Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Διεθνές επιστημονικό συνέδριο στον Πλατανιά

Στην κατανόηση αλλά και την επίλυση σύγχρονων προβλημάτων μπορεί να οδηγήσει η στατιστική φυσική η οποία αποτελεί βάση της τεχνητής νοημοσύνης.

Ενα από τα ζητήματα τα οποία εξετάζονται και αφορούν την καθημερινότητα του ανθρώπου, έχει να κάνει με το πώς λειτουργεί ο εγκέφαλος και πώς με εργαλεία της στατιστικής φυσικής μπορεί να διαχωριστεί η φυσική λειτουργία από την παθολογική.
Οι τελευταίες εξελίξεις πάνω σε αυτό αλλά και σε σειρά από άλλα θέματα, απασχολούν τους επιστήμονες οι οποίοι συμμετέχουν στο εξαιρετικά ενδιαφέρον διεθνές συνέδριο Στατιστικής Φυσικής: “Sigma Phi 2023” – από τα σημαντικότερα παγκοσμίως – το οποίο ξεκίνησε χθες στο ξενοδοχείο: “Minoa Palace” στον Πλατανιά Χανίων και στο οποίο, μεταξύ των κορυφαίων επιστημόνων που συμμετέχουν είναι και ένας Νομπελίστας: ο Michael Kosterlitz από τις ΗΠΑ ο οποίος έλαβε βραβείο Νόμπελ φυσικής 2016 για τις θεωρητικές ανακαλύψεις των τοπολογικών φάσεων της ύλης.

Πρόεδρος του Συνεδρίου, είναι ο Χανιώτης, καθηγητής Θεωρητικής Φυσικής στο Πολυτεχνείο Τορίνου Ιταλίας, Γιώργος Κανιαδάκης, ο οποίος, μιλώντας στα “Χ.ν.”, σημείωσε ότι το συγκεκριμένο συνέδριο το οποίο ξεκίνησε το 2005 στην Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης, συγκαταλέγεται μεταξύ των δύο μεγαλυτέρων παγκοσμίως.
Ο ίδιος σημείωσε ότι στο συνέδριο, φέτος, συμμετέχουν επιστήμονες από 53 χώρες και θα πραγματοποιηθούν10 παράλληλα workshop για εφαρμογές της στατιστικής φυσικής.
«Εχουμε», εξήγησε, «εφαρμογές στα δίκτυα, στην οικονομία, σε πολλά πεδία που δεν είναι πλέον Φυσική» καθώς, «τα τελευταία 30 χρόνια αρχίσαμε να καταλαβαίνουμε ότι οι ίδιες θεωρίες που γεννήθηκαν για να περιγράψουν το σύμπαν που μας περιβάλλει, μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σε άλλα πεδία. Να κάνουν προβλέψεις οικονομικές, φυσικές».
Για τη σύνδεση της στατιστικής φυσικής με την τεχνητή νοημοσύνη, υπογράμμισε:
«Η βάση της τεχνητής νοημοσύνης είναι η στατιστική φυσική».
Δίνοντας ένα ενδεικτικό παράδειγμα, ο κ. Κανιαδάκης αναφέρθηκε στη μετάφραση κειμένων.
Οπως είπε, «με τη στατιστική φυσική αναλύεις, βλέπεις πολλά κείμενα,, π.χ. στα αγγλικά, βλέπεις τις ιδιομορφίες της γλώσσας και όταν δώσεις κείμενο γραμμένο στα ελληνικά για να μεταφραστεί στα αγγλικά, η τεχνητή νοημοσύνη διαλέγει την πιο κατάλληλη. Αυτό σημαίνει ότι μπορούν οι μεταφραστές τού αύριο να μην έχουν εργασία; Θα έχουν εργασία αλλά σε διαφορετικό επίπεδο».
Ο κ. Κανιαδάκης συμπλήρωσε ότι τη χθεσινή εναρκτήρια ομιλία του τη δημιούργησε με τεχνητή νοημοσύνη στην αρχική της έκδοση και στη συνέχεια τη διαμόρφωσε όπως ο ίδιος ήθελε.

ΤΙ ΕΞΕΤΑΖΕΙ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

Ο καθηγητής στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πολυτεχνείου Κρήτης, Διονύσης Χριστόπουλος, σημείωσε ότι στο συνέδριο «θα γίνουν ενδιαφέρουσες ανακοινώσεις και σε θέματα τα οποία αφορούν καθαρά τη Στατιστική Φυσική αλλά και σε εφαρμογές οι οποίες αφορούν το περιβάλλον, την οικονομία, το κλίμα, τα δεδομένα, τις νευροεπιστήμες, άρα υπάρχει μια πολύ μεγάλη γκάμα».
Ο κ. Χριστόπουλος πρόσθεσε ότι η Στατιστική Φύση «μας έχει δώσει τη βασική θεωρία η οποία κρύβεται πίσω από πολλά από τα εργαλεία τα οποία χρησιμοποιούμε. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να περιγράψουμε κινήσεις σε πολύ πολύπλοκα συστήματα, όπως είναι πλάσματα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να περιγράψουμε ακόμα και ιδιότητες εργαλείων τα οποία χρησιμοποιούμε στη μηχανική μάθηση για να κάνουμε ανάλυση δεδομένων. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να περιγράψει τις ιδιότητες των υλικών τα οποία χρησιμοποιούμε».
Ο ίδιος τόνισε ότι «το συνέδριο εξετάζει τόσο τις τελευταίες εξελίξεις οι οποίες αφορούν θεωρητικά θέματα στο πλαίσιο της στατιστικής φυσικής, πώς μπορούμε δηλαδή καλύτερα να καταλάβουμε τους νόμους της μικροσκοπικής ύλης και πώς αυτοί μεταφράζονται στο μακροσκοπικό επίπεδο αλλά επίσης εξετάζει και εφαρμογές οι οποίες ξεφεύγουν από το πολύ βασικό στάδιο της στατιστικής φυσικής και πηγαίνουν σε πράγματα που είναι πιο κοντά στην καθημερινότητά μας, όπως για παράδειγμα το τι γίνεται με τον εγκέφαλό μας, πώς δουλεύει ο εγκέφαλος, πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε εργαλεία της στατιστικής φυσικής έτσι ώστε να διαχωρίσουμε τη φυσιολογική κατάσταση εγκεφάλου από μία κατάσταση η οποία για τον α’ ή το β΄ λόγο είναι παθολογική».

Η ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΜΑΘΗΣΗ

Στη μηχανική μάθηση αναφέρθηκε ο καθηγητής Φυσικής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, Γιώργος Τσιρώνης.
Οπως ο ίδιος είπε στα “Χ.ν.”, «η μηχανική μάθηση είναι ένα κομμάτι της τεχνητής νοημοσύνης και έχει γίνει διάσημη τα τελευταία χρόνια γιατί εφαρμόζεται σε πάρα πολλά προβλήματα εικόνας, ήχου, αναγνώρισης ανθρώπων κλπ».
Ο κ. Τσιρώνης συμπλήρωσε ότι σε διάφορα πεδία, «μπορούμε με τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης, να αναζητήσουμε λύσεις προβλημάτων, κυρίως στο μικροσκοπικό επίπεδο».

ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ

Στο πλαίσιο της χθεσινής πρώτης μέρας του συνεδρίου βραβεύτηκαν διακεκριμένοι επιστήμονες, επιφανείς στατιστικοί φυσικοί, από όλο τον κόσμο (ΗΠΑ, Ευρώπη, Ασία) συμπεριλαμβανόμενου και του Νομπελίστα Michael Kosterlitz (Brown University, ΗΠΑ).
Στον κ. Kosterlitz όπως και στους David Thouless, Duncan Haldane, απονεμήθηκε το
βραβείο Νόμπελ φυσικής 2016 για θεωρητικές ανακαλύψεις των τοπολογικών μετατροπών φάσης δεδομένου ότι με μαθηματικές μεθόδους επιχείρησαν να εξηγήσουν παράξενα φαινόμενα στις σπάνιες φάσεις (ή καταστάσεις) της ύλης.
Το συνέδριο θα διαρκέσει έως τις 14 Ιουλίου και θα φιλοξενήσει 10 εργαστήρια και 4 ειδικές συνεδρίες ως παράλληλες εκδηλώσεις. Ορισμένα εργαστήρια θα διερευνήσουν θέματα στη διεπαφή της Στατιστικής Φυσικής με άλλα επιστημονικά πεδία και θα περιλαμβάνουν εφαρμογές στο Περιβάλλον και το Κλίμα, την Οικονομία και την Ενέργεια.

 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα