Κυριακή, 1 Σεπτεμβρίου, 2024

Διαβεβαιώσεις για τη νέα Κ.Α.Π. από τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης

Καθησυχαστικός αναφορικά με τις κοινοτικές επιδοτήσεις για τους ελαιοπαραγωγούς εμφανίσθηκε χθες από τα Χανιά, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γιώργος Στύλιος που παραβρέθηκε στην “11η συνεδρίαση της Επιτροπής παρακολούθησης του προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης 2014-2022” στον χώρο του θεάτρου “Μ. Θεοδωράκης”.
Ειδικότερα ερωτηθείς από τα “Χ.ν.” για τις εκφρασμένες ανησυχίες ελαιοκομικών φορέων του νησιού (συνεταιρισμοί, ομάδες παραγωγών, Σύνδεσμος Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης) ότι η υπό διαμόρφωση νέα ΚΑΠ, όπως και η προηγούμενη, πλήττει ιδιαίτερα τους ελαιοπαραγωγούς σε σύγκριση με τις αροτραίες καλλιέργειες της ηπειρωτικής Ελλάδας ο υφυπουργός μίλησε για πολλά ανοικτά τεχνικά ζητήματα που όμως δεν θα βλάψουν τους παραγωγούς.

«Στη νέα ΚΑΠ έχουμε μια εθνική επιτυχία που έγινε προσωπικά από τον ίδιο τον πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. υπήρξε μείωση στον προϋπολογισμό της ΚΑΠ από 8 έως 15%. Στη μοναδική χώρα που δεν είχαμε μείωση στον προϋπολογισμό είναι η Ελλάδα. Άρα έχουμε τους ίδιους πόρους με την προηγούμενη προγραμματική περίοδο 19,3 δισ. Σε κάθε προγραμματική περίοδο έχουμε ένα στρατηγικό σχέδιο για την Ευρώπη την ΚΑΠ και εκεί έχουμε το στρατηγικό σχέδιο της χώρας μας που προέκυψε μετά από διάλογο και διαβούλευση. Έχουμε προβλέψει θετικές αλλαγές για τους παραγωγούς, άρα δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα, έχουν να επωφεληθούν από τη νέα ΚΑΠ . Έχουμε κάνει μια στροφή για πιο ασφαλή και πιο υγιεινά τρόφιμα, γιατί εκεί μας οδηγεί η αγορά και ο καταναλωτής».
Για τις ενστάσεις των ελαιοκομικών φορέων που συνεχίζουν να επισημαίνουν πως οι παραγωγοί ελαιολάδου θα χάσουν από όσα προβλέπονται από τη νέα ΚΑΠ ο κ. Στύλιος κάλεσε «όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς να συζητήσουμε για την ΚΑΠ και τις λεπτομέρειες της και να διευκρινίσουμε και να καταλάβουμε και εμείς και οι παραγωγοί ποια είναι η πορεία και πώς θα μπορούν να έχουν όφελος από τα προγράμματα μας».

Ο κ. Στύλιος αναφέρθηκε σε δύο θέματα που αφορούν τους νέους αγρότες και τη φορολόγηση των παραγωγών.

Ειδικότερα:

• ΝΕΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ: Για το συγκεκριμένο πρόγραμμα ο κ. Στύλιος υπογράμμισε πως «με προσωπική μου απόφαση καταργήθηκε ο φυσικός φάκελος, τα δικαιολογητικά συγκεντρώθηκαν με ηλεκτρονικό τρόπο, από τα 10 τα 9 συγκεντρώθηκαν ηλεκτρονικά και μόνο για 1 θα έπρεπε να πάει στον γκισέ ο αγρότης, ενώ από εδώ και στο εξής ούτε γι’ αυτό, και τα αποτελέσματα τα είχαμε μέσα σε μόλις 5 μήνες από την κατάθεση αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενους. Για το συγκεκριμένο πρόγραμμα στο παρελθόν, για να βγουν τα αποτελέσματα απαιτούνταν 12, 14, και 18 μήνες. Τα χρήματα που δίνονται σε κάθε νέο αγρότη είναι 35.000 έως 40.000 ευρώ και από αυτά το 70% θα δοθεί προκαταβολικά». Για την Κρήτη ο υφυπουργός σημείωσε πως από τις 2.600 αιτήσεις εγκρίθηκαν οι 2.366 (438 στα Χανιά) και τον επόμενο μήνα θα λάβουν την προκαταβολή.

• ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ: Για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που αφορά τους αγρότες, ο υφυπουργός μίλησε για «γενναίες εκπτώσεις για αγρότες που μετέχουν σε συλλογικά σχήματα και των αγροτών που έχουν συμβολαϊκή γεωργία. Μειώσαμε το φορολογητέο εισόδημα κατά 50%. π.χ. Αγρότης με φορολογητέο εισόδημα 30.000 ευρώ με το προηγούμενο καθεστώς έπρεπε να πληρώσει 5.200 ευρώ, τώρα με τους νέους συντελεστές θα πρέπει να καταβάλει 1.200 ευρώ, άρα μιλάμε για μια έκπτωση φόρου 4.000 ευρώ. Μια πολιτική συνεπή σε σχέση με τις προεκλογικές μας εξαγγελίες και την ιδεολογική μας θέση».

Ο Β. ΔΙΓΑΛΑΚΗΣ

Δύο προτάσεις κατέθεσε ο Χανιώτης βουλευτής Βασίλης Διγαλάκης από το βήμα της συνεδρίασης της Επιτροπής. Αναφέρθηκε αρχικά στις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης στη γεωργία και την κτηνοτροφία τονίζοντας πως «έχω ακούσει με ενδιαφέρον κάποιες σκέψεις για την “ανταμοιβή” του πρωτογενούς τομέα μέσω της δέσμευσης ρύπων και του χρηματιστηρίου ρύπων και σε ένα τέτοιο χρηματοδοτικό σχήμα θα πρέπει οπωσδήποτε να συμπεριληφθεί η καλλιέργεια της ελιάς, καθώς και η κτηνοτροφία της Κρήτης που βασίζεται κυρίως στην εκτατική αιγοπροβατοτροφία». Επίσης, αναφέρθηκε και στη χρήση νέων τεχνολογιών για την εξοικονόμηση πόρων αλλά και την προστασία του περιβάλλοντος σημειώνοντας πως «η Κρήτη έχει το τεράστιο πλεονέκτημα να διαθέτει εξαιρετικά ερευνητικά και ακαδημαϊκά ιδρύματα, που μπορούν να συμβάλλουν ουσιαστικά σε αυτή την κατεύθυνση». Ως παράδειγμα μίλησε για το Πολυτεχνείο Κρήτης και την ανάπτυξη τεχνολογίας που αφορά ασύρματους αισθητήρες, αυτόνομους ενεργειακά, με μηδενική κατανάλωση ενέργειας και πάρα πολύ χαμηλό κόστος προτείνοντας το δίκτυο αυτό να αξιοποιηθεί για την άρδευση.

ΕΝΟΧΛΗΣΗ ΑΡΝΑΟΥΤΑΚΗ

Ενοχλημένος από την αφαίρεση πόρων και αρμοδιοτήτων από την Περιφέρεια για έργα που αφορούν τους αγροτικούς δρόμους και άλλες παρεμβάσεις στον πρωτογενή τομέα προς χάριν του κεντρικού κράτους, εμφανίσθηκε στην ομιλία του ο περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης. Μάλιστα ο κ. Αρναουτάκης μίλησε για «Οπισθοδρόμηση» αναφερόμενος στην επιλογή του υπουργείου «να στερήσει πόρους και αρμοδιότητες από τις Περιφέρειες, για τα έργα έως 2,2 εκ. ευρώ αλλά και τους αγροτικούς δρόμους μέχρι 500.000 ευρώ». Ο περιφερειάρχης επεσήμανε πως οι Δήμοι, η Περιφέρεια, ο ΟΑΚ έχουν την εμπειρία να τρέξουν τα συγκεκριμένα έργα.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα φράγματα τονίζοντας «για να τελειώσει ένα φράγμα θέλει πάνω από 10-12 χρόνια, συνεχώς νέες μελέτες, συνεχώς νέα προβλήματα, αν έχουμε και φυσικές καταστροφές όπως το 2019 και το 2020 χρειάζεται ένα ποσό πολύ σημαντικό. Μέχρι σήμερα δεν έχουμε πάρει αυτή τη βοήθεια για να ολοκληρώσουμε τα έργα αυτά. Υπάρχουν περιπτώσεις που αν δεν βάλουμε χρήματα από δικούς μας πόρους δεν θα ολοκληρώνονταν τα έργα».
Σε ότι αφορά στη λειτουργία των φραγμάτων ο κ. Αρναουτάκης πρότεινε να τα αναλάβει ο ΟΑΚ καθώς «μπορεί ο ΟΑΚ να λειτουργεί όλα τα φράγματα. Πρέπει να πάμε στην Ενιαία Διαχείριση Υδάτων, με τον ΟΑΚ» και υπογράμμισε τα προβλήματα που υπάρχουν με τους ΤΟΕΒ. Στη συνάντηση τοποθετήθηκε και ο δήμαρχος Χανίων κ. Παναγιώτης Σημανδηράκης κάνοντας μια σειρά προτάσεις για τον πρωτογενή τομέα ανάμεσα τους την ενίσχυση των προγραμμάτων Leader. Το παρών έδωσαν οι αντιπεριφερειάρχες Χανίων κ. Ν. Καλογερής, Ρεθύμνου Μ. Λιονή, ο δήμαρχος Κισσάμου κ. Γ. Μυλωνάκης κ.α.

Μοντέλο ΟΑΚ και στην υπόλοιπη Ελλάδα ;

Οργανισμούς με τη μορφή του ΟΑΚ προβλέπει μελέτη της “Αναπτυξιακής Τράπεζας” και της “Διανεοσις” για τη ενίσχυση της αναπτυξιακής προοπτικής της χώρας. Οπως αναφέρθηκε στη συνάντηση προκρίνεται η δημιουργία αναπτυξιακών οργανισμών σε τοπικό επίπεδο που με την ευελιξία που διαθέτουν θα μπορούν να προχωρούν πρωτοβουλίες σε όλους τους τομείς.

Μετανάστες για εργάτες γης

Ανάγκη να προσκληθούν μετανάστες για εργάτες γης, καθώς υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στην Κρήτη με τα θερμοκήπια που θα πρέπει να φυτευτούν το καλοκαίρι αλλά και για τη συγκομιδή της ελιάς. Το θέμα τέθηκε από πολλούς τοπικούς φορείς. Χαρακτηριστικά ο κ. Αρναουτάκης σημείωσε πως «πάρα πολλοί μετανάστες έχουν φύγει από την Κρήτη και έχουν πάει στην Ιταλία που σε ένα 24ωρο παίρνουν την άδεια παραμονής. Είναι ένα θέμα που πρέπει να το δούμε γιατί είναι πολύ σοβαρό».
Το θέμα τέθηκε από τα “Χ.ν.” στον υφυπουργό κ. Στύλιο που απάντησε πως ανάλογα ζητήματα υπάρχουν σε όλη τη χώρα και ότι αύριο θα έχει συνάντηση με τον Υπουργό Μεταναστευτικής πολιτικής τον κ. Μηταράκη προκειμένου να αναζητηθεί λύση.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα