Πέμπτη, 19 Δεκεμβρίου, 2024

Διγαλάκης: Η Κρήτη πρέπει να «τρέξει» για την κλιματική αλλαγή

 

Επίσκεψη στις πληγείσες περιοχές – από τα ακραία καιρικά φαινόμενα – της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων πραγματοποίησε το περασμένο Σάββατο, ο καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης κ. Βασίλης Διγαλάκης ο οποίος ενημερώθηκε για τις καταστροφές από τον αντιπεριφερειάρχη Χανίων κ. Απόστολο Βουλγαράκη και τον δήμαρχο Πλατανιά κ. Γιάννη Μαλανδράκη. Ο πρώην Πρύτανης, εξέφρασε τη συμπαράστασή του στους κατοίκους των πληγέντων περιοχών και σε όλους όσους εργάζονται προκειμένου να αποκαταστήσουν τις ζημιές, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Από την πλευρά τους, όλοι οι πληγέντες με τους οποίους συνομίλησε ο κ. Διγαλάκης επεσήμαναν την ανάγκη άμεσης εκταμίευσης των απαιτούμενων πόρων προκειμένου να ξεκινήσει το ταχύτερο δυνατόν η διαδικασία αποκατάστασης των οδικών δικτύων και των παραλιών, ενώ αρκετοί από αυτούς έκαναν λόγο για χαμένες περιουσίες που τις «πήρε» ο ποταμός Κερίτης.

Όπως επισημαίνει στην ανακοίνωση του ο κ. Διγαλάκης: «Η θερμοκρασία του πλανήτη αυξάνεται συνεχώς τα τελευταία 50 χρόνια και από το 1978 και μετά είναι σταθερά πάνω από τον μέσο όρο των τελευταίων 100 χρόνων. Από τα 10 πιο θερμά έτη, τα 9 έχουν καταγραφεί από το 2005 και μετά και τα τελευταία 5 (2014-2018) έτη είναι τα θερμότερα. Ταυτόχρονα, ο αριθμός των φυσικών καταστροφών σε παγκόσμιο επίπεδο έχει αυξηθεί από μερικές δεκάδες στην αρχή του 20ού αιώνα σε πάνω από 300 καταστροφές ετησίως 100 χρόνια αργότερα, όπως φαίνεται και στο συνημμένο διάγραμμα. Στην Ελλάδα, έχουμε ζήσει την τελευταία 10ετία μεγάλες καταστροφές από πλημμύρες, πυρκαγιές, σεισμούς κτλ. με πολλές υλικές ζημιές και δυστυχώς πολλές απώλειες συνανθρώπων μας.

Τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής τις βλέπουμε καθημερινά να συμβαίνουν σε διάφορα μέρη του πλανήτη και είναι το αποτέλεσμα της διαταραχής του πλανήτη λόγω της υπερθέρμανσης που εκδηλώνεται με αύξηση της συχνότητας και της έντασης των ακραίων καιρικών φαινομένων. Οι δε προβλέψεις για το μέλλον είναι περισσότερο ζοφερές, αν και έχουν μεγάλο βαθμό αβεβαιότητας. Γενικά, προβλέπεται να έχουμε σημαντική μείωση των βροχοπτώσεων και ξηρασίες ειδικά μετά το 2060, γεγονότα τα οποία θα δημιουργήσουν ασφυκτικές συνθήκες στη διαχείριση των υδατικών πόρων για την κάλυψη των υδρευτικών και αρδευτικών αναγκών μας.

Η προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και η αντιμετώπιση των επιπτώσεών της είναι κάτι παραπάνω από επιτακτική, έχει γίνει πλέον οριζόντια νομοθεσία την οποία πρέπει να λάβουμε υπόψη και να δράσουμε άμεσα, με τη λήψη αναγκαίων μέτρων για την προστασία από τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Η Περιφέρεια Κρήτης θα πρέπει να επισπεύσει τη διαδικασία σύνταξης της επιχειρησιακής μελέτης διαχείρισης ξηρασίας και την αναθεώρηση του Σχεδίου Διαχείρισης Υδατικών Πόρων, στα οποία συμπεριλαμβάνεται η αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

Είναι απαραίτητο να προχωρήσουμε άμεσα στην κατάρτιση τοπικών σχεδίων και μελετών και να ξεκινήσουν τα απαιτούμενα έργα για την αντιμετώπιση ακραίων φαινομένων και των επιπτώσεών τους στη φύση, στις υποδομές και στον άνθρωπο».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα