Κύκλο επαφών με εκπροσώπους των κομμάτων ξεκίνησε, από χθες το πρωί, ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, προκειμένου να συζητήσει τα προβλήματα και τα ζητήματα που έχουν ανακύψει μετά τη σύλληψη του αρχηγού της Χρυσής Αυγής καθώς και βουλευτών του κόμματος.
«Αυτήν τη στιγμή αυτό που χρειάζεται είναι ψυχραιμία και συναίνεση απέναντι σε ένα πρωτόγνωρο για τα κοινοβουλευτικά χρονικά ζήτημα, ώστε να δοθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και πάντα σύμφωνα με τους νόμους και το Σύνταγμα λύσεις και απαντήσεις σε πολλά προβλήματα και ερωτήματα που έχουν προκύψει», δήλωναν κύκλοι από το γραφείο του προέδρου της Βουλής.
Οι ίδιοι κύκλοι διευκρίνιζαν ότι η Βουλή θα αντιμετωπίσει τα θέματα που έχουν ανακύψει με τους βουλευτές της Χρυσής Αυγής, όπως η παρουσία τους, η καταβολή ή μη της βουλευτικής τους αποζημίωσης, αλλά και ό,τι έχει σχέση με τα προνόμια των βουλευτών, μετά τις 7 Οκτωβρίου, οπότε θα ξεκινήσουν οι συνεδριάσεις της Ολομέλειας της Βουλής.
Ολα πάντως τα ζητήματα που σχετίζονται με την αντιμετώπιση της Χρυσής Αυγής θα τεθούν στη συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων τη μεθεπόμενη Πέμπτη.
Διευκρινίστηκε, ωστόσο, ότι χωρίς να υπάρχει αμετάκλητη στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων, δεν τίθεται κανένα θέμα για τους βουλευτές της Χρυσής Αυγής ως προς την παρουσία και τη συμμετοχή τους στις κοινοβουλευτικές εργασίες.
Σε ερώτηση αν μπορούν να ψηφίζουν οι έξι βουλευτές της Χρυσής Αυγής μέσω επιστολικής ψήφου, ανέφεραν ότι αυτό δεν προβλέπεται από τον κανονισμό της Βουλής, όμως δικαστικές πηγές σημείωναν ότι μπορούν να επικαλεστούν λόγους υπέρτατου καθήκοντος και να τους δοθεί άδεια από τις φυλακές για να παραστούν σε ψηφοφορίες της Βουλής, εφόσον βεβαίως έχει εγκριθεί το αίτημά τους από τις Εισαγγελικές Αρχές.
Αναφορικά με τη μη καταβολή της βουλευτικής αποζημίωσης σε βουλευτές που είναι υπό κράτηση, τονίστηκε ότι η Επιτροπή Κανονισμού της Βουλής δεν έχει σχέσεις ούτε με μισθούς βουλευτών ούτε με παρουσίες. Σημειώνεται ότι η περικοπή βουλευτικής αποζημίωσης μπορεί να γίνει μετά από πέντε αδικαιολόγητες απουσίες.
Ακόμα, οι ίδιοι κύκλοι εξήγησαν ότι εφόσον η σύλληψη των βουλευτών της Χρυσής Αυγής αφορούσε αυτόφωρο για ποινικά αδικήματα, ορθώς συνελήφθησαν χωρίς να προηγηθεί η άρση ασυλίας τους από τη Βουλή.
Αναφορικά με τις έρευνες της Αντιτρομοκρατικής στα γραφεία της Χρυσής Αυγής στη Βουλή, οι ίδιοι κύκλοι τόνισαν ότι ορθώς δόθηκε η άδεια, από τη στιγμή που υπήρχαν φήμες είτε ότι κρυβόταν ο βουλευτής Χρήστος Παππάς είτε ότι έκρυβαν όπλα και επεσήμαναν ότι όλα έγιναν παρουσία εισαγγελέα.
ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ
Την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να εξαλείψει την Χρυσή Αυγή, εξέφρασε εξάλλου χθες ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, από τη Νέα Υόρκη, μιλώντας στην Αμερικανο-εβραϊκή Επιτροπή.
Οπως είπε, δεν υπάρχει ανοχή σε εξτρεμιστές που απονομεύουν τους δημοκρατικούς θεσμούς. «Ο φασισμός μπορεί να έχει πολλά πρόσωπα. Δεν υπάρχει όμως ανοχή σε κανένα από αυτά τα πρόσωπα. Σε έναν δημοκρατικό κόσμο δεν υπάρχει χώρος για νεοναζιστές», πρόσθεσε.
Πάντως, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως όλες οι ενέργειες της κυβέρνησης θα κινηθούν στα δημοκρατικά πλαίσια σημειώνοντας πως έχουν ήδη συλληφθεί όλα τα ηγετικά στελέχη της Χρυσής Αυγής.
«Οι συλληφθέντες της Χρυσής Αυγής θα δικαστούν με δημοκρατικό τρόπο», δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς και συμπλήρωσε πως εμπιστεύεται τη Δικαιοσύνη «που κάνει τη δουλειά της».
Μάλιστα, εν μέσω χειροκροτημάτων μελών της εβραϊκής κοινότητας, διαβεβαίωσε ότι η Χρυσή Αυγή θα απομυθοποιηθεί πλήρως.
Ο πρωθυπουργός έσπευσε να διευκρινίσει ότι οι ψηφοφόροι της Χρυσής Αυγής δεν είναι νεοναζί και ότι είναι τα οικονομικά προβλήματα και η υψηλή ανεργία που τους ώθησαν να την ψηφίσουν.
Μέρος της κοινωνίας μας, υποστήριξε, έπεσε θύμα του λαϊκισμού και του εξτρεμισμού. Ωστόσο, πρόσθεσε, η κοινωνία αντέδρασε με έναν υγιή τρόπο και οι αρχές ανταποκρίθηκαν με αποφασιστικό τρόπο.
Ο ΣΥΡΙΖΑ
Σύμφωνος, στο μεταξύ, με την άποψη του προέδρου της Βουλής Βαγγέλη Μεϊμαράκη ότι είναι πρόωρο να υπάρξουν οποιεσδήποτε κοινοβουλευτικές αποφάσεις για τους βουλευτές της Χρυσής Αυγής πριν τις δικαστικές εξελίξεις, δήλωσε ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Βούτσης.
Παράλληλα, ο κ. Βούτσης τόνισε ότι «σε κάθε περίπτωση το θέμα πρέπει να αντιμετωπιστεί μακριά από επικοινωνιακή διαχείριση ή δημιουργία εντυπώσεων» και προειδοποίησε ότι θα βρει κάθετα αντίθετο το κόμμα του «οτιδήποτε έρθει ως έκτακτο ή ξαφνικό ή κατά παρέκκλιση του συντάγματος» και αφορά «νομοθετικές ρυθμίσεις που πρόκειται να κατατεθούν σχετικά με τη Χρυσή Αυγή ή παρεμπίπτοντα θέματα».
Ακόμα, ο γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε την άμεση λειτουργία όλων των θεσμών του Κοινοβουλίου για να συζητηθούν τα θέματα που αφορούν στη Βουλή.
Η ΔΗΜ.ΑΡ.
«Η συνεννόηση και κοινή δράση των κομμάτων της δημοκρατίας και όλων των δυνάμεων της κοινωνίας είναι απαραίτητη προϋπόθεση για το ξερίζωμα της εγκληματικής οργάνωσης, αλλά και την αντιμετώπιση των απάνθρωπων ιδεών της. Η καλύτερη απάντηση στο νεοναζιστικό κόμμα είναι η νομιμότητα και η λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών», υπογραμμίζει σε δήλωσή του με αφορμή τη σύλληψη της ηγεσίας της Χρυσής Αυγής ο πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ., Φώτης Κουβέλης.
Εκφράζει την εμπιστοσύνη του στις ενέργειες της Δικαιοσύνης καλώντας τη να κάνει το καθήκον της για την αντιμετώπιση της εγκληματικής δράσης της Χρυσής Αυγής, ενώ επισημαίνει την ανάγκη να συνεχιστεί η διαδικασία, χωρίς καθυστερήσεις και με πλήρη αξιοποίηση του ισχύοντος νομικού πλαισίου και να διαλυθούν οι όποιοι διασυνδεδεμένοι θύλακοι εντός του κρατικού μηχανισμού που παρείχαν κάλυψη στη Χρυσή Αυγή.
Θεωρεί ότι η αντιμετώπιση του προβλήματος σε πολιτικό, κοινωνικό και θεσμικό επίπεδο παραμένει ανοικτό ζήτημα και επισημάνει ότι δεν ωφελούν στρατηγικές που, αντί να προωθούν τη συντονισμένη δράση έναντι της εγκληματικής νεοναζιστικής οργάνωσης, επιδιώκουν να αποκομίσουν κομματικά οφέλη.
Τέλος, προτείνει για την πλήρη αντιμετώπιση της Χρυσής Αυγής:
• Την αυστηρή εφαρμογή των νόμων από τα όργανα του κράτους έναντι των πράξεών της και την πλήρη αξιοποίηση του ισχύοντος νομικού πλαισίου.
• Την ενίσχυση της αντιρατιστικής νομοθεσίας.
• Την πολιτική παρέμβαση και κοινωνική δράση για την αντιμετώπιση των έκρυθμων κοινωνικών καταστάσεων.
«Η Χρυσή Αυγή πρέπει να αντιμετωπίσει το ενιαίο μέτωπο όλων των κομμάτων της δημοκρατίας. Δεν πρέπει να της επιτραπεί να γίνει παράγοντας επηρεασμού των πολιτικών εξελίξεων και να ορίσει τα πεδία πολιτικής αντιπαράθεσης», καταλήγει ο Φώτης Κουβέλης.
ΔΗΛΩΣΗ ΕΥΡΩΠΑΙΟΥ ΕΠΙΤΡΟΠΟΥ
Ο επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Νιλς Μουίζνιεκς, προτρέπει τις ελληνικές Αρχές να εφαρμόσουν την κοινή ποινική νομοθεσία όσον και την αντιρατσιστική, την αντιμετώπιση της δράσης της Χρυσής Αυγής.
Με δημόσια δήλωση του, ο επίτροπος χαιρέτισε τις δράσεις των ελληνικών Αρχών στο θέμα της Χρυσής Αυγής και τόνισε:
«Χαιρετίζω τις δράσεις του ελληνικού κράτους ενάντια στη Χρυσή Αυγή. Αποτελούν ένα σημαντικό βήμα προόδου για την προστασία του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ελλάδα και εύχομαι να αποτελέσουν κι ένα βήμα καθοριστικής σημασίας για την παύση της ατιμωρησίας των εγκληματικών δράσεων της Χρυσής Αυγής. Προτρέπω τις ελληνικές αρχές να συνεχίσουν με αποφασιστικότητα τις δράσεις τους και να εφαρμόσουν τόσο την κοινή ποινική νομοθεσία όσο και την αντιρατσιστική νομοθεσία προκειμένου να υπάρξει πλήρης αποκατάσταση (της δικαιοσύνης) και προστασία (των δικαιωμάτων) συμπεριλαμβανομένων και των μεταναστών, που αποτέλεσαν τον κύριο στόχο των εκδηλώσεων βίας εκ μέρους της Χρυσής Αυγής».