Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024

Διεθνής ανησυχία για τη χρήση πυραύλου με πυρηνική ικανότητα από τη Ρωσία

Κλιμακώνεται η κρίση στο μέτωπο Ρωσίας – Ουκρανίας μετά τη χθεσινή ρωσική επίθεση με «πειραματικό» υπερηχητικό βαλλιστικό πύραυλο μεσαίου βεληνεκούς με «μη πυρηνική κεφαλή» κατά της πόλης Ντίνπρο της Ουκρανίας.

Με διάγγελμά του ο Βλάντιμιρ Πούτιν προειδοποίησε για επιθέσεις – με τους βαλλιστικούς πυραύλους νέου τύπου – τις χώρες που παρέχουν στο Κίεβο τη δυνατότητα να χτυπά τη Ρωσία, υποστηρίζοντας ότι η σύγκρουση στην Ουκρανία έχει πλέον λάβει στοιχεία παγκόσμιου χαρακτήρα.

Όπως αναμεταδίδει η ΕΡΤ, η χρήση από τη Ρωσία βαλλιστικού πυραύλου με πυρηνικές ικανότητες την Πέμπτη σηματοδοτεί μια αποφασιστική και δυνητικά επικίνδυνη στιγμή στη σύγκρουση της Μόσχας με τη Δύση. Στο χθεσινό πλήγμα ο Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία εκτόξευσε έναν «Oreshnik», έναν από τους νέους πυραύλους μεσαίου βεληνεκούς που έχει αναπτύξει ο οποίος μπορεί να ταξιδέψει 10 φορές την ταχύτητα του ήχου και έτσι δεν μπορεί να αναχαιτιστεί. Ρωσικές πηγές ανέφεραν ότι το βεληνεκές του είναι 5.000 χιλιόμετρα, επιτρέποντας στη Ρωσία να είναι σε θέση να πλήξει το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης και τη δυτική ακτή των Ηνωμένων Πολιτειών. Φαίνεται να διαθέτει πολλαπλές κεφαλές, γνωστοί ως MIRV, με ανεξάρτητη στόχευση: δηλαδή ξεχωριστές πολεμικές κεφαλές ικανές να πλήξουν διαφορετικούς στόχους. Ο Anatoly Matviychuk, Ρώσος στρατιωτικός εμπειρογνώμονας, δήλωσε ότι ο πύραυλος θα μπορούσε να μεταφέρει έξι έως οκτώ συμβατικές ή πυρηνικές κεφαλές. Το Πεντάγωνο δήλωσε ότι η κατασκευή του βασίζεται στον διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο (ICBM) “RS-26 Rubezh”.

Η χρήση βαλλιστικού πυραύλου με πολλαπλές κεφαλές, όπως αυτός που χρησιμοποιήθηκε χθες, σε επιθετική κίνηση θεωρείται σαφής απόκλιση από το δόγμα αποτροπής του Ψυχρού Πολέμου που ίσχυε επί δεκαετίες. Οι βαλλιστικοί πύραυλοι με πολλαπλές πολεμικές κεφαλές, γνωστοί ως MIRV, δεν έχουν χρησιμοποιηθεί ποτέ για να πλήξουν έναν εχθρό, λένε οι ειδικοί. “Είναι η πρώτη φορά που ο MIRV χρησιμοποιείται σε μάχη”, δήλωσε στο CNN ο Χανς Κρίστενσεν, διευθυντής του Προγράμματος Πυρηνικών Πληροφοριών στην Ομοσπονδία Αμερικανών Επιστημόνων.

Οι βαλλιστικοί πύραυλοι αποτελούν το θεμέλιο της στρατηγικής αποτροπής, προσφέροντας αυτό που είναι γνωστό ως «αμοιβαία εξασφαλισμένη καταστροφή» ή MAD, στην πυρηνική εποχή. Το σκεπτικό είναι ότι, αν έστω και μερικοί πύραυλοι επιβιώσουν από ένα πρώτο πυρηνικό πλήγμα, θα απομείνει αρκετή δύναμη πυρός στο οπλοστάσιο του αντιπάλου για να αφανίσει αρκετές μεγάλες πόλεις του επιτιθέμενου. Αυτό θα πρέπει να αποτρέψει τον επιτιθέμενο από το «να πατήσει το κουμπί» εξ αρχής. Με αυτό το σκεπτικό, οι βαλλιστικοί πύραυλοι σχεδιάστηκαν για να στέκονται φρουροί σε ένα μέλλον όπου τα πυρηνικά όπλα δεν θα εκτοξεύονταν ποτέ ξανά.

Αλλά οι αναλυτές, υποστηρίζουν ότι οι πύραυλοι MIRV μπορεί να προκαλούν, αντί να αποτρέπουν, ένα πρώτο χτύπημα. Το σκεπτικό εκεί είναι ότι είναι ευκολότερο να καταστραφούν οι πολλαπλές πολεμικές κεφαλές πριν εκτοξευθούν παρά να προσπαθήσουν να τις καταρρίψουν καθώς πέφτουν με υπερηχητική ταχύτητα στους στόχους τους.

Τα βίντεο από το ρωσικό χτύπημα της Πέμπτης έδειξαν τις πολλαπλές πολεμικές κεφαλές να πέφτουν υπό διαφορετικές γωνίες στο στόχο, και κάθε πολεμική κεφαλή θα έπρεπε να νικηθεί με έναν πύραυλο, μια δυσοίωνη προοπτική ακόμη και για τα καλύτερα συστήματα αεράμυνας.

Και ενώ οι πολεμικές κεφαλές που έπεσαν στην ουκρανική πόλη Ντνίπρο την Πέμπτη δεν ήταν πυρηνικές, η χρήση τους σε συμβατικές πολεμικές επιχειρήσεις είναι βέβαιο ότι θα προκαλούσαν νέα αβεβαιότητα σε κόσμο που βρίσκεται ήδη σε κρίση εντείνοντας, αναπόφευκτα τους φόβους σε όλη την Ευρώπη, με πολλούς να θέτουν το ερώτημα αν η αποτροπή είναι ήδη παρελθόν.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα