Συνεχίζει να προκαλεί αντιδράσεις το θέμα του κανονισμού παραχώρησης κοινόχρηστου χώρου του Δήμου Χανίων. Η εφαρμογή του νόμου έχει ξεκινήσει με την Υπηρεσία Ελέγχου να έχει κάνει αρχικά ενημέρωση σε πολλούς δρόμους για το τι ακριβώς προβλέπει ο κανονισμός, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις έχουν επιβληθεί και πρόστιμα.
Στην οδό Χάληδων, ένα βασικό δρόμο από τον οποίο γίνεται η κίνηση προς και από το λιμάνι των Χανίων, ήδη πολλοί επαγγελματίες έχουν αρχίσει να εφαρμόζουν τον κανονισμό. Εμπορεύματα και “stand” έχουν τραβηχτεί από το πεζοδρόμιο, ενώ έχει περιοριστεί η έκταση των εμπορευμάτων.
Η κατάσταση αυτή προκαλεί την έντονη αντίδραση πολλών καταστηματαρχών.
«Έχω 30 χρόνια το μαγαζί και 40 χρόνια ο πατέρας μου πριν. Πάντα βγάζαμε εμπόρευμα έξω, παλιότερα οι παπλωματάδες τα παπλώματα, οι καρεκλάδες τις καρέκλες. Είναι ένας εμπορικός δρόμος η Χάληδων και όμως με τον κανονισμό είναι ο μοναδικός δρόμος στην παλιά πόλη που δεν επιτρέπεται κανένα προϊόν, αλλοιώνεται ο χαρακτήρας των καταστημάτων μας!» λέει ο Δημήτρης που έχει ένα κατάστημα με τσάντες στο κέντρο της Χάληδων.
Ο ίδιος υποστηρίζει πως ο κανονισμός είναι άδικος. «Δεν μας κάλεσαν σε κάποια διαβούλευση δεν το γνωρίζαμε καθώς όταν πάρθηκαν οι αποφάσεις τα μαγαζιά ήταν κλειστά. Ας ελπίσουμε να βάλει ο δήμαρχος νερό στο κρασί του και να μας δώσει τους 40- 50 πόντους που μας έδινε πάνω στο πεζοδρόμιο και πριν και να το αστυνομεύσει. Δεν φταίω εγώ αν δεν μπορεί ο δήμος να αστυνομεύσει την τήρηση των μέτρων και να πηγαίνει σε λογικές “πονάει κεφάλι, κόβει κεφάλι”. Αν πάντως εφαρμοστεί βλέπω πολλά μαγαζιά να κλείνουν».
Στο ίδιο μήκος κύματος και η κ. Μαρία που έχει κατάστημα με τουριστικά είδη.
«Αναγκαστήκαμε και μαζέψαμε τα πράγματα μας από την Χάληδων και βλέπω ο τζίρος μας να πέφτει καθημερινά. Τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο που περιμέναμε για να δουλέψουμε έρχεται ο κανονισμός και μας προκαλεί μεγάλα προβλήματα» λέει, ενώ άλλος επαγγελματίας τονίζει πως «τα μαγαζιά μας δουλεύουν με ξένους που κατεβαίνουν στο λιμάνι, βλέπουν τι προσφέρουμε και ψωνίζουν. Όταν τα έχουμε όλα μέσα ποίος θα αγοράσει» λέει.
Άλλος πάλι επαγγελματίας δηλώνει ότι ο κανονισμός τον βρίσκει σύμφωνο. «Η κατάσταση είχε ξεφύγει εντελώς και σε κάποια σημεία τα εμπορεύματα έφταναν στο δρόμο, δεν μπορούσες να περάσεις! Κάπως έπρεπε να μαζευτεί αυτή η κατάσταση» αναφέρει.
«Να επικρατήσει η λογική»
Τη σημασία του να επικρατήσει η λογική τονίζει ο κ. Θ. Μπολάκης ιδιοκτήτης της επιχείρησης “Εν Κήπω” που διαθέτει κατάστημα-ανθοπωλείο στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς. Ο κ. Μπολάκης για πολλά χρόνια έπαιρνε άδεια από τον Δήμο ώστε σε ένα πλάτος να βάζει τις γλάστρες του καταστήματος του. Ωστόσο πλέον με βάση το νέο κανονισμό δεν μπορεί. Ο ίδιος με επιστολή του στα “Χ.Ν.” κοινοποίησε το πρόβλημα. Όπως χαρακτηριστικά μας λέει: «Δεν διαφωνεί κανείς να μπει μια τάξη. Παράλληλα όμως θα πρέπει κάθε περίπτωση δρόμου να τη δούμε μεμονωμένα. Που υπάρχει το πρόβλημα, αν όντως περνάει ο κόσμος, αν υπάρχει καλαισθησία, τι πλάτος έχει το πεζοδρόμιο, πόσα τραπεζάκια μπορεί να χωρέσει; Πιστεύω ότι από το Δήμο κάποια πράγματα έγιναν γρήγορα ή βιαστικά για αυτό και υπάρχει μεγάλη αντίδραση από τον κόσμο. Το κατάστημα μου δεν ενόχλησε ποτέ κανένα, ίσα-ίσα ομορφαίνει το χώρο. Εμείς εκθέτουμε τα προϊόντα μας, δεν ενοχλούσαμε ποτέ του περαστικούς, δεν βάλαμε ποτέ τις γλάστρες μας στο 1 μέτρο, ή στη μέση του πεζοδρομίου».
Σύμφωνα με τον κ. Μπολάκη από τη στιγμή που δεν θα μπορεί να έχει τις γλάστρες στο πεζοδρόμιο το κατάστημα του θα αναγκαστεί να το κλείσει. «Ο Δήμος πρέπει να ξαναδεί το θέμα πολύ σοβαρά και να πράξει ανάλογα. Να δει την κατάσταση σε κάθε δρόμο και πως λειτουργεί το κάθε κατάστημα και να διορθώσει τα κακώς κείμενα» καταλήγει.
Πολύ καλά το κάνε οδημαρχος και δεν ενημέρωσε κανένα.θ’απρεπε όλα τα πεζοδρόμια να ήταν ελεύθερα για τους πεζούς.Μην γελαστή ο δήμαρχος και τους δώσει αυτό το μισό μέτρο που ζητουν,γιατί πάλι δεν θα αφήσουν ελεύθερο πεζοδρόμιο.
Τίποτα έξω, ο δημόσιος χώρος είναι για τους πολίτες και όχι για τα κάθε λογής αντικείμενα όποιος θέλει μέσα στο μαγαζί του, να μην δείχνει τα Χανιά σαν γυφτοπανήγυρι,
Όλα ξεκινάνε από τον δήμο πρέπει να δείχνει ότι σέβεται νόμους και πολίτες και μετά να απαιτεί από τους πολίτες.