Οπως γνωρίζουμε, χρόνος είναι το διάστημα που γίνεται κάτι, καιρός δε ο κατάλληλος χρόνος για να γίνει κάτι.
Μπορούμε λοιπόν να πούμε ότι ο αιδεσιμολογιώτατος π. Στυλιανός Εμμ. Θεοδωρογλάκης, ο Ιερατικός Προϊστάμενος του Ιερού Καθεδρικού Ναού των Εισοδίων της Θεοτόκου Χανίων, της Τριμάρτυρης όπως συνοπτικότερα γνωρίζουμε αυτό τον ιστορικό ναό, επέλεξε τον πλέον κατάλληλο καιρό, δηλαδή την έναρξη της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής, για να προσφέρει στους προσφιλείς ενορίτες του και όχι μόνο ένα πολύτιμο δώρο: το νέο βιβλίο του Διάβαση Ζωής και Σωτηρίας, Χανιά 2016. Στις 247 καλοτυπωμένες σελίδες του έχει συμπυκνώσει τον πνευματικό πλούτο μιας μακράς, σεμνής και θυσιαστικής θεολογικής-εκπαιδευτικής και ιερατικής πορείας. Το βιβλίο υποδεικνύει οδό και γέφυρα ασφαλούς διάβασης, Πάσχα Ζωής εν Χριστώ και Σωτηρίας. Το καλωσορίζω και ανεπιφύλακτα το συνιστώ ως εξαίρετο ανάγνωσμα, πρώτιστα κατά την αρχόμενη περίοδο νηστείας και προσευχής, αλλά και πέραν της περιόδου αυτής φυσικά. Μάλιστα καθώς η Ορθόδοξος Ακαδημία και ολόκληρη η Κρήτη αναμένουν την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο της Ορθοδοξίας, για την κατά Θεόν επιτέλεση του έργου της οποίας καλούμαστε όλοι να ευχόμαστε και να προσευχόμαστε. Με τον απλό, σεμνό, κατανοητό τρόπο που ο π. Στυλιανός γνωρίζει να ομιλεί και να γράφει για τα μεγάλα και θαυμαστά της θείας ευσπλαχνίας και της ανθρώπινης βιοτής, σημειώνει ότι αφιερώνει το βιβλίο «στους συνανθρώπους μας και στους συμπολίτες μας που ζουν πιεσμένοι από τις δυσκολίες των καιρών και των περιστάσεων και βρίσκονται στα όρια της απόγνωσης, της απελπισίας…», δηλαδή λίγο-πολύ σε όλους μας. Κάθε σελίδα του βιβλίου βεβαιώνει πειστικά πως «όσες και αν είναι οι δυσκολίες μας στο παρόν έχουμε μέλλον, το οποίο δεν δικαιούμαστε να αγνοούμε, να διαγράφουμε και να μηδενίζουμε», τουλάχιστον όσοι προσδοκούμε «ανάστασιν νεκρών και ζωήν του μέλλοντος αιώνος». Με την ίδια επιμονή το βιβλίο επισημαίνει επίσης τη μεγάλη ευθύνη όσων ζούμε με αυτή την προοπτική και τη βέβαιη ελπίδα, να στηρίζουμε αδιακρίτως κάθε αδελφό συνάνθρωπο και μάλιστα όσους βρίσκονται «στο μεγάλο δίλημμα του απονενοημένου διαβήματος, της βίαιης διακοπής της ζωής, της εθελοντικής εγκατάστασής τους στα Τάρταρα του Άδη».
Με την προτροπή και την ευχή να επιλέξουμε ως καθημερινό σύντροφο και οδηγό στην πνευματική μας πορεία προς το Πάσχα αυτό το βιβλίο, προσθέτω στη σύντομη αυτή αναφορά μου τα τελευταία του λόγια:
«Η ίδια η Ορθοδοξία στη φύση και στη ζωή της, στην πανανθρώπινη και παγκόσμια διάστασή της είναι διάβαση, είναι θρίαμβος, είναι πέρασμα από τον θάνατο στην Ανάσταση και τη ζωή, από τη φθορά στην αφθαρσία, από τη γη στον ουρανό. Ευλογία Κυρίου και θείον Αυτού έλεος έλθοι εφ’ ημάς».