Διημερίδα με θέματα ιστορίας και πολιτισμού: “Φωνές της Μαδάρας”, θα πραγματοποιηθεί στις 30 και 31 Ιουλίου στην Ασή Γωνιά Αποκορώνου.
Τη διημερίδα οργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ασή Γωνιάς “Ο Τίμιος Σταυρός”, σε συνεργασία με την Ιστορική και Λαογραφική Εταιρεία Ρεθύμνης και το Εργαστήριο Μελέτης Γλώσσας και Λογοτεχνίας στην Εκπαίδευση του ΠΤΔΕ του Πανεπιστημίου Κρήτης, και με τη στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης.
Η διημερίδα θα ξεκινήσει στις 8 μ.μ. της Δευτέρας 30 Ιουλίου με χαιρετισμούς και εισηγήσεις με θέματα:
•Ζερβού Αλεξάνδρα, Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Κρήτης: ‘‘Η μετάφραση του Ομήρου από τον Γεώργιο Ψυχουντάκη’’.
•Παπαδογιαννάκης Νικόλαος, Ομότ. Καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης: ‘‘Η παρουσία της Κρητικής διαλέκτου στην μετάφραση του Ομήρου από τον Γεώργιο Ψυχουντάκη’’.
•Νικολουδάκη Ελπινἰκη, Ομότ. Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Κρήτης: “Γιώργου Ψυχουντάκη, ‘‘Ο Κρητικός Μαντατοφόρος: Οι αφηγηματικές αρετές και η συμβολή της ιστορικής μαρτυρίας στη διεθνή βιβλιογραφία της Αντίστασης’’.
•Ανδρουλιδάκης Μανώλης, Μέλος ΕΔΙΠ της Π.Α.Ε.Α.Κ.: ‘‘Αρχαιοτυπικές αναφορές στη λαϊκή παράδοση του Αγίου Γεωργίου”.
Την Τρίτη 31 Ιουλίου οι εργασίες θα ξεκινήσουν επίσης στις 8 μ.μ. με θέματα:
•Πατουλίδου Παρασκευή, Αντιπεριφερειάρχης της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης: ‘‘Μακεδονομάχοι της Ασή Γωνιάς’’.
•Χαλκιαδάκης Εμμανουήλ, Μέλος ΕΔΙΠ του ΠΤΔΕ Πανεπιστημίου Κρήτης: ‘‘Η Ασή Γωνιά κατά την Επανάσταση του 1866’’.
•Βουγιούκαλου Ελένη, Πρόεδρος του Ανοιχτού Λαϊκού Πανεπιστημίου: “Ο Καλλικράτης στους αγώνες ελευθερίας και το χρέος στη ράτσα”.
•Λουλούδης Ηλίας, Καθηγητής του Πειραματικού Λυκείου Πανεπιστημίου Κρήτης: ‘‘Ιμπραήμ Τσέλιο, Η ιδιόμορφη και άγνωστη δράση ενός Αλβανού, κατά την Κατοχή, στον Αποκόρωνα, Αμάρι και Άγιο Βασίλειο’’.
•Καψωμένος Ερατοσθένης, Ομότ. Καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων: ‘‘Μυθικά αρχέτυπα στο ριζίτικο τραγούδι’’.
Τα Χανιώτικα Νέα συμμετέχουν στην Πρωτοβουλία Journalism Trust Initiative (JTI) των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα, έχοντας συμπληρώσει και δημοσιεύσει την Αναφορά Διαφάνειας. Η Πρωτοβουλία JTI είναι ένα διεθνές πρότυπο για την και έχει ως στόχο την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του κοινού στα ΜΜΕ μέσω της ανάδειξης και προώθησης της αξιόπιστης δημοσιογραφίας,
Συμμετέχοντας στην πρωτοβουλία αυτή, αναλαμβάνουμε την ευθύνη να συμβάλλουμε στην καταπολέμηση της παραπληροφόρησης και να προάγουμε την αξιοπιστία και την ηθική στη δημοσιογραφία. Με αυτόν τον τρόπο, στηρίζουμε τις βασικές αρχές της ελευθερίας του τύπου και της δημοκρατίας, προσφέροντας στους πολίτες έναν αξιόπιστο πυλώνα πληροφόρησης.