Παρασκευή, 10 Ιανουαρίου, 2025

Διερευνητικές “ιχνηλάτησης προθέσεων”

Οι διερευνητικές άρχισαν σήμερα (χθες) μέχρι το τέλος της ημέρας θα ξέρουμε την έκβασή τους. Συμπίπτουν με το επετειακό έτος συμπλήρωσης 200 ετών από την έναρξη της επανάστασης του 1821 μετά τέσσερις αιώνες δουλείας τουρκικής κατοχής. Οι συζητήσεις ανταλλαγής απόψεων είναι ανεπίσημες, αλλά εμπιστευτικές για τους ηγέτες των δύο χωρών.

Στοχεύουν στην ανεύρεση κοινού εδάφους για να δρομολογηθούν επίσημες διαπραγματεύσεις επί ανωτάτου επιπέδου. Πάντως οι Τούρκοι απεδέχθησαν τον διάλογο, αλλά οι απειλές δεν έλειψαν. Ο υπουργός Αμυνας Ακάρ μας κατηγορεί, ότι παραβιάζουμε τους κανονισμούς, τη νομιμότητα(!) ότι έχουμε στρατιωτικοποιήσει 16 νησιά και ότι «δεν θα δεχθούν τετελεσμένα».

Εκ πρώτης όψεως θ’ αποφασίσουν, ποιά θέματα θα τεθούν προς συζήτηση με κύριο μέλημα την εξασφάλιση κατοχύρωσης κυριαρχικών δικαιωμάτων. Εκ μέρους της ελληνικής πλευράς αποκλείεται συζήτηση για “γκρίζες ζώνες” για αποστρατικοποίηση νησιών του Αιγαίου, για το θέμα της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης και για άλλα περί το Αιγαίο και την Ανατ. Μεσόγειο, αιτήματα μη διαπραγματεύσιμα, όπως συνέβαινε στο παρελθόν.

Αυτό το γνωρίζουν οι Τούρκοι, ότι αν τα έθεταν, δεν θα ξεκινούσαν οι διαπραγματεύσεις, πράγμα που δεν θα τους συνέφερε, διότι οι συγκυρίες συνηγορούν στην επίδειξη καλής θέλησης, προσχηματικώς, μέχρι τουλάχιστον τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. τον Μάρτιο. Οσοι έχουν χαμηλές προσδοκίες για τα αποτελέσματα των διερευνητικών, δικαιολογούνται, να πιστεύουν, ότι η εξέλιξή τους θα είναι η ίδια, όπως και οι προηγούμενες. Το βέβαιο είναι, ότι έχουν διερευνητικό χαρακτήρα “ιχνηλάτησης προθέσεων” θα εθεωρείτο δε εύλογον, σε περίπτωση ασυμφωνιών, μη επίτευξης συγκλήσεων, να γινόταν δεκτή η υπογραφή συνυποσχετικού προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Παράλληλα με την έναρξη των διερευνητικών, συνεδριάζει και το Συμβούλιο Εξωτερικών της Ε.Ε. με συμμετοχή του κ. Δένδια, όπου θα συνεκτιμηθούν η πορεία των ευρωτουρκικών σχέσεων, η περίπτωση των διερευνητικών επαφών και θα ξανασυζητηθεί το προσφυγικό, καθόσον δεν έχει τηρηθεί η συμφωνία Τουρκίας – ΕΕ του 2016 επαναπροώθησης των παράνομων μεταναστών.

Σημειωτέον, ότι ο Τσαβούσογλου έχει δηλώσει πρόθεση της Τουρκίας, να δεχθεί πίσω 1500 μετανάστες μετά τη Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου. Ο εσφαλμένος τρόπος πολιτικής συμπεριφοράς της Τουρκίας δεν αλλάζει. Παραμένει ο ίδιος, είναι δε θέμα χρόνου, να επιβεβαιωθεί. Ωστόσο δεν πρέπει να επαναπαυόμαστε. Να είμαστε συγκρατημένοι, αν θα επιτευχθούν θετικά αποτελέσματα. Επί τούτου έχουμε και τις δηλώσεις του τέως πρ/ργού κ. Σαμαρά. Οι θέσεις του είναι πάγιες από τότε, που δημιούργησε την “Πολιτική Ανοιξη”. Δεν συμφωνεί με τις διερευνητικές, διότι εκ προοιμίου δεν οδηγούν πουθενά, ενώ δίνουν στην Τουρκία έδαφος, να κάνει την προπαγάνδα της. Θεωρεί, ότι δεν πρέπει να μιλάμε μ’ αυτούς επειδή μας οδηγούν σε παγίδες, εν αντιθέσει με πολιτικούς της άλλης σχολής, που πιστεύουν πως εφόσον καθόμαστε στο τραπέζι και συζητάμε, δεν πολεμάμε. Τούτο το υποστηρίζουν Αμερικανοί και Γερμανοί, οι οποίοι επιδιώκουν κατά τη διάρκεια των συνομιλιών να μην επιβάλλουν κυρώσεις.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα