Παρασκευή, 31 Ιανουαρίου, 2025

Διατροφικός θησαυρός το ελαιόλαδο

Δεκάδες μαθητές ενημερώθηκαν από ειδικούς και δοκίμασαν συνταγές, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων “Ελαία Κίσσαµος 2024”

 

Η αξία της κρητικής διατροφής, η σηµασία της αξιοποίησης του ελαιολάδου και των παράγωγων της ελιάς αναλύθηκε σε µαθητές και των δύο βαθµίδων της εκπαίδευσης κατά την πρώτη ηµέρα των εκδηλώσεων “Ελαία Κίσσαµος 2024” που συνεχίζεται και σήµερα στο Καστέλι Κισσάµου στον χώρο του “Τσατσαρωνάκειου”.

∆εκάδες µαθητές είχαν την ευκαιρία να ενηµερωθούν από ειδικούς για την θέµατα διατροφής και στη συνέχεια κάτω από την καθοδήγηση τοπικών σεφ να παρασκευάσουν µαζί τους δεκατιανά, δίνοντας έτσι ιδέες στο µέλλον στους γονείς τους!
Ειδικότερα τα παιδιά παρακολούθησαν και συµµετείχαν στην παρασκευή δεκατιανών µε :
• Προζυµένιο ψωµί, ελαιόλαδο, τοµάτα, µυζήθρα και αυγό από τον σεφ κ. Ιωσήφ Πετρώφ.
• Λαδοκούλουρα, µε βασική ύλη πάντα το ελαιόλαδο από τον σεφ κ. Γιάννη Τσιβουράκη.
• Ελιόψωµο, που ετοίµασε ο Κισσαµίτης σεφ κ. Μανώλης Παπουτσάκης
• Φρουτοσαλάτα µε τη χρήση και ελαιολάδου (!) µια πρωτότυπη δηµιουργιά από τον σεφ κ. Βασίλη Λεωνίδου.
«Θέλουµε να δείξουµε στα παιδιά πως µπορούµε να χρησιµοποιήσουµε προϊόντα της ελιάς και ελαιόλαδο για να φτιάξουµε καθηµερινά το δεκατιανό µας και όχι µόνο. ∆εν είναι υπερβολή ότι το ελαιόλαδο ταιριάζει παντού» υπογράµµισε ο κ. Μανώλης Παπουτσάκης.

ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ
«Άκουσα πολλά πράγµατα που δεν γνώριζα, όπως την “Πυραµίδα” της διατροφής! Με βάση αυτή δεν πρέπει να τρώµε πολλά γλυκά, όχι πολύ κρέας, να προτιµάµε δηµητριακά, φρούτα και λαχανικά» δήλωσε η µαθήτρια του 3ου ∆.Σ. Μαρία Αθανασούλα. Η ίδια δοκίµασε τις συνταγές των σεφ και παρατήρησε πως «ό,τι φάγαµε ήταν πολύ γευστικό και ωραίο. Σίγουρα καλύτερα είναι να τρώµε τέτοιες τροφές από τις έτοιµες».
«Γνωρίσαµε την Κρητική διατροφή και πόσο σηµαντική είναι για την υγεία µας. Μου έκαβε εντύπωση που οι παλιοί Κρητικοί έτρωγαν µέλι αντί για ζάχαρη, λαχανικά πολλά και χρησιµοποιούσαν µόνο ελαιόλαδο» ήταν το σχόλιο του µαθητή Γαβριήλ Κουτσοκώστα.
«Νιώθω ευγνώµων που ζω στην Κρήτη και ακούµε τόσα ενδιαφέροντα πράγµατα. Ήξερα πολλά έµαθα ακόµα και άλλα. Τα παιδιά της ηλικίας µου τρώνε πολλές ανθυγιεινές τροφές, ακόµα και εγώ που ασχολούµαι µε τον αθλητισµό, προτιµούν τα έτοιµα, τα αναψυκτικά» σηµείωσε η Μαρίνα ∆ιακονή στη Γ’ τάξη του 2ου Γυµνασίου Χανίων. Παράλληλα η Μαρίνα πρόσθεσε πως οι δηµιουργίες των σεφ «ήταν και απολαυστικές, πολύ νόστιµες και δεν µας αφήνουν καµία ενοχή».
Στο ίδιο µήκος κύµατος και η Αγγελική ∆εικτάκη παρατήρησε πως «είναι σηµαντικό να ακολουθούµε την Κρητική διατροφή γιατί κάνει καλό στην υγεία µας και βοηθάει την ανάπτυξη µας. Οι νέοι “πέφτουµε” εύκολα στην κακή διατροφή λόγω διαφηµίσεων».
«Αυτή η διήµερη εκδήλωση πιστεύουµε ότι θα συµβάλλει σε πολλά πράγµατα, κυρίως όµως να µάθουν τα παιδιά, οι µαθητές των σχολείων µας τη σηµασία της Κρητικής διατροφής και ειδικά του ελαιολάδου και πως µπορούν να το χρησιµοποιούν καθηµερινά για να εξασφαλίσουν καλή υγεία» δήλωσε ο αντιδήµαρχος Παιδείας κ. Βασίλης Γλαµπεδάκης.

Ένα “µάθηµα” παρασκευής ελιόψωµου από τον Κισσαµίτη σεφ Μ. Παπουτσάκη.

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ- ΣΧΟΛΕΙΟ…ΜΥΣΤΙΚΑ ΣΤΗ ∆ΙΑΤΡΟΦΗ

Οι µαθήτριες του 2ου Γυµνασίου Κισσάµου Μ. ∆ιακονή και Α. ∆εικτάκη αναφέρθηκαν στην αξία της Κρητικής διατροφής.

«Τα σηµερινά παιδιά της Κρήτης έχουν µια πολύ βαριά κληρονοµιά, ένα πολύτιµο θησαυρό υγείας και παράδοσης. Όλοι οι φορείς θα πρέπει να προσέχουµε να τα κρατήσουµε πιο κοντά στη Κρητική διατροφή, στο Μεσογειακό πρότυπο διατροφής» επισήµανε η κ. Ειρήνη Μαραζιώτη, εκπαιδευτικός και σύµβουλος διατροφής. Η κ. Μαραζιώτη εξήγησε πως δάσκαλοι και γονείς είναι υποχρεωµένοι «να προστατεύουµε τα παιδιά µας από τα προϊόντα υπερκαταναλωτισµού, να τα βοηθήσουµε να αυξήσουν τις άµυνες τους και να κάνουν σωστές επιλογές. Τα παιδιά είναι έρµαια στο “δυτικού τύπου διατροφής” , τρώνε ακατάλληλα προϊόντα, µε µικρό οικονοµικό κόστος που είναι γεµάτα µε αλάτι, ζάχαρη και λίπος. Συνδυασµοί καταστροφικοί όταν επαναλαµβάνονται τακτικά! Επίσης τα παιδιά συνηθίζουν και αποτυπώνουν τις συνήθειες των µεγάλων, για αυτό και η οικογένεια πρέπει να αποτελεί πρότυπο».

 

Οι µαθητές του 3ου ∆.Σ. Κισσάµου Μ. Αθανασούλα και Γ. Κουτσοκώστας µίλησαν για την εµπειρία της παρασκευής δεκατιανού µε τη χρήση ελαιολάδου.

H κα Μαραζιώτη στάθηκε ιδιαίτερα στο οικογενειακό τραπέζι και πως αυτό µπορεί να προσφέρει µια ασφάλεια στα παιδιά. «Στο οικογενειακό τραπέζι οι γονείς µπορούν να δώσουν απαντήσεις στις απορίες και τα ερωτήµατα των παιδιών τους, και είναι πολύ σηµαντικό σε ένα από τα δύο γεύµατα της µέρας τουλάχιστον να είναι όλοι µαζί σε αυτό! Πρέπει οι γονείς επίσης να προσέξουν το χαρτζιλίκι καθώς µερικές φορές στο παιδικό πορτοφόλι είναι ανάλογο του µισθού ενός ανειδίκευτου εργάτη. Να προσέχουν τι χρήµατα δίνουν, να τα εφοδιάζουν µε αγνά υλικά από το σπίτι ώστε να αγοράζουν όσο το δυνατόν λιγότερες έτοιµες τροφές! ∆εν λέµε να απέχει τελείως το παιδί από τις συσκευασµένες τροφές αλλά η επαναληπτικότητα είναι αυτή που κάνει τη µεγάλη διαφορά. Ας έχουν ξηρούς καρπούς, καρυδάκια µε µέλι, ντάκους, φρούτα ειδικά τα τελευταία αντί για συσκευασµένους χυµούς κατέληξε.

Χρήση ελαιολάδου για το δεκατιανό από το σεφ κ. Ι. Πετρώφ.

Για τα “µυστικά” της ισορροπηµένης διατροφής µίλησε η κ. Φωτεινή-Ιωάννα Φαραγγιτάκη, κλινική διαιτολόγος- διατροφολόγος. «Έχει σηµασία να µπορούµε να κτίσουµε πιο σωστά το ανοσοποιητικό µας σύστηµα µέσα από τη διατροφή, ώστε να µην αρρωσταίνουµε συχνά, να έχουµε βέλτιστη απόδοση στο σχολείο και να αναπτυχθούµε σωστά µε βάση την ηλικία, το φύλλο και το βάρος. Για αυτό και επισήµανα στα παιδιά ότι θα πρέπει να αφαιρέσουµε όλα τα τυποποιηµένα τρόφιµα που λόγω του δυτικού τύπου διατροφής, κυριαρχούν και να διαλέξουµε τα φυσικά τρόφιµα αυτά που έχουµε στα “χέρια µας” όπως το ελαιόλαδο. Πως θα το πετύχουµε; ∆ιαλέγοντας τις σωστές οµάδες τροφίµων όπως µας δείχνει η Μεσογειακή διατροφή, η µεσογειακή πυραµίδα µε ολικής άλεσης προϊόντα, φρέσκα φρούτα και όχι τυποποιηµένους χυµούς , ελαιόλαδο αντί για βούτυρο, περισσότερα ψάρια και περιορισµό των συσκευασµένων τροφίµων». Ειδικά για τη χρήση συσκευασµένων τροφίµων η κ. Φαραγγιτάκη ρωτήθηκε για τι θα πρέπει να κάνουν οι γονείς ώστε να αποφεύγουν τις εύκολες λύσεις των “snack”. «Κατανοώ ότι έχουµε µια έντονη καθηµερινότητα, άγχος στη δουλειά και δεν µπορούµε να αφιερώσουµε πάντα τον αναγκαίο χρόνο για να µαγειρέψουµε, µπορούµε όµως να αφιερώσουµε µισή ώρα την εβδοµάδα. Να πάµε στο super market µαζί µε το παιδί και να του µιλήσουµε για τα υγιεινά τρόφιµα να τους δείξουµε τις ετικέτες και πως αναγράφονται σε αυτές τα συστατικά, να φτιάξουµε µια σαλάτα ή και να µαγειρέψουµε µαζί. Είναι σπουδαίο τα παιδιά να έλθουν σε επαφή µε το φαγητό, να µάθουν τις µυρωδιές, πως θα συνδυάσουν τις τροφές. Κάθε Κυριακή ή µια µέρα της εβδοµάδας να προετοιµάσουµε γεύµατα! ∆εν είναι κακό να µπορεί να βρει πιο εύκολα το παιδί κάποιο υγιεινό τρόφιµο µέσα στο σπίτι! Επίσης το σηµαντικό είναι το παράδειγµα στην κατανάλωση υγιεινών τροφών. Αν ο γονιός κάθεται κάθε βράδυ στην τηλεόραση και τρώει πατατάκια, το παιδί τι θα κάνει; Αν όµως καθήσουµε όλοι µαζί στο τραπέζι, συζητήσουµε, βγάλουµε τα άγχη της ηµέρας τότε θα γίνει ρουτίνα στο µυαλό του παιδιού ότι αυτός είναι ο σωστός τρόπος να τρεφόµαστε! Πάντα καθιστοί στο τραπέζι και όχι µπροστά στην τηλεόραση που µας χωρίζει ως οικογένεια αλλά και µας αποµακρύνει και από τα υγιεινά τρόφιµα». Οι εκδηλώσεις συνεχίζονται σήµερα το πρωί και το απόγευµα µε µια σειρά δράσεις, οµιλίες συζητήσεις. Το “Ελαία Κίσσαµος 2024” πραγµατοποιείται στα πλαίσια της Παγκόσµιας Ηµέρας Ελιάς.

 

 

 

 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα