Τετάρτη, 6 Νοεμβρίου, 2024

Διεθνής ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών

Η Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, καθιερώθηκε για πρώτη φορά τον Δεκέμβριο του 1999 από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, με σαφή και θεμελιώδη στόχο την παγκόσμια ανάδειξη του σημαντικότατου αυτού ζητήματος, όχι μόνο για τις γυναίκες, αλλά και για ολόκληρο τον πληθυσμό.

H Ημέρα αυτή είχε καθιερωθεί ήδη από το 1981 από γυναικείες οργανώσεις, σε ανάμνηση της φρικτής δολοφονίας στις 25 Νοεμβρίου 1960 των τριών αδελφών Μιραμπάλ, πολιτικών αγωνιστριών από την Δομινικανή Δημοκρατία, με διαταγή του δικτάτορα Τρουχίλο και αφιερώνεται σε όλες τις γυναίκες που έχουν υποστεί ή συνεχίζουν να υπόκεινται οποιαδήποτε μορφή βίας σε όλον τον κόσμο.

Η βία κατά των Γυναικών, λεκτική σωματική, ψυχολογική, ή συναισθηματική, σεξουαλική ή οικονομική ήταν και παραμένει θλιβερό κοινωνικό φαινόμενο με πολλαπλές διαστάσεις και πολυσύνθετες παραμέτρους. «Η βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών είναι μια παγκόσμια πανδημία», όπως επισημαίνει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ.  Αποτελεί την πιο διαδεδομένη και πιο αποσιωπημένη μορφή βίας, σε όλα τα πολιτισμικά και οικονομικά περιβάλλοντα. Ανεξάρτητα από φυλή, θρήσκευμα και κοινωνικοοικονομική κατάσταση, αποτελεί μια από τις συνηθέστερες και βαθιά ριζωμένες ανά τον κόσμο παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δηλ. του δικαιώματος στην ελευθερία, στη ζωή, στη σωματική ακεραιότητα, στην ασφάλεια, στην αξιοπρέπεια. Είναι έγκλημα της ανθρωπότητας προς την ίδια την ανθρωπότητα

Οι στατιστικές είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές. Στην Ευρώπη σήμερα 1 στις 3 γυναίκες, δηλαδή 62 εκατομμύρια πολίτες έχουν υποστεί κάποιο είδος βίαιης επίθεσης και το 40% με 50% περίπου των εργαζομένων γυναικών έχει αναφέρει κάποια μορφή σεξουαλικής παρενόχλησης στο χώρο εργασίας τους.

Στις εμπόλεμες ζώνες ο βιασμός γυναικών θεωρείται «πολεμικό όπλο» για την τρομοκράτηση του πληθυσμού, η εμπορία και εκμετάλλευση είναι «χρυσοφόρες» επιχειρήσεις επιτηδείων, ενώ σε παγκόσμια μάστιγα έχουν μετατραπεί οι γυναικοκτονίες .
Η βία κατά των γυναικών είναι κυρίως υπόθεση ενδοοικογενειακή. Δυστυχώς, στη διάρκεια του πρώτου κύματος της πανδημίας, η ενδοοικογενειακή βία αυξήθηκε δραματικά,  λόγω του υποχρεωτικού εγκλεισμού , λόγω της ψυχολογικής πίεσης και των οικονομικών προβλημάτων που τροφοδοτούν τη βία. Η υποχρεωτική συνύπαρξη θύτη και θύματος στον ίδιο χώρο για πολλές ημέρες, η επώδυνη απομόνωση ενέτεινε κατά πολύ το πρόβλημα. Τα στοιχεία κατά τον ανοιξιάτικο εγκλεισμό ήταν αποκαλυπτικά: Τέσσερις φορές περισσότερες καταγγελίες στις γραμμές βοήθειας για περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας.

Το σπίτι που θα έπρεπε να είναι ο ασφαλέστερος χώρος για τις γυναίκες και τα παιδιά γίνεται ο πλέον επικίνδυνος, όταν για κάποιους η χρήση βίας θεωρείται ως μέσο επιβολής στην οικογένεια.

Η αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών και η εξάλειψή της είναι καθοριστικό ζητούμενο για μια ευνομούμενη, δημοκρατική και ειρηνική κοινωνία που πρέπει να πάψει να ανέχεται κάθε έκφραση σεξισμού. Το τόσο μείζον κοινωνικό πρόβλημα, μας αφορά όλες και όλους.

Εμείς, ως Γυναικεία Οργάνωση, δείχνουμε μηδενική ανοχή και στεκόμαστε απέναντι σε κάθε μορφή βίας, εκμετάλλευσης και περιφρόνησης των γυναικών.

Ενώνουμε τη φωνή μας ενάντια στη βία, με αφορμή την 25η Νοεμβρίου, αλλά και με καθημερινές δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης πάνω σε θέματα ισότητας των φύλων, υγιών συντροφικών σχέσεων και εξάλειψης των έμφυλων στερεοτύπων .

Εργαζόμαστε για την ενημέρωση των γυναικών ώστε να απεγκλωβισθούν από την εσωστρέφεια, την άγνοια και τον φόβο εξαιτίας της βίας που τυχόν βιώνουν, να σπάσουν τη σιωπή τους και να ζητήσουν βοήθεια.

Πιστεύουμε ότι η αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος και η εξάλειψη του φαινομένου συνίσταται:
* στον σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, στο σπίτι, στην εργασία, στον δρόμο, ή στον προσφυγικό καταυλισμό.
* στην σχεδιασμένη πολιτική πρόληψης και αντιμετώπισης της ενδοοικογενειακής και άλλων μορφών βίας από ένα κράτος δικαίου
*σ την διεύρυνση και επέκταση των δομών κοινωνικής πρόνοιας για την ολοκληρωμένη ψυχοκοινωνική υποστήριξη των γυναικών θυμάτων βίας
* στην αύξηση των χώρων- καταφυγίων για τις γυναίκες και τα παιδιά με κάθε ασφάλεια, ιδιαίτερα τώρα στις νέες πρωτοφανείς συνθήκες
* στην ενημέρωση όλων των εμπλεκόμενων φορέων και υπηρεσιών για την απονομή δικαιοσύνης και τη δικαίωση των θυμάτων
*στην πραγματική εφαρμογή της «Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης»
* στην υλοποίηση προγραμμάτων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της νέας γενιάς.

Η συγκεκριμένη ημέρα, λοιπόν, είναι εδώ κάθε χρόνο για να αναδεικνύει και να υπενθυμίζει την επιτακτική ανάγκη καταπολέμησης του βίαιου αυτού φαινομένου το οποίο αποτελεί πυρήνα της έμφυλης ανισότητας σ΄ολόκληρο τον πλανήτη.

Για το παράρτημα Χανίων της Ένωσης Γυναικών Ελλάδας,
η πρόεδρος Αμαλία Μπασιά


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα