» Με µεγάλες εµπορικές προοπτικές για τα Χανιά
Το “µέλι καλοκοιµηθιάς” µπορεί να γίνει άλλο ένα µέλι µε “σφραγίδα τα Χανιά” όπως το “πευκοθυµαρόµελο Κρήτης”. Η παραπάνω επισήµανση έγινε στη χθεσινή εκδήλωση µε θέµα “Μέλι καλοκοιµηθιάς: το µοναδικό µέλι των Χανίων”.
Στην εκδήλωση παρουσιάσθηκαν τα αποτελέσµατα του προγράµµατος που είχε στόχο την ταυτοποίηση και την ανάδειξη των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του φυτού αυτού που εντοπίζεται κυρίως στη ∆υτική Κρήτη.
Πιο συγκεκριµένα η αναπληρώτρια καθηγήτρια του τµήµατος Γεωπονίας, Εργαστηρίου Μελισσοκοµίας Α.Π.Θ., ∆ρ Χρυσούλα Τανανάκη, αναφέρθηκε στα αποτελέσµατα των αναλύσεων του µελιού καλοκοιµηθιάς.
«Ο στόχος µας ήταν να ταυτοποιηθεί η καλοκοιµηθιά – που δεν την γνωρίζαµε καθώς ήταν ένα άγνωστο µέλι – µέχρι και πρόσφατα και δίνονταν απλά ως ανθόµελο. Αναδείχθηκαν τα µείγµατα καλοκοιµηθιάς µε το θυµάρι , έγιναν αναλύσεις και θα γίνουν προτάσεις ταυτοποίησης ώστε να αναδειχθούν τα στοιχεία που µπορούν α χρησιµοποιηθούν για να γίνουν γνωστά στον κόσµο, στοιχεία που µπορεί να ενταχθούν στην ελληνική και στην κοινοτική νοµοθεσία» ανέφερε η κ. Τανακάκη µιλώντας στα “Χ.ν.”.
∆ίνοντας περισσότερες πληροφορίες για το µέλι καλοκοιµηθιάς σηµείωσε πως πρόκειται για ένα «ανοικτόχρωµο µέλι, λεπτόρευστο, απαλό που αρέσει σε κόσµο που δεν είναι συνηθισµένος σε σκουρόχρωµα µέλια πχ. σε τουρίστες από χώρες από τις βόρειες χώρες που το προτιµούν ιδιαίτερα. Έχει γλυκιά γεύση και είναι πολύ διαυγές. Έχει πολύ καλές προοπτικές διάχυσης αν το µάθει ο κόσµος».
Για το πρόγραµµα ταυτοποίησης του µελιού καλοκοιµηθιάς µίλησε η βιολόγος του ΜΑΙΧ κ. Παναγιώτα Γώτσιου. «Το πρόγραµµα είχε διάρκεια 2,5 έτη και είµαστε πολύ ικανοποιηµένοι γιατί απέδωσε η συνεργασία µε το ΑΠΘ και ανταποκριθήκαµε στο αίτηµα των ίδιων των µελισσοκόµων να µελετηθεί αυτό το µέλι που παράγεται σε µεγάλες ποσότητες σε διάφορες περιοχές των Χανίων. Καταφέραµε να ταυτοποιήσουµε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του (οργανοληπτικά, φυσικοχηµικά), να δηµοσιευτούν και να γίνουν γνωστά ώστε να µπορεί να κυκλοφορεί και στο µέλλον µε αυτήν την ετικέτα “µέλι καλοκοιµηθιάς” καθώς δεν το γνωρίζει πολύ κόσµος γιατί διακινούνταν µέχρι σήµερα ως ανθόµελο. Πιστεύουµε πως µπορεί να αναδειχθεί ο ιδιαίτερος χαρακτήρας του µε όλη την ιστορία που κρύβει πίσω του καθώς φύεται σχεδόν αποκλειστικά στα Χανιά και έχει προοπτικές να πουλιέται ως ιδιαίτερο και σπάνιο, ένα νέο προϊόν, µια ξεχωριστή γεύση».
Η ΑΞΙΑ ΤΟΥ ΜΕΛΙΟΥ
Στην σηµασία του µελιού ως διατροφικό προϊόν για την υγείας αναφέρθηκε στην οµιλία του ο οµότιµος καθηγητής του ΑΠΘ κ. Ανδρέας Θρασυβούλου. Ο επιστήµονας παρουσίασε στοιχεία από κλινικές µελέτες που αποδεικνύουν τα αντιοξειδωτικά στοιχειά του µελιού, το ότι είναι ιδανικό για τους διαβητικούς (παρουσίασε µάλιστα µια σειρά µελέτες που το επιβεβαιώνουν) αλλά ακόµα και για την θεραπεία τραυµάτων!
Ξεχωριστή τοποθέτηση έκανε για το ότι το µέλι πέφτει θύµα νοθείας τονίζοντας πως οι ελεγκτικοί µηχανισµοί δεν κινούνται όπως θα έπρεπε για την αποκάλυψη των κυκλωµάτων νοθείας που λειτουργούν σε βάρος των µελισσοκόµων και των καταναλωτών.
Την ηµερίδα χαιρέτησε εκπροσωπώντας την Περιφέρεια, ο περ. σύµβουλος κ. Σπύρος Μπαλαντίνος λέγοντας ότι το πρόγραµµα που χρηµατοδοτήθηκε από την Περιφέρεια έδωσε «ελπιδοφόρα αποτελέσµατα» και ότι η καλοκοιµηθιά είναι ένα φυτό «ανθεκτικό στην κλιµατική κρίση και µπορεί να δώσει διέξοδο στους µελισσοκόµους». Η κ. Άννα ∆ασκαλάκη πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Κρήτης υπογράµµισε την πρόταση του Γεωτεχνικού Επιµελητηρίου για την πραγµατοποίηση Παγκρήτιου διαγωνισµού µελιού αλλά και την στήριξη των προσπαθειών για την ανάπτυξη της µελισσοκοµίας από τους γεωτεχνικούς του νησιού.
Στην ανάγκη να αναδειχθεί το µέλι καλοκοιµηθιάς ως ιδιαίτερο προϊόν των παραγωγών των Χανίων στάθηκε ο πρόεδρος του Μελισσοκοµικού συλλόγου “Η Μέλισσα” κ. Θεόδωρος Βίγλης. Η εκδήλωση πραγµατοποιήθηκε στα πλαίσια της ολοκλήρωσης του προγράµµατος “Ταυτοποίηση και ανάδειξη των χαρακτηριστικών του µελιού ‘καλοκοιµηθιάς’ (Ballota pseudodictamnus) που παράγεται στην Π.Ε.Χανίων” (2022-2024) µε χρηµατοδότηση από την Περιφέρεια Κρήτης και τη συνεργασία του Εργαστηρίου Μελισσοκοµίας του Τµήµατος Γεωπονίας του ΑΠΘ, του Εργαστηρίου Αναλυτικής Χηµείας του Τµήµατος Ποιότητας Τροφίµων του Μ.Α.Ι.Χ., και του Μελισσοκοµικού Συλλόγου Χανίων ‘’Η Μέλισσα”.