Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024

Διεθνές επιστημονικό συνέδριο στα Χανιά: Εφικτή στο µέλλον η πρόγνωση σεισµών

» Κορυφαίοι ερευνητές στο Κ.Α.Μ.

 

Σε ανάλυση και κατανόηση των ηλεκτροµαγνητικών φαινοµένων τα οποία προηγούνται των σεισµικών διεργασιών και των ηφαιστειακών εκρήξεων, προχωρούν οι επιστήµονες, οι οποίοι δεν αποκλείουν στο µέλλον να είναι εφικτή η προειδοποίηση για ενδεχόµενο σεισµό.

Τα παραπάνω τονίστηκαν στο περιθώριο του εξαιρετικά ενδιαφέροντος διεθνούς συνεδρίου για τις εφαρµογές του ηλεκτροµαγνητισµού στη µελέτη σεισµών και ηφαιστείων (EMSEV2024)

το οποίο ξεκίνησε χθες το πρωί και θα ολοκληρωθεί αύριο στο Μεγάλο Αρσενάλι, στο ενετικό λιµάνι των Χανίων.

Το συνέδριο συνδιοργανώνεται από το Ινστιτούτο Φυσικής Εσωτερικού της Γης και Γεωκαταστροφών του Κέντρου Έρευνας και Καινοτοµίας του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστηµίου, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήµιο Αθηνών (Τµήµα Γεωλογίας & Γεωπεριβάλλοντος και Τµήµα Φυσικής) και την Περιφέρεια Κρήτης.

Χθες, κατά την έναρξη του συνεδρίου, µίλησε ο καθηγητής στο Πανεπιστήµιο Tokai της Ιαπωνίας και πρόεδρος του Παγκόσµιου Οργανισµού για Εφαρµογές του Ηλεκτροµαγνητισµού στη Σεισµολογία και Ηφαιστειολογία, Toshiyasu Nagao, ο οποίος αναφέρθηκε στους σκοπούς της επιστηµονικής αυτής συνάντησης.

Μιλώντας, επίσης, στα “Χανιώτικα νέα”, ο κ. Nagao, σηµείωσε ότι «πολύ συχνά πριν από σεισµικές διεργασίες και ηφαιστειακές εκρήξεις, είναι γνωστό ότι παρατηρούνται φαινόµενα – µεταβολές παραµέτρων, σεισµολογικής και µηχανικής φύσης αλλά, παράλληλα, όµως, υπάρχουν και ενδείξεις για µεταβολές ηλεκτροµαγνητικές. Ο σκοπός και του συνεδρίου και του Παγκόσµιου Οργανισµού για τις Εφαρµογές του ηλεκτροµαγνητισµού στη σεισµολογία και ηφαιστειολογία, είναι η µελέτη αυτών των ηλεκτροµαγνητικών διαταραχών, όχι µόνο µε επίγειες παρατηρήσεις αλλά και µε δορυφορικές».

Σε ερώτησή µας, για το αν αυτή η µελέτη των ηλεκτροµαγνητικών διαταραχών, µπορεί να βοηθήσει στο µέλλον σε επίπεδο πρόληψης αλλά και προειδοποίησης για ενδεχόµενο σεισµό, απάντησε:

«Ο σκοπός είναι να συνδυάσουµε όλων των ειδών τις φυσικές παραµέτρους, ηλεκτροµαγνητικά και σεισµολογικά δεδοµένα και άλλες παραµέτρους, έτσι ώστε να µειώσουµε τον σεισµικό κίνδυνο. Ενδεχόµενα στο µέλλον, ο σκοπός είναι να µπορέσουµε να κάνουµε µια προειδοποίηση».

Από τη µεριά του, ο πρόεδρος της Οργανωτικές Επιτροπής του συνεδρίου, καθηγητής του Καποδιστριακού Πανεπιστηµίου Αθηνών και διευθυντής του Ινστιτούτου Φυσικής του Εσωτερικού της Γης και Γεωκαταστροφών του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστηµίου (ΕΛΜΕΠΑ), Φίλιππος Βαλλιανάτος, εξήγησε:

«Το συνέδριο έχει δύο στόχους. Ο ένας στόχος είναι να χρησιµοποιήσει τα ηλεκτροµαγνητικά κύµατα για την µελέτη της δοµής του υπεδάφους σε περιοχές τεκτονικά ενεργές και σε περιοχές ηφαιστειακές. Και ο δεύτερος στόχος είναι να µελετήσει τις πιθανές ηλεκτρικές και ηλεκτροµαγνητικές διαταραχές που συνδέονται µε την εξέλιξη της σεισµικότητας και της ηφαιστειότητας. Αυτό µπορεί να γίνεται πλέον, όχι µόνο µε επίγειες αλλά και µε δορυφορικές παρατηρήσεις και µε φαινόµενα τα οποία συνδέονται µε αυτές τις διαταραχές. Θα παρουσιαστούν τα πιο σύγχρονα επιτεύγµατα από Αµερική, από Ιταλία, από Ιαπωνία, από Κίνα. Είναι µια ενδιαφέρουσα διεπιστηµονική προσέγγιση γιατί το συνέδριο φέρνει σε συνεργασία ανθρώπους που ασχολούνται µε τον γεωηλεκτροµαγνητισµό, τη σεισµολογία και την ηφαιστειολογία και µόνο έτσι µπορούν να λυθούν δύσκολα επιστηµονικά προβλήµατα».

Σε ερώτηση των “Χ.ν.”, για τα ηλεκτροµαγνητικά σήµατα, τα οποία προειδοποιούν πριν από σεισµό ή από έκρηξη ηφαιστείου, απάντησε:

«Εχει αναφερθεί στη βιβλιογραφία η ύπαρξη τέτοιων σηµάτων και µένει να τα αναγνωρίσουµε µε σωστό τρόπο, να τα ταυτοποιήσουµε και να ελέγξουµε την επαναληψιµότητά τους ώστε να µπορέσουµε να καταλάβουµε και τη φύση τους και να µελετήσουµε τη φυσική τους. Ο σκοπός του συνεδρίου είναι αφενός µεν να ταυτοποιήσει την ύπαρξη τέτοιων σηµάτων και ταυτόχρονα να δει τους φυσικούς µηχανισµούς που τα παράγουν».

Στη σηµασία του συνεδρίου αναφέρθηκαν σε δηλώσεις τους ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων, Νίκος Καλογερής και ο αντιδήµαρχος, Μανώλης Λέκκας.

Το συνέδριο EMSEV εστιάζει στην έρευνα αιχµής σε ηλεκτροµαγνητικά φαινόµενα που σχετίζονται µε γεωκαταστροφές, µέσα από µια διακλαδική κατανόηση των σχετικών φυσικών φαινοµένων αλλά και την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών και µεθοδολογιών.

Στόχος του συνεδρίου είναι ακριβώς το να προωθήσει την κατανόηση των ηλεκτροµαγνητικών σηµάτων που σχετίζονται µε τη σεισµική και ηφαιστειακή δραστηριότητα.

«Συνηθισµένη» η σεισµική δραστηριότητα νότια της Κρήτης

«Συνηθισµένη» χαρακτηρίζουν οι επιστήµονες, τη σεισµική δραστηριότητα νότια της Κρήτης. Σε ερώτηση των “Χανιώτικων νέων”, µε αφορµή τον σεισµό 5,3 Ρίχτερ που σηµειώθηκε στις 28 Αυγούστου, µε επίκεντρο 18 χιλιόµετρα Βορειοανατολικά της Γαύδου, ο καθηγητής του Καποδιστριακού Πανεπιστηµίου Αθηνών και διευθυντής του Ινστιτούτου Φυσικής του Εσωτερικού της Γης και Γεωκαταστροφών του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστηµίου, Φίλιππος Βαλλιανάτος, απάντησε: «Είναι συνηθισµένη δραστηριότητα στο µέτωπο του ελληνικού τόξου».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα