Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Διχάζει το προσχέδιο νόμου για τις μεταρρυθμίσεις στην Υγεία

Διχάζει το προσχέδιο νόμου για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας το οποίο έχει τεθεί από την κυβέρνηση σε δημόσια διαβούλευση από τη Μ. Τρίτη, 11 Απριλίου, μέχρι τη Δευτέρα, 24 Απριλίου. Το επίμαχο προσχέδιο επικροτείται από τους φαρμακοποιούς ωστόσο έχει προκαλέσει την αντίδραση του ιατρικού κόσμου.
Σύμφωνα με το προσχέδιο για την μεταρρύθμιση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, ιατρικές πράξεις θεσμοθετούνται και πλέον θα μπορούν να γίνονται στα φαρμακεία κάτι που όπως επισημαίνουν οι φαρμακοποιοί αποτελούσε πάγιο αίτημά τους.
Όπως επεσήμανε στα “Χ.ν.” ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Χανίων κ. Μανώλης Κατσαράκης «αυτό ήταν ένα πάγιο αίτημα των κατά τόπους φαρμακευτικών συλλόγων καθώς και του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου να θεσμοθετηθούν αυτές οι πράξεις οι οποίες ούτως ή άλλως γίνονται στα φαρμακεία».

ΟΙ ΠΡΑΞΕΙΣ ΠΟΥ ΘΕΣΜΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ

Σύμφωνα με τον κ. Κατσαράκη «με το προσχέδιο θεσμοθετούνται  πράξεις όπως είναι οι προληπτικοί αντιγριπικοί εμβολιασμοί όπου εκτός από την συνταγογράφηση του εμβολίου που γίνεται από τους γιατρούς η πράξη εμβολιασμού τις περισσότερες φορές γίνεται εντός του φαρμακείου. Επίσης, η περιποίηση τραυμάτων π.χ. κάποιος που έχει ένα επιπόλαιο τραύμα και δεν χρήζει νοσοκομειακής περίθαλψης, θα μπορεί ο φαρμακοποιός να λαμβάνει την φροντίδα του. Η μέτρηση παραμέτρων όπως της πίεσης και του σακχάρου που είναι δύο πράξεις οι οποίες επίσης γίνονται ούτως ή άλλως στα φαρμακεία».
Όπως επεσήμανε ο κ.  Κατσαράκης «σε αυτό το πεδίο της συμμόρφωσης είναι και η συμβουλή. Δηλαδή η παροχή οδηγιών κατά την εκτέλεση των συνταγών, μπορεί, εφόσον είναι χρόνιο το νόσημα να παραλειφθεί. Σε καινούρια όμως περιστατικά ή σε οξεία περιστατικά, π.χ. σε κάποιον ασθενή που χρήζει επίδειξη μίας αναπνευστικής συσκευής ή ενός νεφελοποιητή, σε όλα αυτά, εκτός τις πώλησης των εν λόγω υλικών γίνεται και παροχή συμβουλών και εκπαίδευση του ασθενούς στα ορθοπεδικά είδη, στα αναπνευστικά είδη και γενικότερα σε μία μεγάλη γκάμα προϊόντων ή φαρμάκων τα οποία πρέπει να προηγηθεί και να συνοδευτούν με οδηγίες. Έτσι λοιπόν, επί της συνταγής σε αυτές τις περιπτώσεις με την σύμφωνη γνώμη του ασθενούς παρέχουμε και οδηγίες και φυσικά ο φαρμακοποιός θα αμείβεται για αυτό»

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΩΝ
Σύμφωνα με τον κ. Κατσαράκη οι φαρμακοποιοί είναι ανοικτοί στο ενδεχόμενο να πιστοποιηθούν προκειμένου οι ιατρικές πράξεις να  γίνονται συντονισμένα και πιστοποιημένα. «Δεν μιλάμε για μία απλή διαδικασία που όπως και να έχει θα γίνει. Κάποιες από αυτές τις πράξεις που προαναφέραμε προϋποθέτουν πιστοποίηση από τον φαρμακοποιό. Για τον εμβολιασμό παραδείγματος χάριν, πιθανόν να χρειαστεί να πιστοποιηθούν οι φαρμακοποιοί» ανέφερε χαρακτηριστικά.

ΟΦΕΛΗ
Σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν οι φαρμακοποιοί η ενσωμάτωση των φαρμακείων στην πρωτοβάθμια περίθαλψη συμβάλλει στην εξοικονόμηση σημαντικής δαπάνης για την πολιτεία και συντελεί στην αποσυμφόρηση των νοσοκομείων και των άλλων δομών . «Οι πολίτες θα έχουν έναν άνθρωπο δίπλα τους, τον οποίο ούτως ή άλλως τον έχουν, αλλά θα τον έχουν πλέον θεσμοθετημένα σαν σύμβουλο υγείας ανά πάσα στιγμή» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κατσαράκης.

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ

«Η ιατρική πράξη είναι νομοθετημένη στον Κώδικα Ιατρικής Δεοντολογίας και σαφώς δεν συμφωνούμε με την συγκεκριμένη αλλαγή που προωθεί το αρμόδιο υπουργείο» αναφέρει από την πλευρά της η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Χανίων κ. Παρασκευή Ορφανουδάκη
«Η ιατρική πράξη είναι νομοθετημένη στον Κώδικα Ιατρικής Δεοντολογίας και σαφώς δεν συμφωνούμε με την συγκεκριμένη αλλαγή που προωθεί το αρμόδιο υπουργείο» αναφέρει από την πλευρά της η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Χανίων κ. Παρασκευή Ορφανουδάκη

Την ίδια ώρα, αντιδράσεις από ιατρικό κόσμο έχει προκαλέσει το σχέδιο νόμου για τη μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που αναρτήθηκε πρόσφατα για διαβούλευση.  Όπως ανέφερε στα “Χανιώτικα νέα” η Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Χανίων κ. Παρασκευή Ορφανουδάκη το Σάββατο 22 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος των Προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας και στην συνέχεια θα υπάρξει επίσημη τοποθέτηση επί του συνόλου του σχεδίου νόμου από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο. «Η ιατρική πράξη είναι νομοθετημένη στον Κώδικα Ιατρικής Δεοντολογίας και σαφώς δεν συμφωνούμε με την συγκεκριμένη αλλαγή που προωθεί το αρμόδιο υπουργείο» ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Ορφανουδάκη ενώ επεσήμανε πως υπάρχουν αντιδράσεις από τον ιατρικό κόσμο για πολλές από τις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση με το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου.

 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα