Πολιτικός ποιητής είναι ο ποιητής που γράφει ελεύθερος, αδέσμευτος από οποιαδήποτε εξουσία».
Με αυτά τα λόγια ο ποιητής, συγγραφέας και δημοσιογράφος Δημήτρης Κακαβελάκης σκιαγράφησε το πρότυπο του «επαναστάτη – ποιητή» στην ομιλία που πραγματοποίησε στην εκδήλωση που διοργάνωσε προς τιμήν του το «Εθνικό Ίδρυμα Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» με την υποστήριξη της Εταιρείας Κρητικών Σπουδών – Ιδρύματος Καψωμένου χθες το βράδυ. Μιλώντας στους δημοσιογράφους ο κ. Κακαβελάκης αρχικά ευχαρίστησε τον ιδρυτή των «Χανιώτικων νέων» Γιάννη Γαρεδάκη ο οποίος δέχθηκε να στεγαστεί στο Μουσείο Τυπογραφίας το Κέντρο Πολιτικής Ποίησης, ενώ αναφερόμενος στην πολιτική ποίηση ξεκαθάρισε ότι αυτή δεν αφορά την κομματική ή την κοινωνικο-σκοπιματική ποίηση: «Πολιτική ποίηση είναι η ποίηση που ο ποιητής δεν είναι καταναγκασμένος μέσα σε έναν κόσμο καταναγκασμών. Αυτή η ποίηση μπορεί να έχει πολλές μορφές. Να είναι ερωτική, θρησκευτική, κοινωνική, ρομαντική κ.λπ. Κάθε τόσο μπορεί να βρίσκει μια άλλη έκφραση. Όμως σε κάθε περίπτωση ο πολιτικός ποιητής, δηλαδή, ο αδέσμευτος ποιητής που μιλάει με τον λόγο της αλήθειας, είναι εκείνος που έχει το θάρρος να αντισταθεί εναντίον όλων των εξουσιών»
. Ο κ. Κακαβελάκης υπογράμμισε ακόμα ότι ο ποιητής πρέπει να διέπεται από ένα εσωτερικό όραμα, προφητικότητα και τόλμη: «Τόλμη που καθορίζεται από 3 μέρη: Το πρώτο να μπορείς να πεις τα πράγματα όπως είναι, το δεύτερο να μην παραμορφώσεις αυτό που θέλεις να πεις και το τρίτο να μπορείς να κάνεις αυτό που λες αποδεκτό, να συναισθηματοποιήσεις τη συνείδηση του ακροατή ή του αναγνώστη μέσα από τον ποιητικό λόγο της αυθεντικότητας».
Ο γενικός διευθυντής του Ιδρύματος «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» Νίκος Παπαδάκης αναφέρθηκε στην πολυεπίπεδη προσφορά του Δημήτρη Κακαβελάκη στον χώρο του πνεύματος και τα ελληνικά γράμματα. Υπογράμμισε τη μακρά και πλούσια δημοσιογραφική του πορεία από τον ΔΟΛ μέχρι τα «Χανιώτικα νέα» όπου αδιάκοπα παρεμβαίνει σε θέματα επικαιρότητας και μη. Τόνισε ακόμα την καθοριστική επίδραση που είχαν στην πορεία της ζωής του αφενός η σχέση και η φιλία του με τον Ειρηναίο Γαλανάκη και αφετέρου το έργο και η παρακαταθήκη που άφησε ο Ελευθέριος Βενιζέλος.
Ποιήματα του Δημήτρη Κακαβελάκη απάγγειλαν οι ηθοποιοί Μιχάλης Αεράκης και Μυρτώ Τζιγκουνάκη.