Πρ. Παυλόπουλος: Ο εφιάλτης των εγκλημάτων κατά της Ανθρωπότητας δεν έχει παρέλθει
Η Ιερή Μνήμη των τραγικών θυμάτων της Γενοκτονίας του Ελληνισμού του Πόντου πρέπει να μένει ζωντανή για να κρατά την παγκόσμια συνείδηση σ’ εγρήγορση, καθώς ο εφιάλτης των εγκλημάτων κατά της Ανθρωπότητας δεν έχει, δυστυχώς, παρέλθει, υπογραμμίζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος στο μήνυμά του για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του Ελληνισμού του Πόντου( 19 Μαϊου).
«Οι χαλεποί καιροί που βιώνουμε, ιδίως μέσ’ από την βαρβαρότητα της τζιχαντιστικής τρομοκρατίας, αποδεικνύει ότι ο εφιάλτης των εγκλημάτων κατά της Ανθρωπότητας δεν έχει, δυστυχώς, παρέλθει. Γι’ αυτό ακριβώς η Ιερή Μνήμη των τραγικών θυμάτων της Γενοκτονίας του Ελληνισμού του Πόντου πρέπει να μένει ζωντανή για να κρατά την παγκόσμια συνείδηση σ’ εγρήγορση», επισημαίνει ο κ. Παυλόπουλος και συνεχίζει σημειώνοντας ότι «Το Έθνος των Ελλήνων, εκπληρώνοντας στοιχειώδες, ιστορικό και θεσμικό χρέος -με βάση τις διατάξεις του ν. 2193/1994- τιμά και φέτος την Ιερή Μνήμη των τραγικών θυμάτων της Γενοκτονίας του Ελληνισμού του Πόντου, αποδεικνύοντας εμπράκτως ότι δεν λησμονάμε αυτό το στυγερό έγκλημα κατά της Ανθρωπότητας».
Το μήνυμα του Προέδρου της Δημοκρατίας καταλήγει με την προτροπή: «Κατ’ αυτή την Ημέρα Μνήμης καλούμε όλους τους Λαούς να μην ξεχνούν τα θύματα και κάθε άλλης γενοκτονίας, δοθέντος ότι μόνον έτσι η Οικουμένη -συνακόλουθα δε η Διεθνής Κοινότητα- θ’ αποτρέψει στο μέλλον αντίστοιχα στυγερά εγκλήματα κατά της Ανθρωπότητας».
Φ. Γεννηματά για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων: «Δεν μισούμε, δεν ξεχνάμε»
«Δεν μισούμε, δεν ξεχνάμε. Η μνήμη για τα εκατοντάδες χιλιάδες θύματα των αδελφών Ποντίων, της γενοκτονίας και των κατατρεγμών παραμένει ζωντανή και δύναμη για τις σημερινές γενιές», δήλωσε για την επέτειο η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά.
Γ. Αμανατίδης: Να συνεχίσουμε ενωμένοι τον αγώνα για τη δικαίωση της ιστορικής μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων
Τον θλιβερό απολογισμό της θηριωδίας που συντελέσθηκε στη γη του Πόντου υπενθύμισε ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης από το βήμα της Βουλής σήμερα, 19 Μαΐου, Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, υπογραμμίζοντας τη σημασία της δικαίωσης της ιστορικής μνήμης, 98 χρόνια μετά.
Μια θηριωδία για την αναγνώριση της οποίας ζητούν δικαίωση οι 353.000 Πόντιοι που εξολοθρεύτηκαν, οι περισσότεροι από 400 χιλιάδες ξεριζωμένοι που πήραν το δρόμο για την Ελλάδα αφήνοντας πίσω τους έναν πολιτισμό τριών χιλιετιών και μια καμένη γη: 815 χωριά ανασκαμμένα, 1.134 εκκλησίες κατεστραμμένες, 960 σχολεία γκρεμισμένα.
«Η 19η Μαΐου δίνει την αφορμή, ιδιαίτερα σε εμάς τους Πόντιους» είπε ο κ. Αμανατίδης «να ανασύρουμε μνήμες και να αναλογιστούμε το χρέος μας απέναντι στα θύματα της γενοκτονίας, τους συγγενείς μας και τους σύγχρονους Πόντιους: Οφείλουμε να γνωρίζουμε και να τιμούμε την ιστορία μας, οφείλουμε να συνεχίσουμε ενωμένοι να δίνουμε τον αγώνα μας για την επιβίωση της ιστορικής μνήμης, απαλλαγμένοι όμως από αισθήματα προκατάληψης και μισαλλοδοξίας απέναντι στους υπεύθυνους της γενοκτονίας».
Βεβαίως όμως, όπως διαμήνυσε ο υφυπουργός Εξωτερικών απευθυνόμενος στις Ποντιακές Ομοσπονδίες που δεν κατόρθωσαν να κάνουν κοινές κεντρικές εκδηλώσεις, εκφράζοντας τη λύπη του, «χρειάζονται βήματα ενότητας. Σε αυτά τα βήματα ενότητας του ποντιακού κινήματος πρέπει όλοι να συνεισφέρουμε. Αυτή είναι η δύναμή μας άλλωστε. Οι Πόντιοι να είμαστε ενωμένοι». Διότι, πρόσθεσε, «το να προωθηθούν ακόμη πιο αποτελεσματικά τα αιτήματα του ποντιακού κινήματος, προϋποθέτει την ενότητα».
Δήλωση του Ν. Μαριά με αφορμή την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού
«Η 19η Μαΐου αποτελεί ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας του Ελληνισμού του Πόντου. Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου (1916 – 1923) αποτελεί τη δεύτερη μεγάλη γενοκτονία του αιώνα μας και χαρακτηρίζεται ως ένα από τα πιο στυγνά εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας αφού στοίχισε τη ζωή σε 355.000 Ποντίους αδελφούς μας και ξερίζωσε πάνω από 400.000» δηλώνει σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος του κόμματος «Ελλάδα-Ο άλλος δρόμος» Νότης Μαριάς.
Ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή του ότι «ο αφανισμός των Ελλήνων του Πόντου συνιστά έγκλημα κατά της Ανθρωπότητας. Η αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου το 1994 από την Ελληνική Βουλή αποτέλεσε ένα πρώτο βήμα δικαίωσης. Η Διεθνής Κοινότητα κατά το πρότυπο της αναγνώρισης των δύο άλλων γενοκτονιών, Εβραίων και Αρμενίων, οφείλει να αναγνωρίσει τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, να προασπίσει την ιστορική αλήθεια και να αποκαταστήσει το αίσθημα δικαίωσης ενός ολόκληρου λαού. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο οφείλει να πάρει θέση και για τον λόγο αυτόν έχω θέσει ήδη το θέμα από 15/4/2015, δεσμευόμενος ότι θα συνεχίσω την προσπάθεια μέχρι τελικής δικαίωσης».