15.4 C
Chania
Σάββατο, 12 Απριλίου, 2025

Διεθνής αποστολή αναζήτησης ζωής σε εξωπλανήτες

Στην επιθεώρηση «The Astronomical Journal» παρουσιάζεται μια διεθνής αποστολή αναζήτησης ζωής σε πλανήτες έξω από το ηλιακό μας σύστημα.

Όπως αναμεταδίδει η Ναυτεμπορική, η αποστολή LIFE (Large Interferometer for Exoplanets) που οργανώνεται από το Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Ζυρίχης (το περίφημο ETH) και αφορά την εκτόξευση τηλεσκοπίων για να ερευνήσει την ποικιλομορφία εξωπλανητών.
Πιο συγκεκριμένα τα τηλεσκόπια θα μελετήσουν ατμόσφαιρες δεκάδων εξωπλανητών με παρόμοια θερμοκρασία, ακτίνα και μάζα με τη Γη για σημάδια νερού και οξυγόνου.

«Μια μόνο θετική ανίχνευση θα άλλαζε τα πάντα αλλά ακόμα κι αν δεν βρούμε ζωή, θα είμαστε σε θέση να ποσοτικοποιήσουμε πόσο σπάνιοι ή κοινοί πλανήτες με ανιχνεύσιμες βιουπογραφές μπορεί να υπάρχουν πραγματικά» εξηγεί ο φυσικός Δρ. Ντάνιελ Άνγκερχάουζεν, επικεφαλής της μελέτης.
Η μελέτη εξετάζει τι θα μπορούσαν να μάθουν οι αστρονόμοι εάν «δεν ανιχνευθεί ζωή» σε μελλοντικές έρευνες για εξωπλανήτες, βασιζόμενη σε μια στατιστική ανάλυση Bayesian για τον καθορισμό του ελάχιστου αριθμού εξωπλανητών που πρέπει να παρατηρηθούν για να ληφθούν ουσιαστικές απαντήσεις σχετικά με τη συχνότητα των πιθανώς κατοικημένων κόσμων. Οι στατιστικές Bayes έχουν να κάνουν με τον προσδιορισμό της πιθανότητας ενός αποτελέσματος με βάση άλλες γνωστές πιθανότητες.

Ωστόσο, αναγνωρίζουν ότι κάθε παρατήρηση συνοδεύεται από ένα ορισμένο επίπεδο αβεβαιότητας. Για παράδειγμα, η αποστολή θα μπορούσε να οδηγήσει σε ψευδώς αρνητικά, χάρη σε χαμένα σημάδια ζωής. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν περισσότεροι από 5.800 επιβεβαιωμένοι εξωπλανήτες που υπάρχουν πέρα από το ηλιακό μας σύστημα

Οι συγγραφείς της μελέτης λένε ότι απαιτούνται συγκεκριμένα και μετρήσιμα ερωτήματα για την αντιμετώπιση της αβεβαιότητας, συμπεριλαμβανομένου του «ποιου κλάσματος βραχωδών πλανητών στην κατοικήσιμη ζώνη ενός ηλιακού συστήματος εμφανίζει σαφή σημάδια υδρατμών, οξυγόνου και μεθανίου».

«Δεν έχει να κάνει μόνο με το πόσους πλανήτες παρατηρούμε – είναι να κάνουμε τις σωστές ερωτήσεις και πόσο σίγουροι μπορούμε να είμαστε στο να δούμε ή να μην δούμε αυτό που ψάχνουμε. Αν δεν είμαστε προσεκτικοί και έχουμε υπερβολική αυτοπεποίθηση για τις ικανότητές μας να αναγνωρίσουμε τη ζωή, ακόμη και μια μεγάλη έρευνα θα μπορούσε να οδηγήσει σε παραπλανητικά αποτελέσματα» Άνγκερχάουζεν.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα