ΠΟΛΛΑ λέγονται για τους νόμους στην Ελλάδα, όπως ότι έχουμε απ’ τους καλύτερους νόμους! Πιθανόν… Ομως έχουμε κι απ’ τις μεγαλύτερες α-νομίες και παρανομίες στον κόσμο, αφού νόμοι υπάρχουνε μεν, αλλά δεν εφαρμόζονται. Ή, εφαρμόζονται επιλεκτικά. Σε πολλούς συμπολίτες υπάρχει η πεποίθηση πως «όσο η κυβέρνηση αδυνατεί να ελέγξει ή να επιβάλλει τα αυτονόητα της ζωής μας, άλλο τόσο θα έχουμε πολυνομία και ασυδοσία!» Κι όπου υπάρχει πολυνομία αυτό δεν σημαίνει, άραγε, και άδικο κράτος;
ΔΕΝ νομίζω να έχουμε ανάγκη από άλλους νόμους. Αρκεί να εφαρμόζονται οι υφιστάμενοι. Εφαρμόζονται; Όχι βέβαια, αν κρίνουμε από όσα -μέχρι σήμερα- γίνονται. Οι νόμοι στην Ελλάδα παρομοιάζονται με ιστό αράχνης: τα μεγάλα έντομα τον διατρυπούν, περνούν και φεύγουν, ενώ τα μικρά πιάνονται στον ιστό της και “καταβροχθίζονται”.
ΟΧΙ ότι έχουμε έλλειψη ικανών και σοφών δικαστών. Ισα-ίσα, η ελληνική δικαιοσύνη είναι περήφανη για το έργο της (το έχει αποδείξει πολλές φορές), όταν αφήνεται να λειτουργήσει χωρίς πολιτικές παρεμβάσεις και σκοπιμότητες.
ΔΥΣΤΥΧΩΣ, πολλές φορές συμβαίνει το αντίθετο με τη Δικαιοσύνη, αφού μια από τις πρώτες ενέργειες κάθε κυβέρνησης είναι η έμμεση καθυπόταξη των δικαστικών αρχών σε κομματικές εντολές και επιθυμίες. Οι -εκάστοτε- υπουργοί Δικαιοσύνης, πιεζόμενοι(;) “άνωθεν”, ή ενεργώντας εκ πεποιθήσεως, προβαίνουν σε πράξεις που προσβάλλουν το κοινό περί δικαίου αίσθημα (υπόθεση Κουφοντίνα), έστω κι αν εφαρμόζoνται “κατά γράμμα” κάποιοι νόμοι…
ΑΛΛΑ, η άκρα δικαιοσύνη (summum jus), δεν οδηγεί στην άκρα αδικία (summa injuria) πολλές φορές;
Η ΥΠΟΘΕΣΗ “Novartis”, ένα διεθνές φαρμακευτικό σκάνδαλο με εμπλεκόμενα και πολλά πρώην κυβερνητικά ημέτερα στελέχη, θα δοκιμάσει την κυβέρνηση σε πολλά επίπεδα. Το ερώτημα είναι αν θα έχουμε επικυριαρχία μιας κομματικής σκοπιμότητας (“εξόντωση πολιτικών αντιπάλων”) ή απονομή σωστής δικαιοσύνης. Θυμηθείτε μόνο τι έγινε επί Κ. Μητσοτάκη στις αρχές της δεκαετίας του 1990 με το σκάνδαλο Κοσκωτά (“βρόμικο” 1989), την εμπλοκή του ΠΑΣΟΚ σ’ αυτό και την πρόθεση Ν.Δ. και Συνασπισμού να “εξοντώσουν” πολιτικά τον Ανδρέα! Δεν τους βγήκε! Ο λαός αντιλήφθηκε την… ειλικρίνεια των κατηγόρων και, με τις πρώτες εκλογές (1993), επανέφερε τον Ανδρέα στην κυβέρνηση. Γι’ αυτό και οι περισσότεροι σήμερα, είμαστε επιφυλακτικοί σχετικά με το σκάνδαλο Novartis, σε ό,τι αφορά το ποιους, πώς, πότε και με ποια σκοπιμότητα θα διεξαχθούν οι δίκες.