Δικαιώθηκε πέντε χρόνια μετά το ατύχημα και ενάμισι χρόνο μετά την καταδίκη του σε πρώτο βαθμό ο 40χρονος σήμερα πιλότος, ο οποίος είχε τραυματιστεί σοβαρά στις 5 Αυγούστου του 2010, όταν το ελικόπτερο που χειριζόταν εκτελώντας εργασίες καθαρισμού των μονωτήρων υψηλής τάσης σε πυλώνες της ΔΕΗ κατέπεσε αφού χτύπησε στα καλώδια, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν βαριά οι δύο επιβαίνοντες, ο πιλότος και ο χειριστής της αντλίας εκτόξευσης νερού.
Σύμφωνα με το goodnet, ο 40χρονος σήμερα πιλότος, ο οποίος είχε τραυματιστεί σοβαρότατα και είχε νοσηλευτεί για μήνες στη ΜΕΘ και έχει χάσει την όραση του από το ένα μάτι, κρίθηκε χθες αθώος από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ρεθύμνου, το οποίο έκρινε – με βάση και τις καταθέσεις των μαρτύρων – ότι ήταν ανθρωπίνως αδύνατο να αποφύγει τα καλώδια που υπήρχαν στον αέρα, ακόμα και αν γνώριζε την ύπαρξή τους, χωρίς να έχει την απαιτούμενη καθοδήγηση από το προσωπικό εδάφους, το οποίο δεν εκπλήρωσε τα καθήκοντά του και αμέλησε να κατευθύνει τον κυβερνήτη. Άλλωστε, από όσα προέκυψαν στο ακροατήριο, η εταιρεία δεν έπρεπε να έχει κάνει την πτήση γιατί δεν υπήρχε νόμιμη σύνθεση του προσωπικού εδάφους, αφού έλειπε ο διευθυντής που ελέγχει την ασφάλεια του πτητικού έργου.
Πρωτόδικα, ο 40χρονος πιλότος είχε κριθεί συνυπαίτιος για το ατύχημα – μαζί με την εταιρεία που είχε αναλάβει το έργο καθαρισμού των πυλώνων – και είχε καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης πέντε μηνών με αναστολή, κατά της οποίας είχε καταθέσει έφεση.
Ουσιαστικά, αυτό που σημείωσαν και οι μάρτυρες που κατέθεσαν κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας ήταν πως υπάρχουν περιπτώσεις που παρότι οι χειριστές ελικοπτέρων γνωρίζουν την ύπαρξη καλωδίων, δεν τα αντιλαμβάνονται για διάφορους λόγους: είτε λόγω απόστασης, είτε λόγω καιρικών συνθηκών, είτε λόγω της θέσης του ήλιου, είτε γιατί το ανάγλυφο του εδάφους προσιδιάζει με το χρώμα των καλωδίων είτε ακόμα και λόγω οφθαλμαπάτης. Για το λόγο αυτό, είναι απαραίτητο τις κατευθύνσεις να τις δίνει εξειδικευμένο προσωπικό εδάφους, που ενημερώνει είτε με τα χέρια είτε με ασύρματο τον χειριστή. Το δικαστήριο έκρινε ότι αυτές οι προϋποθέσεις δεν υπήρχαν και δικαίωσε τον πιλότο.
Μάλιστα, το σημαντικό σε αυτήν την απόφαση είναι ότι δεν υπάρχουν ανάλογες καταγεγραμμένες αποφάσεις, αφού στις πλείστες των περιπτώσεων οι χειριστές δεν επιζούν από τέτοια ατυχήματα.
Ο χειριστής άκουσε συγκινημένος την απόφαση του δικαστηρίου, ενώ και οι δικηγόροι του εξέφρασαν την ικανοποίησή τους.
Για απόφαση ιστορικής σημασίας έκανε λόγο ο δικηγόρος Αθηνών, Κώστας Σταράντζης, ο οποίος ανέφερε: «Σχεδόν πέντε χρόνια μετά το ατύχημα του ελικοπτέρου στα Καστελλάκια του Ρεθύμνου, του Αυγούστου του 2010,είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος που η Ελληνική Δικαιοσύνη ενστερνίστηκε τα επιχειρήματα της υπεράσπισης του χειριστή του επίμαχου ελικοπτέρου, αναθεωρώντας την πάγια μέχρι σήμερα νομολογία. Μετά από μία πολυετή εμμονή σε στείρες λογικές, αναφορικά με τον καταλογισμό της ευθύνης σε σημαντικά ατυχήματα και την “κατά παράδοση” ποινική τιμωρία του εκάστοτε χειριστή, χωρίς ποτέ να εξετάζονται οι προϋπάρχουσες επιχειρησιακές συνθήκες, το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ρεθύμνου με μίας ιστορικής σημασίας απόφαση, αθώωσε τον χειριστή του ελικοπτέρου, διαπιστώνοντας πως τελικά μια σειρά από παραλείψεις, παραβάσεις και λάθη σχεδίασης που διαμορφώνουν το εργασιακό περιβάλλον ενός ιπταμένου που προϋπήρχαν, τελικά μπορούν να παίζουν τον κυρίαρχο ρόλο στην δημιουργία ενός ατυχήματος.
Η απόφαση αναμένεται να αποδειχθεί σημαντικότατη στα Ελληνικά νομικά χρονικά καθώς μπορεί να δώσει μια άλλη κατεύθυνση, ένα άλλο πρίσμα, κάτω από το οποίο θα πρέπει να εξετάζονται στο μέλλον τα ατυχήματα, γεγονός που είναι βέβαιο πως θα απαλύνει το ηθικό βάρος όσων ενεπλάκησαν σε αυτά, επέζησαν και μετέπειτα λοιδορήθηκαν, ενώ ταυτόχρονα ενδεχομένως θα προστατέψει την υστεροφημία όσων βίαια αποχώρησαν από την ζωή, ανυπεράσπιστοι και χωρίς την επίκληση, υπέρ τους επιχειρημάτων, μέχρι σήμερα».
Από την πλευρά του ο ρεθυμνιώτης δικηγόρος, Μανώλης Πετρακάκης, ο οποίος ήταν επίσης συνήγορος του πιλότου, δήλωσε απόλυτα ικανοποιημένος από την αθωωτική απόφαση του δικαστηρίου, εκτιμώντας ότι «πρόκειται για μία απόφαση με ιδιαίτερη νομική και επιστημονική αξία».
Τα Χανιώτικα Νέα συμμετέχουν στην Πρωτοβουλία Journalism Trust Initiative (JTI) των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα, έχοντας συμπληρώσει και δημοσιεύσει την Αναφορά Διαφάνειας. Η Πρωτοβουλία JTI είναι ένα διεθνές πρότυπο για την και έχει ως στόχο την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του κοινού στα ΜΜΕ μέσω της ανάδειξης και προώθησης της αξιόπιστης δημοσιογραφίας,
Συμμετέχοντας στην πρωτοβουλία αυτή, αναλαμβάνουμε την ευθύνη να συμβάλλουμε στην καταπολέμηση της παραπληροφόρησης και να προάγουμε την αξιοπιστία και την ηθική στη δημοσιογραφία. Με αυτόν τον τρόπο, στηρίζουμε τις βασικές αρχές της ελευθερίας του τύπου και της δημοκρατίας, προσφέροντας στους πολίτες έναν αξιόπιστο πυλώνα πληροφόρησης.