Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024

Διεθνής διάκριση για Χανιώτισσα γραφίστρια

Η Όλγα Μπιτσάκη πήρε χάλκινο βραβείο για συσκευασία
dressing αβοκάντο!

 

«Θέλω να δημιουργώ έργα που να προτείνουν κάτι» είναι τα λόγια της Όλγας Μπιτσάκη, της νέας Χανιώτισσας γραφίστριας που κατέκτησε το “Χάλκινο βραβείο” στον διεθνή διαγωνισμό Pentawards με μια πολύ… τοπική δημιουργία: Τη συσκευασία dressing αβοκάντο!

Ρωτάμε την Όλγα για το πώς προέκυψε η συμμετοχή της στο διαγωνισμό. «Όταν πέρασα στο Πανεπιστήμιο οι καθηγητές μου από το ΕΠΑΛ Ακρωτηρίου μου χάρισαν ένα μεγάλο κίτρινο βιβλίο με μια μπανάνα απέξω. Ήταν η έντυπη έκδοση του διαγωνισμού Pentawards που έχει να κάνει με τον σχεδιασμό συσκευασιών, έναν τομέα που μου άρεσε πάρα πολύ! Όταν λοιπόν έπρεπε να διαλέξω πτυχιακή εργασία το “μάτι μου έπεσε” πάνω στο dressing του Αvocado του κ. Μ. Λεράκη της εταιρείας “Avoel”, μια καινοτόμο εταιρεία. Μίλησα μαζί του ήταν πολύ υποστηρικτικός και έτσι προχώρησα. Όταν τη τελείωσα αποφάσισα να τη στείλω στο διαγωνισμό! Δεν μπορούσα όμως να συμμετέχω ως “φοιτητική εργασία” γιατί είχα ήδη πάρει πτυχίο ! Έπρεπε να την στείλω ως επαγγελματικό concept. Στεναχωρήθηκα γιατί ήξερα ότι ήταν μια “δυνατή” φοιτητική εργασία αλλά δεν πίστευα ότι θα μπορούσε να συναγωνιστεί παγκόσμια γραφεία, με δυνατές ομάδες και με μεγάλη εμπειρία. Για “την τιμή των όπλων” την έστειλα λοιπόν. Πέρασα τον Α΄, τον Β΄, τον Γ΄ γύρο, έφτασα στο Δ΄ γύρο παίρνοντας το χάλκινο βραβείο» απαντάει εμφανώς χαρούμενη για την επιτυχία της.
Γιατί όμως η πηγή έμπνευση της ήταν το αβοκάντο, ένα προϊόν με ιδιαίτερη σχέση με τα Χανιά.
Η Όλγα στην αρχή μας εκμυστηρεύεται πως δεν είναι πολύ “fun” του αβοκάντο ως φρούτο αλλά αυτό δεν την εμπόδισε να κάνει μια καταπληκτική δουλειά.
«Το προϊόν της “Avoel” είναι εξαιρετικό. Σκέφθηκα ότι θα είναι πολύ καλή ιδέα το dressing αυτό να βρίσκεται σε μια συσκευασία που μοιάζει με το αβοκάντο και ήταν μια πρόκληση για μένα.
Αν συνάντησα κάποια ιδιαίτερη δυσκολία; Όχι κάτι παραπάνω από το συνηθισμένο μιας δημιουργικής εργασίας… ίσως το ότι εργαζόμουν παράλληλα».

Η ΓΡΑΦΙΣΤΙΚΗ ΩΣ ΤΕΧΝΗ

Παλαιότερα για το επάγγελμα του γραφίστα πρέπει να είχες “δυνατό”, “επιδέξιο”, “γλυκό” χέρι -λέμε στη συνομιλήτρια μας- σήμερα που κυριαρχεί και σε αυτόν τον τομέα το “ψηφιακό” ο γραφίστας διατηρεί τη δημιουργικότητα του;
«Είναι ακριβώς το ίδιο!» δηλώνει ξεκάθαρα η γραφίστρια συμπληρώνοντας πως «σήμερα η νέα τεχνολογία σου κάνει πιο εύκολη τη ζωή, μπορείς να είσαι πιο γρήγορος, αλλά η βάση είναι η ίδια! Χρειάζεσαι αντίληψη, να βρεις τη λεπτομέρεια που κάνει τη διαφορά, την ουσία με όσα λιγότερα “λόγια” γίνεται. Όταν έχεις μπροστά σου ένα μάρμαρο και ένα σφυρί και ένα καλέμι δεν θα βγάλεις το ίδιο αποτέλεσμα με τον οποιοδήποτε. Έχει σημασία το χέρι, η αντίληψη σου, οι ισορροπίες που κρατάς. Μας λένε πολλές φορές για το επάγγελμα μας “έλα μωρέ τι κάνεις, τραβάς δύο γραμμές και κάνεις δύο κύκλους”.
Ναι αλλά το θέμα είναι πού θα μπουν οι δύο γραμμές, πώς θα είναι αυτές, που θα πάνε οι κύκλοι.
Οι υπολογιστές δίνουν την αίσθηση σε πολύ κόσμο ότι μπορεί να κάνει τα πάντα! Σίγουρα μας κάνουν τη ζωή μας πιο εύκολη αλλά δεν αρκούν».
Εργάζεστε στα Χανιά στον τόπο καταγωγής σας, δίνονται ευκαιρίες και δυνατότητες για να ασκήσει κάποιος το επάγγελμα του γραφίστα;
«Πολλές και πολύ καλές ευκαιρίες. Έχουμε πολλές εταιρείες που έχουν αναπτυχθεί, κάνουν ωραίες δουλειές Γενικά και στα Χανιά αλλά και στην Ελλάδα έχουμε σπουδαίους γραφίστες».
Τέλος όταν ρωτάμε την Όλγα Μπιτσάκη για το αν έχει κάποιο ανεκπλήρωτο στόχο και όνειρο σε ό,τι αφορά φυσικά τον επαγγελματικό της χώρο, μας απαντάει με πολύ σιγουριά…
«Βαδίζω καλά! Θέλω να συνεχίσω να δουλεύω σε project με έργα που να έχουν να προτείνουν κάτι» καταλήγει.

Το πάθος για
τη γραφιστική

Πώς όμως προέκυψε το πάθος για τη γραφιστική; «Ξεκίνησα στην Α΄ Λυκείου να σχεδιάζω παπούτσια και ήθελα να γίνω σχεδιάστρια μόδας. Παρότι ήμουν πολύ καλή μαθήτρια στο ΓΕΛ πήρα την απόφαση να πάω στο ΕΠΑΛ Ακρωτηρίου και να εξασκηθώ στο σχέδιο για να μπω με καλύτερα εφόδια στη σχολή που ήθελα! Εκεί ερωτεύτηκα τη γραφιστική και αποφάσισα να το σπουδάσω μπαίνοντας στο “Πανεπιστήμιο Δυτ. Αττικής”. Έτσι ξεκίνησε το ταξίδι μου στη γραφιστική, ένα ταξίδι που δεν μετάνιωσα ποτέ» απαντάει η Όλγα. Μετά το τέλος των σπουδών της εργάστηκε για γραφιστικά γραφεία στην Αθήνα (Pi6 και Antonia Skaraki), το “Studio Kluif” στην Ολλανδία και το τελευταίο διάστημα συνεργάζεται με το γραφείο Lime creative στα Χανιά.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα