Η παγκόσμια οικονομία μπορεί να ωφεληθεί, κατά 4 τρισ. ευρώ, σε βάθος 15ετίας από τη μετάβαση στην κυκλική οικονομία, με άμεσο αποτέλεσμα την ενίσχυση της εργασίας, τη βελτίωση των μακροοικονομικών δεικτών και την αύξηση των κρατικών πόρων, ανέφερε ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης, επικαλούμενος σχετικές έρευνες, σε μήνυμά του προς το διήμερο συνέδριο του Ενιαίου Συνδέσμου Διαχείρισης Απορριμμάτων Κρήτης (ΕΣΔΑΚ).
Ο επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε την ανάγκη για «στοχευμένες δράσεις ενημέρωσης», όσον αφορά τη διαχείριση απορριμμάτων, αλλά και για καλύτερο συντονισμό «μεταξύ του κράτους, των περιφερειών, της τοπικής αυτοδιοίκησης και τοπικών οικονομιών».
Ο Δημ. Παπαδημούλης επισημαίνει ότι «το μοντέλο της κυκλικής οικονομίας θα αποτελέσει σταδιακά βασικό πυλώνα του νέου παραγωγικού και αναπτυξιακού μοντέλου, ώστε να επιτρέπεται η χρήση υλικών για πολύ μεγαλύτερο διάστημα και παράλληλα να ελαχιστοποιείται η χρήση φυσικών πόρων».
Κάποιες από τις πρακτικές που συνθέτουν το μοντέλο της κυκλικής οικονομίας είπε ο κ. Παπαδημούλης, είναι η αξιοποίηση μέρους των οικιακών απορριμμάτων, η επαναχρησιμοποίηση και αξιοποίηση υλικών, όπως τα είδη ένδυσης, οι ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές.
Τόνισε μάλιστα, ότι «στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το ζήτημα της αποτελεσματικής μετάβασης στην κυκλική οικονομία μάς απασχολεί σοβαρά, ιδιαίτερα σε επιμέρους θέματα του συγκεκριμένου μοντέλου που αφορούν στην ενίσχυση των δεικτών ανακύκλωσης στην ΕΕ, στον περιορισμό της υγειονομικής ταφής απορριμμάτων και στη μείωση των απορριμμάτων των τροφίμων», καθώς, όπως είπε, «οι πρακτικές της κυκλικής οικονομίας επανατροφοδοτούν την αλυσίδα παραγωγής και κατανάλωσης, μειώνουν το ενεργειακό κόστος, τονώνουν την αγορά εργασίας, αλλάζουν ριζικά το παγκόσμιο μοντέλο παραγωγής και μεταποίησης, αφήνοντας πίσω ένα θετικό “ενεργειακό αποτύπωμα” για τα νοικοκυριά, τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις».
Τέλος, υπογράμμισε την ανάγκη εντατικοποίησης της ενημέρωσης, ώστε «να αρχίσουν να “περνούν” στη συνείδηση των πολιτών τα βασικά χαρακτηριστικά της κυκλικής οικονομίας» τόσο στην Ελλάδα, όσο και στις άλλες χώρες της ΕΕ και παράλληλα «οι επιχειρηματικοί και εμπορικοί κλάδοι της οικονομίας πρέπει, επίσης, να ενταντικοποιήσουν την υιοθέτηση και εφαρμογή των παραπάνω πρακτικών, ώστε η μετάβαση στο νέο αυτό μοντέλο παραγωγής να γίνει πραγματικότητα και να επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο».