Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024

Διέξοδος σε περίοδο κρίσης, η βιολογική γεωργία

Διέξοδο σε περίοδο οικονομικής κρίσης μπορεί να αποτελέσει η βιολογική γεωργία, όπως επισημάνθηκε κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης στο Μεγάλο Αρσενάλι.
Την εκδήλωση οργάνωσαν ο Συνεταιρισμός Παραγωγών Καταναλωτών Οικολογικών προϊόντων «γαία» και η ΚΕΠΠΕΔΗΧ – Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου, με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου του Γιώργου Βλοντάκη «Οικολογική καλλιέργεια σε μικρούς λαχανόκηπους».
Όπως επεσήμανε ο συγγραφέας του βιβλίου, γεωπόνος, περιβαλοντολλόγος και οικοκαλλιεργητής Γιώργος Βλοντάκης κ. Βλοντάκης, στην Ελλάδα αυξήθηκαν πολύ οι βιοκαλλιεργούμενες εκτάσεις, στις οποίες έχουν προστεθεί και εκτάσεις για παραγωγή βιολογικών ζωοτροφών, δεδομένου ότι άρχισαν να πιστοποιούνται και ζωικά προϊόντα. Εκτός από τις εκτάσεις, αυξήθηκε πολύ και η ποικιλία των ειδών που καλλιεργούνται βιολογικά, όπως και η μεταποίηση τους. Σημαντικό ποσοστό των ελληνικών βιολογικών προϊόντων εξάγεται.
Επίσης, ο κ. Βλοντάκης, ανέφερε ότι από την Ε.Ε. δόθηκαν (και δίνονται), κατά διαστήματα, επιδοτήσεις στη βιοκαλλιέργεια αρκετών ειδών (ελιά, αμπέλι, εσπεριδοειδή, ζωοτροφές κ.α.). Σε αρκετές περιπτώσεις οι συγκεκριμένες επιδοτήσεις λειτουργούν ως καθοριστικό κίνητρο για την επιλογή του καλλιεργητή να ενταχτεί σε επίσημο σύστημα ελέγχου και πιστοποίησης βιολογικής καλλιέργειας. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις όμως, όταν λήξει η -συνήθως 5ετής- περίοδος στρεμματικής επιδότησης, πολύ συχνά οι καλλιεργητές αυτοί δεν συνεχίζουν τη βιοκαλλιέργεια.
Ακόμη, σύμφωνα με τον ίδιο, σε μικρούς -προς το παρόν- κύκλους καλλιεργητών στην Ελλάδα γίνονται αναζητήσεις και εφαρμογές της βιοδυναμικής γεωργίας/κτηνοτροφίας, της φυσικής καλλιέργειας, των Ενεργών Μικροοργανισμών και της permaculture. Πρόκειται για πρακτικές και για τάσεις που εμβαθύνουν και επεκτείνουν την ιδέα της οικολογικής γεωργίας (εξοικονόμηση πόρων, μικρό ενεργειακό αποτύπωμα, εξυγίανση εδάφους κ.α.)
ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ
Όσον αφορά στην Κρήτη, ο κ. Βλοντάκης ανέφερε ότι «τόσο στο νησί όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα υπάρχουν προσπάθειες από μικρούς και μεγάλους μεμονωμένους οικοκαλλιεργητές, πρωτοβουλίες για συλλογικά σχήματα καλλιέργειας, πειραματισμοί στη βιοδυναμική γεωργία και στην permaculture, δίκτυα διακίνησης οικολογικών και fair trade προϊόντων, σχήματα κοινωνικά υποστηριζόμενης γεωργίας, αστικοί και σχολικοί λαχανόκηποι κ.α.
«Ο καθένας μας μπορεί, ως ενεργός πολίτης, -ανεξάρτητα από την κύρια ενασχόληση του- να βοηθήσει στη σταδιακή δημιουργία αυτού του διαφορετικού τοπίου στην παραγωγή, διανομή και κατανάλωση τροφίμων. «Ακόμα και το μεγαλύτερο ταξίδι αρχίζει με ένα μόνο βήμα….» σημείωσε
Η παρουσίαση του βιβλίου έγινε από τον βιοκαλλιεργητή και Πρόεδρο του Συνεταιρισμού «γαία» Νίκο Παγιαυλά.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

1 Comment

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα