Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

Διαζύγια λόγω… Εφορίας!

Η δύσκολη οικονομική συγκυρία, η υψηλή φορολογία, οι περικοπές των επιδομάτων αλλά και η διαθεσιμότητα στο δημόσιο τομέα, είναι οι κύριοι λόγοι που ωθούν τα ζευγάρια να προσφύγουν στην λύση του συναινετικού διαζυγίου προκειμένου να γλυτώσουν από τα “δεσμά”… του οικονομικού αδιεξόδου.
Οι περιπτώσεις των εικονικών διαζυγίων και στο Ρέθυμνο είναι υπαρκτές, με τα ζευγάρια να παίρνουν “φορολογικά” διαζύγια για να περισώσουν τα πενιχρά τους εισοδήματα, τις καταθέσεις και την ακίνητη περιουσία τους παραμένοντας ωστόσο μαζί και ζώντας κάτω από την ίδια στέγη.
Σε σχέση πάντως με τα διαδικαστικά του διαζυγίου, κατ’ επέκταση της φορολογικής και οικονομικής αποδέσμευσης στις περιπτώσεις των εικονικών διαζυγίων, πριν από ένα χρόνο αποτελούσε μια απλή υπόθεση που διεκπεραιώνονταν με ταχύτατους ρυθμούς, ενώ έφτανε μια αίτηση προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για τις φορολογικές ρυθμίσεις, τα επιδόματα και τα γενικότερα οικονομικά οφέλη που προβλέπονται. Ωστόσο, μετά την έξαρση των διαζυγίων που παρατηρήθηκε το τελευταίο έτος οι διαδικασίες αυτές έχουν δυσκολέψει, καθώς απαιτείται- ειδικά σε ό,τι αφορά την Εφορία- η απόφαση του διαζυγίου, ώστε να ξεκινήσουν οι διαδικασίες φορολογικής αποδέσμευσης μεταξύ του ζευγαριού.

Η ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΧΤΥΠΑ ΤΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ
Στα προβλήματα που δημιουργεί η δυσβάσταχτη φορολογία στα ζευγάρια αναφέρονται νομικοί, που γνωρίζουν την κατάσταση και δέχονται αιτήματα για “εικονικά διαζύγια”. Όπως ανέφερε δικηγόρος: «Η Εφορία είναι αδίστακτη απέναντι στις οικογένειες. Βάζει χέρι στους κοινούς λογαριασμούς, “μπλοκάρει” τις πωλήσεις ακινήτων λόγω χρεών και αυτά είναι τα ελάχιστα από τα προβλήματα που έχουν να αντιμετωπίσουν τα ζευγάρια. Τα παιδιά θεωρούνται τεκμήριο, τα έξοδα είναι πολλά και το κράτος δεν βοηθάει καθόλου την ενίσχυση των εισοδημάτων των οικογενειών, το αντίθετο μάλιστα. Σίγουρα, το αδιέξοδο που δημιουργείται οδηγεί σε διαζύγιο για τους λόγους αυτούς. Άλλωστε οι λύσεις που έχουν στη διάθεσή τους είναι η πτώχευση, ο θάνατος και το διαζύγιο όταν πλέον φθάνουμε σε τέτοιο αδιέξοδο και μάλλον οι δύο πρώτες δεν προσφέρονται ως εναλλακτικές».

ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΔΙΑΖΥΓΙΩΝ
Και ενώ ο αριθμός στις αιτήσεις διαζυγίων και στο Ρέθυμνο παίρνει ολοένα και περισσότερο την ανιούσα, παράλληλα παρατηρείται μείωση στους γάμους. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Μητρόπολης, σε ό,τι αφορά τα ζευγάρια  τα οποία είχαν παντρευτεί με θρησκευτικό γάμο και στo πλαίσιo της διαδικασίας του διαζυγίου προχώρησαν και στην πνευματική λύση του γάμου τους, ο αριθμός το 2013 διπλασιάστηκε συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια. Συγκεκριμένα, κατά τα έτη 2011, 2012 ο μέσος όρος των διαζυγίων κυμαίνονταν από 40 έως 45 το χρόνο. Ο ίδιος αριθμός το 2013 διπλασιάστηκε φτάνοντας τις 115 αιτήσεις για πνευματική λύση του γάμου.
Την ίδια στιγμή που τα διαζύγια αυξάνονται δραματικά, οι γάμοι παρουσιάζουν μειώσεις από το 2011. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Δήμου Ρεθύμνου, το 2013 οι Έλληνες που παντρεύτηκαν με πολιτικό γάμο ήταν 100 ζευγάρια, ο ίδιος αριθμός φέτος είναι 58 χωρίς ωστόσο να έχει ολοκληρωθεί η χρονιά. Από την άλλη τα στοιχεία της Μητρόπολης Ρεθύμνου δείχνουν ότι τα ζευγάρια που τέλεσαν θρησκευτικό γάμο το έτος 2011 ήταν συνολικά 361. Ο ίδιος αριθμός το 2012 ήταν 335 γάμοι, παρουσιάζοντας αισθητή μείωση, ενώ το 2013 τελέστηκαν συνολικά 359 γάμοι παρουσιάζοντας αύξηση σε σχέση με το 2013 αλλά μείωση σε σχέση με το 2011. Από την αρχή του 2014 μέχρι πρόσφατα έχουν τελεστεί 209 γάμοι, ωστόσο η χρονιά βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη

ΤΙ ΛΕΝΕ ΤΑ ΖΕΥΓΑΡΙΑ
Σύμφωνα με τα ζευγάρια που μίλησαν στην “Κρητική Επιθεώρηση” οι πρόσφατα διαζευγμένοι δηλώνουν πως θα συνεχίσουν να αγαπιούνται και να συζούν και παράλληλα θα διευκολυνθούν από τις ελαφρύνσεις.
Συγκεκριμένα ζευγάρι μας ανέφερε: «Το διαζύγιο είναι καθαρά οικονομικό. Δεν σημαίνει τίποτα για τη μεταξύ μας σχέση. Όμως, έχουμε φθάσει σε ένα απίστευτο αδιέξοδο και δεν υπήρχε καμία άλλη λύση. Πραγματικά, δεν θα φτάναμε σε αυτές τις ακραίες λύσεις αν το κράτος ενίσχυε τις οικογένειες. Ένας έγγαμος με δύο παιδιά έχει ελάχιστα επιδόματα -αν έχει- και φυσικά πληρώνει τα “σπασμένα” της Εφορίας. Δεν αντέχουμε άλλο, μας έχουν στραγγίξει».  Γεγονός λοιπόν είναι πως η εικόνα μετά από το “φορολογικό διαζύγιο” του ζευγαριού αλλάζει άρδην και η άλλοτε αμείλικτη στάση της Εφορίας απέναντι στα ζευγάρια παύει να υφίσταται.
Την αντίθεσή τους όμως στο θεσμό του γάμου αλλά και τις σημερινές οικονομικές συνθήκες για τα έγγαμα ζευγάρια, εξέφρασαν δύο νέοι άνθρωποι οι οποίοι τόνισαν πως δεν σχεδιάζουν σύντομα τον γάμο τους. Μάλιστα, ανέφεραν πως είναι πολύ καλά έτσι όπως είναι και θέλουν να διατηρήσουν κατά κύριο λόγο τη φορολογική τους ανεξαρτησία. Από την άλλη, αναφέρουν πως αν προκύψει ένα παιδί -κάτι που δεν απέκλεισαν- θεωρούν πως μια απλή αναγνώριση αρκεί και πως θα συνεχίσουν να είναι ανύπαντροι, εκτός κι αν βελτιωθεί η οικονομική κατάσταση στη χώρα, αλλάξει το φορολογικό σύστημα και περιοριστεί η υψηλή φορολογική επιβάρυνση των οικογενειών.
Πάντως η λύση των εικονικών διαζυγίων είναι μονάχα η μία όψη του νομίσματος. Δεκάδες ζευγάρια φτάνουν σε αδιέξοδο και αδυνατούν πλέον να συμβιώσουν και να διατηρήσουν τον γάμο τους μέσα στην δίνη της ανέχειας με αποτέλεσμα να καταλήγουν σε πραγματικό διαζύγιο. Φυσικό επακόλουθο είναι πως ο θεσμός της οικογένειας απαξιώνεται, καθώς το κράτος δείχνει πως έχει την πεποίθηση ότι η οικογένεια πρέπει να πληρώσει το μεγάλο μερίδιο της φορολογικής πίτας.
Το σίγουρο πάντως είναι πως το κράτος θα πρέπει να κινηθεί προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης του θεσμού της οικογένειας και να αποδεσμεύσει τα ζευγάρια από την σημερινή πεποίθηση ότι το να τεκνοποιούν και να δημιουργούν οικογένειες είναι ένα δυσβάσταχτο βάρος που θα πρέπει να επωμιστούν παίρνοντας την απόφαση να ζήσουν μια κοινή ζωή και να δημιουργήσουν απογόνους.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα