«Η Χρυσή Αυγή, ένα ανοιχτά ναζιστικό κόμμα, κράτησε σταθερά τα ποσοστά της στις ελληνικές εκλογές, κερδίζοντας την τρίτη θέση παρά το γεγονός ότι η ηγεσία της βρίσκεται στη φυλακή. Πολιτικά, είναι ευρωσκεπτικιστική. Οικονομικά, το όραμα της είναι ο φασισμός σε μια χώρα» (Από άρθρο του ιστορικού Μαρκ Μαζάουερ, στους Financial Times, Ιαν. 2015).
ΞΕΚΙΝΗΣΕ η δίκη της X.A., με πολλές κατηγορίες και ντοκουμέντα και σίγουρα θα αποτελέσει κέντρο ενδιαφέροντος, όχι μόνο της ελληνικής, αλλά και της παγκόσμιας επικαιρότητας.
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ, όμως, από την τελική έκβαση της δίκης, έχει ήδη διαμορφωθεί ένα κοινό που την ψηφίζει. Ούτως ή άλλως. Έτσι, ακόμη κι αν επιβεβαιωθούν οι περισσότερες κατηγορίες και καταδικαστούν με βαριές ποινές οι ηθικοί και φυσικοί αυτουργοί των διαπραχθέντων εγκλημάτων, πολλοί οπαδοί της δεν θα αποτραπούν (ακόμη και μετά τη στυγερή δολοφονία Φύσσα, αλλά και το μπαράζ συγκλονιστικών αποκαλύψεων για το νεοναζιστικό της χαρακτήρα) από το να την υποστηρίζουν!
ΔΥΣΤΥΧΩΣ, εκτός από ένα μικρό πυρήνα καθαρόαιμων “ιδεολόγων” νεοναζί, η εγκληματική αυτή οργάνωση απόκτησε ως οπαδούς πολίτες που έχουν εμποτισθεί τόσο πολύ από αισθήματα οργής και μνησικακίας εναντίον του παλαιοπολιτικού συστήματος -που έφερε και εδραίωσε τα μνημόνια στη χώρα- ώστε να θεωρούν σχεδόν “φυσιολογική” τη χρήση βίας, αλλά και τις αντιδημοκρατικές πρακτικές του κόμματός τους, ως αναπόφευκτες.
ΑΝ, μάλιστα, η Χ.Α. καταφέρει να εκμεταλλευτεί κάπως επικοινωνιακά μια τυχόν αθώωση κατηγορουμένων της για ορισμένες από τις κατηγορίες που τη βαραίνουν, όπως και την αποφυλάκισή των προφυλακισμένων με την παρέλευση του 18μήνου, τότε η κατάσταση θα μεταστραφεί υπέρ της!
ΜΕ τη δε άφθονη δημοσιότητα που σίγουρα θα έχει από πολλά ΜΜΕ, ακόμη και τα αρνητικά σχόλια σε βάρος της, θα μπορούσαν να μεταστραφούν υπέρ των επιδιώξεών της…
ΣΗΜΕΡΑ, το όλο πολιτικό σύστημα παρομοιάζεται με μια κινούμενη άμμο. Η ρευστότητα των ιδεολογιών, η απογοήτευση και η μιζέρια που προκαλούν τα μνημόνια ή τα “ενδιάμεσα προγράμματα” καθώς και οι εύκολες και ενσυνείδητες μεταπηδήσεις βουλευτών από το ένα “όχημα” στο άλλο, δημιουργούν καταστάσεις τόσο αλλοπρόσαλλες και ετερόκλητες που κανείς δεν ξέρει ποιος είναι με ποιον και αύριο τι ιδεολογικούς σχηματισμούς θα έχουμε!
ΓΙ’ ΑΥΤΟ τον λόγο, “τη δημοκρατία και τα μάτια μας”.