Στις 19 Φεβρουαρίου 2025, στα ∆ικαστήρια Χανίων, αναµένεται να δικαστούν 8 πολίτες που συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης της 6ης ∆εκεµβρίου 2020 στην Πλατεία Αγοράς, ηµέρα µνήµης της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.
Η υπόθεση έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από σωµατεία, συνδικαλιστικούς φορείς και συλλογικότητες, που κάνουν λόγο για πολιτική δίωξη και προσπάθεια ποινικοποίησης της διαδήλωσης.
Σύµφωνα µε το Εργατικό Κέντρο Χανίων, η δίκη αποτελεί «στοχοποίηση της πολιτικής δράσης και των δικαιωµάτων στη διαδήλωση και την κινητοποίηση», ενώ ζητά την αθώωση των 8 κατηγορούµενων. Παρόµοια στάση τηρεί και ο Σύλλογος ∆ικαστικών Υπαλλήλων Χανίων, που υπογραµµίζει ότι το δικαίωµα στην απεργία και στην ειρηνική διαµαρτυρία είναι αναφαίρετο.
Ανακοίνωση εξέδωσε και η Πρωτοβουλία Αντίστασης, καταγγέλλοντας την τότε βίαιη καταστολή της συγκέντρωσης και τις απαγορεύσεις συναθροίσεων µε πρόσχηµα την πανδηµία. «Η αστυνοµία επιτέθηκε αναίτια στους διαδηλωτές, επιβάλλοντας πρόστιµα και προχωρώντας σε συλλήψεις. Σήµερα, τέσσερα χρόνια µετά, η κυβέρνηση συνεχίζει την πολιτική της φτωχοποίησης και της καταστολής», αναφέρει µεταξύ άλλων η ανακοίνωση.
Για τη στήριξη των κατηγορούµενων έχουν προγραµµατιστεί συγκεντρώσεις διαµαρτυρίας στην Πλατεία Αγοράς την Τρίτη στις 6µµ. και την Τετάρτη στις 9π.µ. έξω από τα ∆ικαστήρια Χανίων.