή γαστρεντερικά προβλήματα, ιδιαίτερα τη δεύτερη μέρα του Πάσχα, είναι αρκετά αυξημένα. Αν το αναλογιστεί κανείς, είναι πολύ λογικό. Φανταστείτε πόσο απότομη αλλαγή είναι για τον οργανισμό μετά τις 40 μέρες της αυστηρής νηστείας να αρχίζει να τρώει ξανά τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες και κορεσμένο λίπος. Ο οργανισμός λοιπόν χρειάζεται ένα χρονικό περιθώριο για να μπορέσει να ξαναδεχτεί τις αυξημένες ποσότητες πρωτεϊνών και λιπαρών που καταναλώνονται την ημέρα του Πάσχα.
Η ομαλή προσαρμογή του οργανισμού από τα νηστήσιμα φαγητά στα πασχαλινά, ξεκινά το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου με τη μαγειρίτσα ή τα όποια παραδοσιακά κρητικά εδέσματα. Ένα πιάτο σούπα με μια σαλάτα είναι ένα πολύ ωραίο ξεκίνημα. Η μαγειρίτσα δεν είναι άμοιρη θερμίδων ούτε λιπαρών. Οπότε ένας τρόπος για να αποφύγετε την υπερβολή είναι να φτιάξετε μαγειρίτσα με κοτόπουλο και χωρίς πολλά εντόσθια.
Την ημέρα του Πάσχα, συστήνεται να φάτε ένα ελαφρύ πρωινό και να μην μείνετε νηστικοί μέχρι πασχαλιάτικο τραπέζι. Δεν είναι άσχημο να προτιμήσετε για πρωινό ένα κομμάτι τσουρέκι ή 1 – 2 πασχαλινά κουλουράκια μαζί με ένα φρούτο ή έναν χυμό. Καλύτερα το πρωί, παρά μαζί με το μεσημεριανό. Αν έχετε ξυπνήσει νωρίς και υπάρχει και περιθώριο για σνακ, συστήνεται πάλι ένα φρούτο.
Στο πασχαλιάτικο γεύμα καλό είναι να ξεκινήσετε με μια σαλάτα. Όσον αφορά το κρέας προτιμήσετε κατσίκι αντί για αρνί και όσο μπορείτε αφαιρέστε την πέτσα και το ορατό λίπος. Για να αποφύγετε την υπερβολική κατανάλωση κρέατος, συνδυάστε και λίγο άμυλο όπως πατάτα, ψωμί, παξιμάδι ή 1-2 χορτάρινα καλτσουνάκια φούρνου. 1-2 ποτήρια κρασί δεν είναι πρόβλημα. Το απόγευμα με τον καφέ καλύτερα να προτιμήσετε φρούτο. Αν θέλετε όμως γλυκό, ένα κομμάτι τσουρέκι ή ένα κουλουράκι, δεν είναι θέμα. Τέλος, το βράδυ, για να συνέρθετε από την υπερφαγική τάση του μεσημεριού και τα διάφορα θέματα δυσπεψίας που μπορεί να παρουσιαστούν συστήνεται ένα ελαφρύ γεύμα, όπως μια σαλάτα, μια χορτόσουπα, γιαούρτι με φρούτο ή γάλα με φρυγανιά.
Τα άτομα με θέματα υγείας, όπως το αυξημένο ουρικό και τα καρδιαγγειακά προβλήματα, πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά εκείνη την ημέρα.
Μην σας πιάνει πανικός για τα κιλά
Το ότι ξεφύγατε λίγο τις ημέρες του Πάσχα δεν σημαίνει ότι ήρθε η συντέλεια του κόσμου. Όλα διορθώνονται και τακτοποιούνται. Πρέπει να εκτιμήστε την ανάγκη σας να βρεθείτε μαζί με αγαπημένα πρόσωπα γύρω από το εορταστικό τραπέζι και να περάσετε μερικές όμορφες στιγμές μαζί τους. Το εορταστικό τραπέζι, όπως και να το κάνουμε, αποτελεί κομμάτι της κουλτούρας μας και το νόστιμο φαγητό, όντως, επιδρά θετικά στη διάθεσή μας. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι πρέπει να φτάσουμε στο άλλο άκρο.
Υπάρχουν διάφορες έρευνες που μελέτησαν τη συμπεριφορά ατόμων στις γιορτές. Σε μία από αυτές είχαν 2 ομάδες, τα άτομα που είχαν επιτυχώς χάσει κάποια κιλά και τα άτομα φυσιολογικού βάρους. Η μελέτη, αν και με λίγους ασθενείς, είδε ότι τα άτομα που είχαν χάσει βάρος, ήταν πιο επιρρεπή στο να χάσουν τον έλεγχο στις γιορτές συγκριτικά με αυτά που είχαν φυσιολογικό βάρος. Εννοείται ότι χρειάζονται έρευνες με περισσότερα άτομα, αλλά και μόνο από αυτά τα ευρήματα μπορούν να εξηγηθούν κάποιες συμπεριφορές.
Έχει τεράστια σημασία τα άτομα που μπαίνουν σε φάση δίαιτας, να διδάσκονται ταυτόχρονα και διατροφή. Αν δεν γίνει αυτό, τότε γίνονται ιδιαίτερα ευάλωτα σε περιόδους όπως οι γιορτές και οι διακοπές. Οι ερευνητές τόνισαν αρκετά το κομμάτι του αυτοελέγχου. Αυτό σημαίνει ότι τα πρώην υπέρβαρα άτομα πρέπει να μάθουν να ελέγχουν και να προγραμματίζουν τις συμπεριφορές τους απέναντι στο φαγητό, μέχρι αυτή η συνήθεια να βγαίνει από μόνη της.
Προσοχή στις αυστηρές στερητικές δίαιτες μετά τις γιορτές. Πιο το νόημα να υποβάλουμε τον εαυτό μας σε μία έντονα στρεσογόνο κατάσταση, όπου θα χάσουμε κυρίως νερό και μυϊκό ιστό, για να το βάλουμε αργότερα σε λίπος; Η πιο σωστή τακτική είναι να μάθουμε έναν σωστό τρόπο διατροφής.
Καλό είναι επίσης να ελευθερωθούμε από τις ενοχές που μας κυριεύουν, όταν τρώμε κάτι διαφορετικό αυτές τις ιδιαίτερες μέρες. Το ερώτημα στη συγκεκριμένη περίπτωση βέβαια, είναι σε τι ποσότητα το φάγαμε και πόσο ελέγξαμε τη διατροφή μέσα στην ημέρα, αλλά και τις προηγούμενες μέρες. Όλα είναι θέμα στρατηγικής. Και το σημαντικότερα: Να κοιτάξουμε να χαρούμε τις στιγμές με τους δικούς μας.
Συμπερασματικά
Αποτελεί κλασικό μότο, αλλά είναι απαραίτητο. Η ζωή θέλει μέτρο, που σημαίνει ότι και στο φαγητό αν υπάρχει μέτρο, τότε μπορούμε και απολαμβάνουμε και τις στιγμές μας πιο καλά. Πέρα από το φαγητό, ας κοιτάξουμε να απολαύσουμε τις όμορφες οικογενειακές στιγμές γύρω από το τραπέζι και ας μην τις επισκιάσουμε με καταστάσεις που μπορεί να προκληθούν λόγω της αυξημένης κατανάλωσης φαγητού. Ας μάθουμε να σεβόμαστε τη ζωή και το σώμα μας. Αυτές τις μέρες, με όλα τα προβλήματα που υπάρχουν, έχουμε ανάγκη από όμορφες στιγμές και ουσιαστικές. Το φαγητό δεν είναι το παν. Άλλα έχουν σημασία. Τα φαγητό αποτελεί ένα μέρος των όμορφων στιγμών.
Βιβλιογραφία:
• Ψιλάκης Νίκος, Ψιλάκη Μαρία (2001) Κρητική Παραδοσιακή Κουζίνα, Το θαύμα της κρητικής διατροφής, Εκδόσεις Καρμάνωρ, Ηράκλειο
• Phelan S eta al (2008) Holiday weight management by successful weight losers and normal weight individuals, Journal of consulting and clinical Psychology, 76 (30, pp 442-448