Θέλω να υποστηρίξω την άποψη του υπουργείου να γίνει το Δικαστικό Μέγαρο στον χώρο του παλιού Ψυχιατρείου Χανίων.
Την άποψη αυτή είχα καταθέσει πριν από 13 χρόνια, ως πρόεδρος του – τότε – νομαρχιακού συμβουλίου.
Οι λόγοι για τους οποίους στήριξα αυτή την επιλογή, ήταν οι ακόλουθοι:
•Πολλοί χώροι του Δικαστικού Μεγάρου ήταν απαράδεκτοι για τη χρήση τους.
•Στο Δικαστικό Μέγαρο που είχε κτισθεί επί τουρκοκρατίας σαν στρατιωτικό νοσοκομείο, εργάζονταν τότε 117 υπάλληλοι της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης Χανίων και 125 των δικαστηρίων.
Σε συνδυασμό με τους πολίτες που έρχονταν καθημερινά να εξυπηρετηθούν, εδημιουργείτο το αδιαχώρητο.
•Περί του Δικαστικού Μεγάρου αλλά και της πλατείας Δικαστηρίων, εδημιουργείτο κυκλοφοριακό χάος από σταθμευμένα και διερχόμενα οχήματα.
Για τους λόγους αυτούς έπρεπε να βρεθεί ένας χώρος πλησίον του κέντρου της πόλης, εύκολα προσβάσιμος και με αρκετή έκταση, ωστε να γίνει εκεί το Δικαστικό Μέγαρο και να υπάρχουν άνετοι χώροι στάθμευσης.
Τα χαρακτηριστικά αυτά είχε ο χώρος του ψυχιατρείου με την έκταση των 120 στρεμμάτων, που καταλαμβάνει μέσα στον χώρο του ψυχιατρείου. Εκτός των χώρων των ασθενών, υπάρχουν και αλλα κτίσματα (διοικητήριο, νοσοκομείο και κέντρο εκπαίδευσης – επιμόρφωσης) στα οποία μπορούν να μεταφερθούν δημόσιες υπηρεσίες, που βρίσκονται στο κέντρο της πόλης.
Με την ταυτοχρονη υπαρξη χώρου στάθμευσης, θα μπορούν οι πολίτες με μια στάση να εξυπηρετούνται, χωρίς να είναι υποχρεωμένοι να μπαίνουν στο κέντρο της πόλης.
Αυτό σημαινει οτι το κυκλοφοριακό πρόβλημα των Χανίων, ίσως λυθεί εν μέρει. Η επέκταση του Δικαστικού Μεγάρου στις φυλακές, εκτός των άλλων δεν θα βοηθήσει στην επίλυση του κυκλοφοριακού προβλήματος στην περιοχή. Τουναντίον θα μεγιστοποιηθεί.
Αυτοί που αντιδρούν σήμερα στη λύση (όπως και τότε) πρέπει να το ξανασκεφτούν.
Το τωρινό Δικαστικό Μεγαρο με αναστήλωση μπορεί να στεγάσει πολιτιστικές δράσεις π.χ. ιστορικό μουσείο, λαογραφικό, πολεμικό, βιβλιοθήκη κ.λπ. Εύκολα επισκέψιμα από ντόπιους και ξένους ενδιαφερόμενους.