Δίκτυο στήριξης της νεανικής επιχειρηματικότητας στον τομέα των τεχνολογιών πληροφορικής, σχεδιάζει να δημιουργήσει, εντός του 2014, ο Σύνδεσμος Πληροφορικής Βορείου Ελλάδος (ΣΕΠΒΕ), προκειμένου να στηρίζει “σε κάθε βήμα” τις νεοφυείς επιχειρήσεις (start ups) του κλάδου και να συγκρατήσει εντός των συνόρων το ελληνικό επιστημονικό δυναμικό.
Για την υλοποίηση της πρωτοβουλίας αυτής, που αναμένεται να έχει έδρα τη Θεσσαλονίκη, με τα τρία πανεπιστήμια και τους περισσότερους από 100.000 ενεργούς φοιτητές, ο Σύνδεσμος θα επιδιώξει συνεργασίες με τα ελληνικά ΑΕΙ, όπως διευκρίνισε, ο πρόεδρος του ΣΕΠΒΕ Θεόφιλος Μυλωνάς, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, στο περιθώριο της τελετής υπογραφής μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του Συνδέσμου και του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (ΠΑ.ΜΑΚ).
Δεν επεκτάθηκε, ωστόσο, σε περισσότερες λεπτομέρειες για τον τρόπο λειτουργίας του υπό σχεδιασμό δικτύου, ενόψει των επίσημων ανακοινώσεων για τη δημιουργία του, που αναμένεται να γίνουν στους επόμενους μήνες.
“Ελαφρώς πτωτικός” ο τζίρος το 2013
Ερωτηθείς για την πορεία του κλάδου στη Βόρεια Ελλάδα, απάντησε ότι -παρότι δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία- ο τζίρος των βορειοελλαδικών επιχειρήσεων πληροφορικής υπολογίζεται ότι ήταν πέρυσι ελαφρώς πτωτικός, σε σχέση με το 2012.
Ωστόσο, πρόσθεσε, το μεγαλύτερο πρόβλημα των επιχειρήσεων δεν είναι ο μειωμένος τζίρος, αλλά η έλλειψη ρευστότητας, δεδομένου ιδίως ότι το δημόσιο αργεί να πληρώσει για ήδη εκτελεσθέντα έργα, ενώ και η τραπεζική χρηματοδότηση “σκοντάφτει” στην απαίτηση του “cash collateral” (σ.σ. ισόποση κατάθεση, σε σχέση με τη χρηματοδότηση).