Το ΜΒΑ International του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών κατέκτησε το «MBA Innovation Award 2013» του διεθνούς οργανισμού Association of MBAs (AMBA), για το υψηλό επίπεδο του προγράμματος μεταπτυχιακών σπουδών του ΜΒΑ International.
«Δεδομένου ότι το ηλεκτρονικό εμπόριο και το online μάρκετινγκ είναι τα βασικά αναπτυξιακά πεδία της επόμενης δεκαετίας, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, απέδειξε, μέσα από το MBA International program και το πλήρως ενημερωμένο πρόγραμμα σπουδών του, ότι είναι καινοτόμο, δημιουργικό και βλέπει μπροστά», τόνισε ο Andrew Main Wilson, Διευθυντής της AMBA (Association of MBAs) και συμπλήρωσε «Αναγνώρισαν ένα κενό στα υπάρχοντα προγράμματα σπουδών για e-marketing και e-business», συμπλήρωσε.
Το «MBA Innovation Award» απομενεμήθηκε για 3η χρονιά φέτος από το AMBA ως αναγνώριση και επιβράβευση των καινοτόμων και πρωτοπόρων πρωτοβουλιών που αναλαμβάνουν πιστοποιημένα προγράμματα και business schools σε όλο τον κόσμο. Υποψηφιότητα για το συγκεκριμένο βραβείο μπορούσαν να υποβάλουν περισσότερα από 700 προγράμματα 202 πιστοποιημένων πανεπιστημίων σε 70 χώρες.
Παγκόσμιο βραβείο για Έλληνα βιολόγο στις ΗΠΑ
Ο δρ Παντελής Ρόμπολας απέσπασε το φετινό βραβείο «Merton Bernfield της American Society for Cell Biology», το οποίο απονέμεται κάθε χρόνο σε έναν διδακτορικό ή μεταδιδακτορικό ερευνητή που ξεχωρίζει για το επιστημονικό του έργο.
Ο δρ Ρόμπολας αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο Αθηνών το 2001 και σήμερα εργάζεται στο Τμήμα Γενετικής της Ιατρικής Σχολής του Γέιλ.
Το καλοκαίρι του 2012 ο κ. Ρόμπολας με τους συναδέλφους του από το Γέιλ για πρώτη φορά στον κόσμο μελέτησαν τη δράση των βλαστοκυττάρων σε ζωντανό οργανισμό, μέσω μιας πρωτοποριακής μεθόδου απεικόνισης.
Οι επιστήμονες κατάφεραν να συμπεράνουν πως η ενεργοποίηση της «αποθήκης» του βιολογικού υλικού που είναι υπεύθυνο για την αναγέννηση των ιστών γίνεται με συντονισμένο τρόπο και μόνον αφότου ανταλλάξουν «σήματα» δύο διαφορετικοί τύποι δερματικών κυττάρων.
Στις αρχές Οκτωβρίου, ο κ. Ρόμπολας ηγήθηκε ενός επαναστατικού πειράματος (και σχετικής δημοσίευσης στο περιοδικό Nature): ανακάλυψε ότι τα βλαστοκύτταρα δεν είναι αναντικατάστατα. Πειραματόζωα ανέπτυξαν νέο τρίχωμα (νέους ιστούς), παρόλο που είχε αφαιρεθεί με λέιζερ από αυτά το αρχέγονο υλικό των βλαστοκυττάτων. Όπως απεδειχθεί, άλλα κύτταρα μετέβαλαν την «ταυτότητά» τους ώστε να αναλάβουν ρόλο βλαστοκυττάρων.
Σύμφωνα με τον κ. Ρόμπολα, τέτοιοι μηχανισμοί ανοίγουν το δρόμο τη μελλοντική αντιμετώπιση πολλών ασθενειών – όπως διαβήτη, Αλτσχάιμερ, Πάρκινσον αλλά και καρδιαγγειακών παθήσεων.
Στην ανακοίνωση της ASCB, η επιτροπή του Merton Bernfield Award αναφέρεται «στο όραμα και την προσέγγιση» του Ελληνα βιολόγου, «δύο σημαντικά εχέγγυα για πετυχημένη επιστημονική καριέρα».
1000 ποδήλατα στο κέντρο της Αθήνας
Η αντίστροφη μέτρηση για τη λειτουργία συστήματος κοινόχρηστων ποδηλάτων στην Αθήνα – δηλαδή όπως αυτό που λειτουργεί με επιτυχία στο Παρίσι, στο Λονδίνο και σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις – άρχισε: τον Δεκέμβριο θα γίνει η επιλογή της αναδόχου εταιρείας για την εγκατάσταση, λειτουργία, συντήρηση και εκμετάλλευση του συστήματος έπειτα από πλειοδοτικό διαγωνισμό.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», όπως ενημερώνει με ανάρτηση στη Διαύγεια ο Δήμος Αθηναίων, στις 4 Δεκεμβρίου αναμένεται να διενεργηθεί πλειοδοτικός διαγωνισμός, για τη δεκαετή εκμίσθωση του δικαιώματος χρήσης 70 κοινόχρηστων χώρων εγκατάστασης ισάριθμων σταθμών Συστήματος Κοινόχρηστων Ποδηλάτων (ΣΚΠ), με κατώτατο όριο πρώτης προσφοράς το ποσό των 500 ευρώ ανά κοινόχρηστο χώρο.
Σύμφωνα με το σχέδιο του Δήμου Αθηναίων, το Σύστημα Κοινόχρηστων Ποδηλάτων θα διαθέτει συνολικά 1.000 ποδήλατα. Η πρόβλεψη είναι να υπάρχουν ποδήλατα στα πιο ελκυστικά και πολυσύχναστα σημεία για ντόπιους και τουρίστες. Σταθμοί θα υπάρχουν σε πλατείες, δίπλα σε σταθμούς μετρό, κοντά σε αρχαιολογικούς χώρους, πλησίον δημοσίων υπηρεσιών.
Στόχος του δήμου είναι το σύστημα να είναι χρηστικό και εύκολα προσβάσιμο τόσο στους κατοίκους όσο και στους επισκέπτες της Αθήνας. Υπενθυμίζεται ότι η δημόσια διαβούλευση για το σύστημα ολοκληρώθηκε στα τέλη του περασμένου Μαΐου.