Από τις σπηλαιολογικές ελληνικές και ξένες αποστολές που έφτασαν και φέτος στα Χανιά, όπως από εικοσαετίας γίνεται, συνεχίστηκε η εξερεύνηση των παρακάτω σπηλαιοβαράθρων με αποτελέσματα που έχουν καταπλήξει τους ειδικούς και μη.
ΔΡΑΚΟΛΑΚΚΟΙ, σε μια ώρα πεζοπορίας από Αράδενα Σφακίων. Η αποστολή του Βρετανικού Πανεπιστημίου Sheffield, με μέλη καθηγητές και φοιτητές, που από το 1981 άρχισε την έρευνα στους Δρακολάκκους, έφθασε στα 2 χλμ. από την είσοδό του. Την έρευνα εκεί άρχισε το 1971 η Σπηλαιολογική Ομάδα Χανίων. Το σπήλαιο έχει πολύ μεγάλα ενδιαφέροντα σημεία και αίθουσες με θαυμαστό σπηλαιολογικό διάκοσμο, στη μεγαλύτερη δε από τις λίμνες του, τον χειμώνα με τις βροχές, το βάθος του νερού φτάνει τα 40 μέτρα!!
Η ίδια πανεπιστημιακή αποστολή για πολλά χρόνια εξερευνούσε βάραθρα στην ορεινή περιοχή Αμμουτσερά – Ρουσσιές, πάνω από την Ανώπολη Σφακίων, όπου σε υψόμετρο από 1.800 μ. μέχρι και 2.150 μ., εντόπισε, κατέγραψε και σημάδεψε με κωδικούς αριθμούς και εξερεύνησε κάποια απ’ αυτά, 122 βάραθρα μετρίου ή μεγάλου βάθους και 7 σπήλαια.
ΛΙΟΝΤΑΡΙ: Το δεύτερο αυτό σε βάθος βάραθρο στην Ελλάδα, δίπλα, κατακόρυφου βάθους 1.110 μ. και δίπλα στο βαθύτερο Γουργούθακα, βάθους 1.208 μ., εντόπισαν οι Γάλλοι σπηλαιολόγοι και η εξερεύνησή του άρχισε προ δεκαετίας. Τα δύο αυτά είναι από τα βαθύτερα στον κόσμο και ευρίσκονται στην ορεινή περιοχή Ατζίνες, μέσου υψόμετρου 1.650 μ., όπως και αρκετά άλλα αξιόλογα εκεί.
Στο “Λιοντάρι” φέτος, συνέχισε την εξερεύνηση η αποστολή του ΣΕ.ΛΛ.Α.Σ. (Αθήνα). Στο υπόγειο ποτάμι, με τους καταρράχτες, που ρέει μέσα στο βάραθρο, προχωρούν κάθε χρόνο περίπου 500 μ. στην ανηφορική ροή του και φέτος έφτασαν στα 2 χλμ. μέσα σ’ αυτό (περιοχή του χωριού Μελιδόνι Αποκορώνου).
Ας σημειωθεί ότι, εκτός από τη μεγάλη γαλλική σπηλ. αποστολή του 1964 στο Σ/Β Τζανη Ομαλού, τα τελευταία 25 χρόνια έχουν ασχοληθεί με τα βάραθρα (ντάφκους) των Χανίων περί τις είκοσι αποστολές από έντεκα διαφορετικά κράτη.
Σε αυτές προσφέρουν πολύτιμη βοήθεια και νέοι εκπαιδευμένοι σπηλαιολόγοι του Ορειβατικού Συλλόγου Χανίων.
Σε προσεχές δημοσίευμά μου θα αναφερθώ στον μοναδικό πλούτο του Ν. Χανίων από 3.000 σπήλαια και βάραθρα που θα μπορούσε να προσελκύει κάθε χρόνο χιλιάδες λάτρεις του σπορ της αθλητικής σπηλαιολογίας.
Θερμές ευχαριστίες στον φίλο, άριστο σύγχρονο σπηλαιολόγο του Ορειβατικού Χανίων, Γιώργο Μαζωνάκη, για την ενημέρωσή μου στα σχετικά, μιας και ο γράφων έχει πλέον… συνταξιοδοτηθεί και από αυτή την όμορφη ασχολία.