ΕΚΤΟΣ από τις ετήσιες -πάντα ενδιαφέρουσες- προγραμματισμένες δραστηριότητες του Εθνικού Ιδρύματος Μελετών και Ερευνών “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος”, εκτός από την επέκταση των παραρτημάτων του Ιδρύματος στην Ελλάδα και το εξωτερικό (Βελιγράδι), έχουμε φέτος μια από τις εγκυρότερες (ίσως την πληρέστερη μέχρι σήμερα) βιογραφίες του Εθνάρχη, γραμμένη από τον γενικό δ/ντή του Ιδρύματος, τον κ. Ν. Παπαδάκη.
Ο ΚΥΡΙΟΣ Ν. Παπαδάκης έχει κυριολεκτικά αφιερωθεί ψυχή τε και σώματι στην ανάδειξη, διατήρηση και διάδοση του έργου και των ιδεών του μεγάλου πολιτικού ανδρός υπερβαίνοντας μάλιστα κάθε προσδοκία μας.
ΔΕΝ υπερβάλλουμε. Αρκεί κανείς να απαριθμήσει την πληθώρα εκδόσεων και εκδηλώσεων που γίνονται περί και διά τον Ελ. Βενιζέλο κάθε χρόνο, για να αντιληφθεί το μέγεθος του έργου που γίνεται. Τόσο στα Χανιά, όσο και στον υπόλοιπο ελλαδικό -και όχι μόνο- χώρο.
ΕΤΣΙ, θεωρούμε ευπρόσδεκτη και αναγκαία την πρόσφατη ηλεκτρονική έκδοση ενός 10σέλιδου ενημερωτικού τεύχους με τις έως τώρα δραστηριότητες του Ιδρύματος. Μια έκδοση (φωτ.) που, αν μη τι άλλο, μπορεί να φτάνει στα πέρατα του κόσμου ενημερώνοντας τους πάντες για ό,τι συμβαίνει (ή πρόκειται να συμβεί) σχετικά με τον Ελ. Βενιζέλο.
ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ που διαβάζουμε κοντά στα άλλα πληροφορούμαστε ότι πρόκειται να διοργανωθεί διεθνές συνέδριο περί τα τέλη του 2019 στο Παρίσι, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 ετών από τη σύγκληση του Συνεδρίου της Ειρήνης, στην οποία ο Ελευθέριος Βενιζέλος είχε διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο!
ΕΙΝΑΙ ευκαιρία με το συνέδριο να αναδειχθούν και οι πολύ στενές σχέσεις του Ελευθερίου Βενιζέλου με τη Γαλλία και ειδικότερα με το Παρίσι. Μια πόλη γνωστών διεθνών Συνθηκών με λαμπρές διπλωματικές υπογραφές, αλλά και μια πόλη που στάθηκε μοιραία για τον Εθνάρχη (απόπειρα δολοφονίας του στον σταθμό της Λυών, θάνατός του στο Παρίσι).
ΣΥΜΦΩΝΑ με το περιοδικό, ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί «στις επιρροές που δέχθηκε -ο Ελ. Βενιζέλος- από τη γαλλική πολιτική σκέψη καθώς και για το μεταρρυθμιστικό έργο του Εθνάρχη, ιδιαίτερα κατά την τελευταία θητεία του (1928-1932). Ενα συνέδριο, εν ολίγοις, που θα έχει ευρωπαϊκό και παγκόσμιο ενδιαφέρον.
ΑΠΟ τα παραπάνω επαληθεύεται αυτό που ανέκαθεν πιστεύαμε: δεν αναδεικνύουν οι θεσμοί τα πρόσωπα, αλλά τα πρόσωπα αναδεικνύουν τους θεσμούς.