Την άποψή τους για τα έργα και τις υποδομές στα Χανιά καταθέτουν πολίτες στα «Χ.ν.», εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά τους κυρίως για το οδικό δίκτυο, τα πεζοδρόμια, τις θέσεις στάθμευσης και τις αθλητικές υποδομές. Κοινή διαπίστωση, ότι τόσο η πόλη όσο και ο νομός συνολικά, αξίζει μια πολύ καλύτερη αντιμετώπιση και εικόνα.
«Στην εθνική οδό υπάρχει πρόβλημα»
Την ανάγκη βελτίωσης του οδικού δικτύου, ιδιαίτερα στην εθνική οδό, επισημαίνει ο Κώστας που δηλώνει σε γενικές γραμμές ικανοποιημένος από τις υποδομές και τα έργα στα Χανιά: «Βλέπω ότι κάτι γίνεται. Στην εθνική οδό παρά τις παρεμβάσεις συνεχίζει να υπάρχει πρόβλημα» τονίζει στα «Χ.ν.», ενώ για τις αθλητικές υποδομές επισημαίνει πως «στο γήπεδο υπάρχουν σωστές υποδομές, μπάσκετ, βόλεϊ, στίβος. Κολυμβητήριο έχει στη Νέα Χώρα».
«Πρόβλημα
το κυκλοφοριακό»
Με καταγωγή από τα Χανιά αλλά μόνιμος κάτοικος Αθηνών, ο Σπύρος περνά τα καλοκαίρια του εδώ και 45 χρόνια στην πόλη μας. «Αυτό που βλέπω τα τελευταία χρόνια είναι μια τρομερή ανάπτυξη από ξενοδοχειακές υποδομές και καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος» τονίζει, ενώ επισημαίνει ότι η εικόνα της πόλης από θέμα κυκλοφοριακού, ειδικά τις μεσημεριανές ώρες, θυμίζει την Αθήνα.
Ο ίδιος σχολιάζει θετικά τη δημιουργία ποδηλατοδρόμου στα Χανιά «Δεν θυμάμαι ποτέ ποδηλατόδρομο στα Χανιά και θεωρώ ότι εξυπηρετεί τους ποδηλάτες σε έναν πολύ μεγάλο βαθμό».
«Είμαστε πάρα πολύ πίσω»
Υστέρηση των Χανίων σε υποδομές διαπιστώνει ο Νίκος που θεωρεί ότι υπάρχει ανεπάρκεια υποδομών στα Χανιά. Όπως τονίζει χαρακτηριστικά στα «Χ.ν.», «είμαστε πάρα πολύ πίσω σε υποδομές. Ακόμα κι ο ποδηλατόδρομος που έγινε, επειδή είμαι ποδηλάτης, σας λέω ότι φοβάμαι πολύ πιο πολύ στον ποδηλατόδρομο απ’ ότι στον δρόμο. Έγινε μια σωστή κίνηση αλλά θέλει συνολικότερο σχεδιασμό. Σε όλα τα άλλα είμαστε πάρα πολύ πίσω» τονίζει ο Νίκος.
«Γίνονται πράγματα – Χρειάζεται δουλειά»
Την ικανοποίησή του για την πορεία της πόλης εκφράζει από τη μεριά του ο Σωκράτης που σημειώνει:
«Ζω στα Χανιά 55 χρόνια και η αλήθεια είναι ότι τα έργα που βλέπω τα τελευταία δύο χρόνια στον νομό μας είναι έργα που δεν τα είχα ξαναδεί. Είχα δει προσπάθειες αλλά τέτοιες εκτεταμένες παρεμβάσεις, ασφαλτοστρώσεις, πεζοδρόμια, καθαρισμοί, ποδηλατόδρομος και τέτοια προσοχή στον πολίτη, δεν είχα ξαναδεί στα Χανιά».
Σε ό,τι αφορά στις αθλητικές υποδομές, προερχόμενος από το άθλημα του μπάσκετ ο ίδιος, σημειώνει πως «εμείς που ασχολούμαστε με τον αθλητισμό, με τα σωματεία, το παράπονο είναι ότι έχει γίνει πλέον πολύ ακριβό για τα σωματεία το αντίτιμο για τις υποδομές και τις δημοτικές και της Πολιτείας, όπως είναι το ΕΑΚ, όσον αφορά στο κόστος συμμετοχής, κόστος το οποίο δυστυχώς μετακυλύει στην οικογένεια». Για τις εγκαταστάσεις στο ΕΑΚ τονίζει πως «έχει γίνει κάτι, χρειάζεται ακόμα δουλειά. Η κατάσταση του κλειστού γηπέδου πάντως είναι ικανοποιητική».
«Ικανοποιητικές υποδομές»
Σε γενικές γραμμές ικανοποιημένος από τις υποδομές στην πόλη εμφανίζεται ο Σπύρος. Σε ό,τι αφορά στις αθλητικές υποδομές, ο ίδιος, αναφέρει στα «Χ.ν»: «Πιστεύω πως γήπεδα υπάρχουν. Και το στάδιο υπάρχει και διάφοροι σύλλογοι και ακαδημίες ποδοσφαίρου υπάρχουν. Τώρα το πόσο καλή δουλειά γίνεται από θέμα συντηρήσεων κ.λπ. δεν μπορώ να ξέρω.
Πάντως, επειδή πηγαίνω και στο στάδιο μου φαίνεται ικανοποιητικό, υπάρχουν υποδομές για όλα τα αθλήματα» τονίζει.
«Να επεκταθεί
ο ποδηλατόδρομος»
Την ανάγκη δημιουργίας ενός δικτύου ποδηλατοδρόμων που θα φτάνει και εκτός κέντρου στις συνοικίες των Χανίων, επισημαίνει ο Πέτρος. Ερωτηθείς σχετικά με το αν διαπιστώνει ανεπάρκεια υποδομών, αναφέρει: «Πιστεύω πως υπάρχει έλλειμμα στην περίπτωση του ποδηλατόδρομου που αφορά μόνο το κέντρο της πόλης. Χρειάζεται να επεκταθεί σε άλλες συνοικίες να φτάσει μέχρι Δικαστήρια, Λενταριανά» τονίζει.
Σε σχέση με τις αθλητικές υποδομές, αναφέρει πως «είμαι και ήμουν πάντα πολύ ευχαριστημένος με τις αθλητικές εγκαταστάσεις και ειδικά στο στάδιο και με τις εγκαταστάσεις και με το προσωπικό».
«Ριγμένα τα Χανιά σε σχέση με το Ηράκλειο»
«Συγκρίνοντας τα Χανιά σε σχέση με το Ηράκλειο, βλέπω πως τα Χανιά τώρα τελευταία αλλά και διαχρονικά είναι πάρα πολύ ριγμένα σε σχέση με το Ηράκλειο» σημειώνει ο Μανώλης και προσθέτει: «Επειδή έτυχε να έχω ζήσει εκεί, έβλεπα μια ανάπτυξη που εδώ δεν τη βλέπουμε και αυτή ήταν η τάση από παλιά».
Οσον αφορά στις υποδομές που λείπουν και στις οποίες διαπιστώνεται ανεπάρκεια, τονίζει: «Σίγουρα οδικό δίκτυο, παρεμβάσεις προσβασιμότητας και υποδομές για τους πεζούς» τονίζει.
«Λείπουν υποδομές»
Ανεπάρκεια υποδομών διαπιστώνει ο Αλέξανδρος, που όμως σημειώνει ότι παρατηρείται μια κινητικότητα το τελευταίο διάστημα: «Βλέπω ότι κάτι γίνεται, γίνονται παρεμβάσεις, γίνεται προσπάθεια» τονίζει στα «Χ.ν.». «Από ‘κει και πέρα, λείπουν δρόμοι, λείπουν πεζοδρόμια, λείπουν ποδηλατόδρομοι, υπάρχουν ελλείψεις και υποδομές που χρειάζονται επέκταση» συμπληρώνει.
«Πολύ μέτρια»
Ως «πολύ μέτρια» χαρακτηρίζει την εικόνα της πόλης σε σχέση με τις υποδομές ο Πέτρος. Όπως αναφέρει στα «Χ.ν.», «υστερούμε σε πεζοδρόμια, δρόμους, ράμπες, καθαριότητα, διαγραμμίσεις, άσφαλτο, σήμανση». Μάλιστα, όπως επισημαίνει, τα τελευταία χρόνια δεν έχει δει κάποια βελτίωση ως προς αυτά.
«Επικίνδυνα πεζοδρόμια»
Την έλλειψη θέσεων στάθμευσης εντοπίζει ως βασικότερο πρόβλημα της πόλης, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, η Βαρβάρα. «Θέλει βελτίωση στο πάρκινγκ, είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα στην πόλη, ειδικά για τους καλοκαιρινούς μήνες» τονίζει.
Παράλληλα, σχολιάζει την έλλειψη σε δημόσιο χώρο και ειδικά πλατείες: «Υπάρχει στο κέντρο μόνο η Πλατεία 1866, η οποία είναι σε άθλια κατάσταση, χρειάζεται ανακατασκευή» τονίζει και προσθέτει «Και τα πεζοδρόμια έχουν πρόβλημα, ορισμένα είναι επικίνδυνα, πρέπει να γίνουν εργασίες».
«Είναι χάλια»
«Ειδικά κάθε καλοκαίρι είναι χάλια η κατάσταση, το κυκλοφοριακό κάθε χρόνο επιδεινώνεται, δεν υπάρχουν θέσεις παρκαρίσματος» σημειώνει από τη μεριά του ο Μανώλης. «Ο κόσμος που κατεβαίνει στην πόλη πρέπει να βρει κι ένα πάρκινγκ, αυτό δεν υπάρχει. Για ποιες υποδομές μιλάμε;» λέει χαρακτηριστικά, ενώ συμπληρώνει πως «οι δρόμοι είναι σε κακή κατάσταση, ενώ και ο ποδηλατόδρομος που έγινε, για μένα και αχρειάστος ήταν και όχι μόνο δεν βοήθησε αλλά έκανε και μεγάλη ζημιά».
«Είμαστε πίσω»
Τη δυσαρέσκειά του από τις υποδομές στην πόλη καταθέτει και ο Δημήτρης, ο οποίος έχει την άποψη ότι «υστερούμε γενικά στις υποδομές όχι μόνο στους δρόμους αλλά ειδικά στους δρόμους έχουμε μεγάλο πρόβλημα». Σύμφωνα με τον ίδιο, ένα άλλο πρόβλημα στα Χανιά είναι η κατάσταση στις αθλητικές εγκαταστάσεις: «Είμαστε πάρα πολύ πίσω διαχρονικά σε σχέση με άλλες πόλεις και είναι πολύ άδικο αυτό» αναφέρει χαρακτηριστικά.
Παρασκευάς Περάκης και Ελένη Φουντουλάκη σχολιάζουν την επικαιρότητα και μπαίνουν… onLine με το μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του Τεχνικού Επιμελητηρίου- Τμήματος Δυτικής Κρήτης, Μιλτιάδη Κλωνιζάκη
Εντυπώσεις και παρατηρήσεις :
Κατά την παραμονή μου στην πόλη των Χανίων την καλοκαιρινή περίοδο αλλά και λόγω υποχρεώσεων μου παραμονής και σε άλλες χρονικές περιόδους, έχω να επισημάνω τα παρακάτω :
1. Διαγράμμιση οδών, ειδικά από Χανιά προς Σούγια και Ομαλό η διαγράμμιση μόλις και μετά βίας διακρίνεται καθώς και σε άλλες οδούς με σημαντική κίνηση.
2. Πρόβλημα στάθμευσης των Ι.Χ Υπάρχει σοβαρότατο ειδικά τους θερινούς μήνες, δεν είναι λύση το να έρχονται στα Χανιά νέοι αστυνομικοί και η σχεδόν μόνη δουλειά τους να είναι η αφαίρεση πινακίδων και επιβολή προστίμου, δεν είμαι παθών, αλλά σίγουρα πρέπει να βρεθεί κάποια λύση και όχι αυτή της εισπρακτικής.
3. Ηχορύπανση, αρκετά Ι.Χ και δίκυκλα προκαλούν πραγματικά πρόβλημα με την επίδειξη αυτή, είτε είναι ώρες κοινής ησυχίας είτε όχι , πως ελέγχονται οι ξυσμένες πινακίδες κυκλοφορίας και πως αυτές που είναι κάτω από τον προφυλακτήρα του πίσω τροχού του 2-κύκλου και δεν φαίνονται, πως αυτοί που έχουν πειράξει εξατμίσεις και τούρμπο. Η τροχαία και τα ΚΤΕΟ ασχολούνται με αυτά τα θέματα και τι έχουν να πουν και να κάνουν γι αυτό ?
4. ΕΠΑΛ Χανίων ( πρώην τεχνική σχολή Δαίδαλος ) Πραγματικά αυτή η πρώην σχολή μόρφωσε και έδωσε ψωμί σε αρκετούς Χανιώτες. Με το σημερινό ΕΠΑΛ τι γίνεται ?
Δηλαδή η είσοδος της σχολή είναι από την οδό Μυλονογιάννη πλην όμως οι περισσότεροι μαθητές μπαινοβγαίνουν σκαρφαλώνοντας τον τοίχο και τα κάγκελα ότι ώρα και όποτε θέλουν από την οδό Κ. Σφακιανάκη με σοβαρό κίνδυνο ατυχήματος. Επιβλέποντες Καθηγητές υπάρχουν ? και τι κάνουν γι αυτό ? Ας βγουν τα κάγκελα και στην χειρότερη ας ανεβάσουν το ύψος του τοίχου ώστε να μην υπάρχει αυτός ο κίνδυνος. Η τροχαία έχει περάσει ποτέ από την Κ. Σφακιανάκη να δει την γίνεται με τα μαρσαρίσματα και την αντικανονική κυκλοφορία από τα δίκυκλα μέρους των μαθητών τις ώρες που προσέρχονται, διαλλειμάτων και τις ώρες που σχολάνε ? που ξεσηκώνουν την γειτονιά αδιαφορώντας και προκαλώντας.
Αυτά από εμένα, όχι σαν μία επιπλέον δημοσίευση γκρίνιας που θα πάει ¨στον βρόντο¨ αλλά ως παρατήρηση ευελπιστώντας ότι κάποιοι αρμόδιοι του Υπουργείου Δημόσιας τάξης, του Μεταφορών, των ΚΤΕΟ, της εκπαίδευσης και του Δήμου θα ευαισθητοποιούν και θα δώσουν λύση σε αυτά που ανέφερα παραπάνω.
Έχουμε μείνει πολύ πίσω σε σχέση με τη πόλη του Ρέθυμνο. .αλλά εκεί είχαν 2 δημαρχους τα τελευτεια 30 χρόνια Και κάναν σοβαρή δουλειά. Εδω κάθε τετραετία τους αλλάζουμε .γιατί δεν κάνουν σχεδόν τπτ. Και αυτη τη τετραετία χαμένη βλέπω πάει..
Ευτυχως υπάρχει ο καλογερης που αναπληρώνει τις υποδομές με πιατελες πιλαφι.