Άνοιξε χθες τις εργασίες του το Διεθνές Συμπόσιο, με τίτλο με θέμα: “Light in Life” ή ελληνιστί: «Το Φως στη Ζωή», το οποίο συνδιοργανώνεται από την Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης (ΟΑΚ) και τον κ. Κωνσταντίνο Σιώμο, διακεκριμένο Καθηγητή Φυσικής του Max Planck Ινστιτούτου για την Επιστήμη του Φωτός (Γερμανία).
Το εν λόγω Συμπόσιο θα φιλοξενηθεί μέχρι το Σάββατο στην ΟΑΚ, στο πλαίσιο του εορτασμού των 50 ετών της.
Κατά την έναρξη του Συμποσίου ο Καθηγητής κ. Wolfgang Scheich μίλησε για τη σημασία του φωτός στην επιστήμη, αλλά και στην καθημερινότητα του ανθρώπου, ενώ ο Καθηγητής κ. Κωνσταντίνος Σιώμος συσχέτισε το θέμα του Συμποσίου με την ΟΑΚ, τονίζοντας τη σημασία της αλήθειας και του γεγονότος πως «χρειαζόμαστε τη γλώσσα του φωτός για να εκφράσουμε τα αποτελέσματα των ερευνών και να τα μεταφέρουμε στην ανθρώπινη κοινωνία».
Στη συνέχεια, ο Επιστημονικός Συνεργάτης του Ιδρύματος, κ. Αντώνης Καλογεράκης ανέγνωσε τον Χαιρετισμό του Γενικού Διευθυντή της ΟΑΚ, Δρος Κωνσταντίνου Ζορμπά και προχώρησε σε μία σύντομη εισαγωγή στην ιστορία και το έργο της ΟΑΚ. Κατά τον Δρα Ζορμπά: «τα προβλήματα των σημερινών κοινωνιών μας αυξάνονται και ο κόσμος συναντά όλο και περισσότερο τον εαυτό του στο σκοτάδι. Οι τρέχουσες δυσκολίες και οι κρίσεις στο πλαίσιο του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος έχουν μια αναμφισβήτητη ηθική διάσταση: σχετίζονται με τη νοοτροπία του εγωισμού και του αποκλεισμού που έχει δημιουργήσει αποτελεσματικά μια υποκουλτούρα, τυφλή στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια των πιο ευάλωτων», ενώ «το homo faber γίνεται homo fabricates, όπως υπογραμμίζει ο Οικουμενικός Πατριάρχης μας».
Αμέσως μετά, ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ειρηναίος, χαιρέτισε το Συμπόσιο καλωσορίζοντας τους συνέδρους και τονίζοντας παράλληλα πόσο σημαντικό είναι το γεγονός, πως προσωπικότητες διεθνούς βεληνεκούς ήλθαν από μακρινές χώρες, ώστε να συζητήσουν για ένα θέμα με τόσο μεγάλη σημασία, όπως είναι το φως, ευχόμενος καλή επιτυχία στις εργασίες του Συμποσίου.
Η εισαγωγή στις εργασίες του Συμποσίου –αμέσως μετά τους Χαιρετισμούς– δόθηκε υπό τους ήχους κλασικής μουσικής του Ούγγρου Συνθέτη Béla Bartόk, μέσω δύο βιολιών από την κ. Μαρία Σιώμου και τον κ. Gergely Kόta.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, το Συμπόσιο αποσκοπεί στην επιστημονική θεμελίωση και ιδεολογική ιστορική αναζήτηση της φυσικής και φιλοσοφικής αλήθειας της έννοιας του «φωτός», το οποίο εμφανίζεται τόσο ως φιλοσοφική και θεολογική έννοια, όσο και ως αντικείμενο εντατικής έρευνας στο χώρο των φυσικών επιστημών. Ιδιαίτερα η ιστορική εξέλιξη των φυσικών επιστημών και της σύγχρονης τεχνολογίας είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την προσπάθεια του ανθρωπίνου πνεύματος να κατανοήσει και να απαντήσει στο ερώτημα «τι είναι φως». Η ανάπτυξη της Φυσικής Επιστήμης υπήρξε συνάρτηση της σπουδής της συμπεριφοράς και των ιδιοτήτων του φωτός, η δε παγκόσμια κοσμογονία και Ελληνοχριστιανική παράδοση αποδίδουν ιδιαίτερη βαρύτητα και χροιά στην έννοια «φως».