Ο Εμμ. Μακρόν καθίσταται, πλέον, ο διαχειριστής της Ε.Ε. παίρνοντας στα χέρια του τη σκυτάλη των Διασκέψεων μετά την αποχώρηση της Μέρκελ απ’ την πρωτοκαθεδρία.
Ανέλαβε, κατόπιν τούτου, την πρωτοβουλία διενέργειας της Διάσκεψης Κορυφής για τη Λιβύη στο Παρίσι, εξασφαλίζοντας την προσέλευση 30 χωρών πολλές απ’ αυτές συμμετείχαν στο Βερολίνο. Παρευρέθησαν η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ κα Καμάλα Χάρις και από τη Ρωσία ο ΥΠΕΞ Λαβρώφ. Εκλήθησαν και παρέστησαν οι κ. Μητσοτάκης, Δένδιας και ο πρόεδρος Αναστασιάδης. Αρνήθηκε να συμμετάσχει ο Τούρκος πρόεδρος, διότι «θα υπάρχουν αυτοί»!
Έστειλε, όμως, ως εκπρόσωπό του τον υφυπ. Εξ/ών Σεντάτ Ονάλμ, σαν ένδειξη ότι θα αποστασιοποιηθεί σε ό,τι ήθελε αποφασισθεί. Ο υφυπουργός τήρησε χαμηλούς τόνους στη σύνταξη του Κειμένου Συμπερασμάτων.
Με αυτή την απόφαση προβλέπεται η αποκατάσταση της κυριαρχίας στη Λιβύη, περιλαμβάνεται δε η διάλυση και απομάκρυνση όλων των ξένων μισθοφορικών στρατευμάτων. Γίνεται αναφορά, ότι θα επιβληθούν κυρώσεις απ’ τον ΟΗΕ σε οποιονδήποτε επιχειρήσει να υπονομεύσει τη διαδικασία διεξαγωγής ήρεμων και ελεύθερων προεδρικών και βουλευτικών εκλογών, που έχουν προγραμματιστεί για τις 24 Δεκεμβρίου.
Δύο άνδρες κλειδιά της Λιβύης, που παρευρέθησαν στο Παρίσι, ο προσωρινός πρ/ργός Ντμπέϊμπά, κύριος εκφραστής των Τουρκικών θέσεων στη Λιβύη, που “παίζει με όλους” και ο ισχυρός Χαλίφα Χαφτάρ, διαδραματίζουν το μέλλον της χώρας τους. Ο Ντμπεϊμπά προ ημερών είχε επισκευθεί την Άγκυρα και είχε δηλώσει ότι δεν θα πήγαινε στη διάσκεψη, μετέρχεται δε κάθε μέσο για την αναβολή ή και τη ματαίωση των εκλογών. Ωστόσο ο κ. Τσαβούσογλου ανακοίνωσε, ότι με τίποτα δεν θα εγκαταλειφθεί η Λιβύη, ακόμα κι αν αυτό το απαιτήσει οποιαδήποτε Λιβυκή κυβέρνηση.
Οι εκτιμήσεις διπλωματών, απ’ το Κείμενο Συμπερασμάτων συγκλίνουν στην άποψη, ότι το χρονοδιάγραμμα διενέργειας των εκλογών για τις 24 Δεκεμβρίου ενδέχεται να μην εφαρμοσθεί. Πιστεύουν, ότι ο πρώτος γύρος των Προεδρικών εκλογών μετατοπίζεται για το τέλος Ιανουαρίου 2022 οπότε οι βουλευτικές εκλογές θα γίνουν μαζί με τον δεύτερο γύρο των Προεδρικών. Οσον αφορά τις δυνάμεις, που βρίσκονται στη Λιβύη έχουν κατηγοριοποιηθεί σε “μισθοφόρους” σε “ξένους μαχητές” και σε “ξένες δυνάμεις” τους συμβούλους. Στο άρθρο 9 του κειμένου προβλέπεται ότι πρέπει όλοι αυτοί να αποχωρήσουν, ως ένδειξη καλής θελήσεως για την “αποκατάσαση της κυριαρχίας στη Λιβύη”.
Η ελληνική αντιπροσωπεία επεσήμανε, ότι «κοινή βούληση είναι, όλες οι χώρες της Μεσογείου να ασπασθούν τις αξίες, την προσήλωση στο Δ. Δίκαιο και στο Δίκαιο της Θαλάσσης» (Unclos). Eπιπλέον ότι πρέπει ν’ ακυρωθεί το παράνομο Τουρκολιβυκό μνημόνιο και να ξεκινήσουν κοινές διαπραγματεύσεις οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών μεταξύ Ελλάδος – Λιβύης. Όμως στο Κείμενο Συμπερασμάτων ουδεμία νύξη γίνεται για το μνημόνιο και την ελληνολιβυκή ΑΟΖ, εκτός και αν υπάρχουν στα ψιλά γράμματα θέσεις που δεν τις γνωρίζουμε και ελπίζουμε να μην στρέφονται εις βάρος των ελληνικών συμφερόντων.