Την πρόθεση των συνταξιούχων της Εθνικής Τράπεζας να προσφύγουν στα ευρωπαϊκά δικαστήρια για το θέμα της κατάργησης του λογαριασμού επικούρησης (Λ.Ε.Π.Ε.Τ.Ε.), έκανε γνωστή ο πρώην γ.γ. Υπουργείου Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργος Ρωμανιάς μιλώντας σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στα Χανιά παρουσία συνταξιούχων της τράπεζας από όλη την Κρήτη.
Ειδικότερα, ο κ. Ρωμανιάς έκανε λόγο για «αυθαίρετη» και «αιφνιδιαστική» κίνηση από μέρους της Διοίκησης της Τράπεζας. «Και δεν μιλάμε για μείωση του Λ.Ε.Π.Ε.Τ.Ε. αλλά για πλήρη κατάργηση», ανέφερε και πρόσθεσε ότι πριν ληφθεί αυτή η απόφαση από μέρους της Διοίκησης της Τράπεζας δεν προηγήθηκε κανένα σχέδιο για το τι θα γίνει με τους συνταξιούχους. «Από τις εργασίες της Επιτροπής στην οποία συμμετείχα ως εκπρόσωπος των συνταξιούχων προέκυψε ότι η Εθνική Τράπεζα τελείως ασχεδίαστα είπε ότι κόβει την επικούρηση και να πάνε οι συνταξιούχοι να μπουν στο επικουρικό του Δημοσίου χωρίς να έχει κάνει καμία συνεννόηση με το Δημόσιο για το αν μπορεί να τους δεχθεί ή αν διαθέτει κάποια χρήματα και πόσα», τόνισε ο κ. Ρωμανιάς, ενώ άφησε αιχμές και κατά της στάσης της κυβέρνησης που απέναντι στην κατάργηση ενός θεσμού που υπάρχει επί 68 χρόνια δηλώνει αναρμόδια να παρέμβει.
Ο πρώην γ.γ. γραμματέας διευκρίνισε ακόμα ότι ο Λ.Ε.Π.Ε.Τ.Ε. δεν έχει καμία σχέση με την επικουρική ασφάλιση αλλά αποτελεί προϊόν μιας συλλογικής σύμβασης – συμφωνίας μεταξύ του προσωπικού και της Εθνικής Τράπεζας. Σημείωσε, δε, ότι αποτελεί παραλογισμό η πρόταση της Τράπεζας να πάνε μαζί με τους εργαζόμενους στο Δημόσιο για να μεταφερθούν στο επικουρικό, καθώς κάτι τέτοιο ισοδυναμεί με την περικοπή του 75% των χρημάτων που λάμβαναν μέσω του Λ.Ε.Π.Ε.Τ.Ε. οι συνταξιούχοι. Συνεχίζοντας ο κ. Ρωμανιάς χαρακτήρισε «ψευδή» τον ισχυρισμό της Τράπεζας ότι η κατάργηση του Λ.Ε.Π.Ε.Τ.Ε. επιβλήθηκε απ’ έξω καθώς -όπως είπε- βρέθηκε ο ίδιος στις Βρυξέλλες και μίλησε με τους αρμοδίους, διαπιστώνοντας ότι ο ισχυρισμός της Τράπεζας αποτελεί «εφεύρημα».
Ερωτηθείς ο κ. Ρωμανιάς για το τι μπορεί να γίνει ώστε να διεκδικήσουν οι συνταξιούχοι αυτά που δικαιούνται απάντησε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια δικαστική διαμάχη και πρότεινε η δικαστική διεκδίκηση να συνεχιστεί σε διεθνές επίπεδο και συγκεκριμένα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο του Συμβουλίου της Ευρώπης, στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και στη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας. «Όλα αυτά είναι διεθνή φόρα στα οποία η Τράπεζα θα υποστεί εξευτελισμό αν φτάσουμε εκεί. Όμως από τη στιγμή που δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή διέξοδος συνεννόησης είναι υπεύθυνη αυτή για τον διεθνή διασυρμό που θα υποστεί», υπογράμμισε ο κ. Ρωμανιάς.