Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

Διαβεβαιώσεις για σχεδιασμό στη φιλοξενία προσφύγων στην Κρήτη

Την ανάγκη ενίσχυσης της κοινωνικής αλληλεγγύης και απομόνωσης των ξενοφοβικών και ρατσιστικών φωνών επεσήμανε από το Ρέθυμνο ο υπουργός υγείας Ανδρέας Ξανθός με αφορμή τη σχεδιαζόμενη από την κυβέρνηση φιλοξενία 2.000 προσφύγων στην Κρήτη και τις αντιδράσεις που έχουν προκληθεί. Ο ίδιος τόνισε πως η κυβέρνηση έχει την πολιτική βούληση να προχωρήσει σε ένα οργανωμένο σχέδιο για τη φιλοξενία και διάχυση των προσφύγων στον κοινωνικό ιστό, έχοντας πρώτα κάνει διάλογο με τις τοπικές κοινωνίες και την Αυτοδιοίκηση.

«ΟΧΙ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ»

Είναι ευθύνη της χώρας μας να διαχειριστεί ένα θέμα που δεν είναι εθνικό, αλλά πανευρωπαϊκό και γι’ αυτό ζητείται διαρκώς υποστήριξη, επεσήμανε στο περιθώριο του 31ου συνεδρίου Μυλοποταμιτών ο κ. Ξανθός, τονίζοντας ότι η φιλοξενία των προσφύγων πρέπει να γίνει με οργάνωση και δίκαιη κατανομή των προσφύγων στη χώρα. Είπε χαρακτηριστικά: «Με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, τις διεθνείς συμφωνίες, στην ευρωπαϊκή χάρτα δικαιωμάτων των ανθρώπων και στις υποχρεώσεις της χώρας μας να κάνουμε το καλύτερο δυνατό έτσι ώστε οι άνθρωποι αυτοί για όσο μένουν στη χώρα μας να έχουν την καλύτερη δυνατή φροντίδα και να απομονώσουμε ξενοφοβικές, μισαλλόδοξες φωνές που αναδεικνύονται αυτήν την περίοδο και που εμποδίζουν να δημιουργηθεί ένα κλίμα κοινωνικής αλληλεγγύης και ανθρωπιάς στην κοινωνία. Εχουμε μία σημαντική προίκα από την αντιμετώπιση των ανθρώπων αυτών και έχουν συμβάλει σε αυτό οι τοπικές κοινωνίες, η Αυτοδιοίκηση, οι Μ.Κ.Ο., οι εθελοντές και η πολιτεία.

Τώρα στη νέα περίοδο μπορoύμε πιο οργανωμένα και με μεγαλύτερη πληρότητα από άποψη υπηρεσιών να καλύψουμε τις ανάγκες των ανθρώπων αυτών χωρίς να κάνουμε εκπτώσεις στα δικαιώματά τους. Εχουμε την ευθύνη σα χώρα να διαχειριστούμε ένα κοινωνικό θέμα που αφορά όλη την Ευρώπη. Είναι η μεγαλύτερη μετακίνηση πληθυσμών μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και προφανώς δεν μπορεί να λυθεί σε εθνικό επίπεδο, χρειάζεται πανευρωπαϊκή υποστήριξη και αλληλεγγύη και αυτό διεκδικούμε καθημερινά. Ομως, επειδή έχει αλλάξει η φάση στο προσφυγικό, δηλαδή δεν πρόκειται πια για διέλευση, αλλά για μακροχρόνια ίσως παραμονή των ανθρώπων αυτών οφείλουμε να οργανωθούμε ως πολιτεία έτσι ώστε η κατανομή του βάρους να είναι όσο το δυνατόν πιο δίκαιη σε όλες τις περιοχές.

Επιβαρύνθηκαν το προηγούμενο διάστημα υπέρμετρα τα νησιά και η βόρεια Ελλάδα, γιατί ήταν οι πύλες εισόδου και εξόδου, τώρα είμαστε στη φάση ανασχεδιασμού και σωστά η κυβέρνηση και το Υπουργείο προσπαθούν να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες σε όλες τις περιοχές της χώρας. Αυτό πρέπει να γίνει προφανώς με διάλογο και συνεννόηση και υποβολή προτάσεων από την Αυτοδιοίκηση και τις τοπικές κοινωνίες, όμως σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να προτάσσουμε πιθανούς κινδύνους με στόχο να ματαιώσουμε αυτόν τον σχεδιασμό.

Το Υπουργείο έχει αποδείξει ότι έχει την απαιτούμενη σύνεση, ακούει και συνδιαλέγεται με τις τοπικές κοινωνίες, αλλά ταυτόχρονα έχει και την πολιτική αποφασιστικότητα να προχωρήσει σε έναν σχεδιασμό με μικρούς χώρους ανοιχτής φιλοξενίας με διάχυση ενός μέρους των προσφύγων και μεταναστών στον τοπικό κοινωνικό ιστό, έτσι ώστε να μην αφήνουμε περιθώριο να υπάρχουν προβλήματα παραβατικότητας, αντιθέσεων και τριβών. Είναι μεγάλη πρόκληση, αλλά η χώρα μας μέχρι στιγμής τα έχει καταφέρει, έχει διαχειριστεί με αξιοπρέπεια και με ευαισθησία το θέμα αυτό, η δουλειά που έχουμε κάνει στο τομέα της υγειονομικής φροντίδας είναι πολύ σημαντική. Είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι όποια κρούσματα λοιμώξεων και μεταδοτικών νοσημάτων αντιμετωπίστηκαν έγκαιρα και δεν υπήρχε διασπορά και δεν υπήρξε θέμα δημόσιας υγείας».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

1 Comment

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα