Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024

Δήμαρχος Κισάμου για δακοκτονία: Θα προστατέψουμε την ποιότητα του ελαιολάδου μας

Λύσεις από το Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης στο σοβαρό θέμα της δακοκτονίας ζητά ο Δήμαρχος Κισάμου Θοδωρής Σταθάκης ο οποίος θέτει μία σειρά ερωτήματα. Παράλληλα τονίζει ότι η δημοτική αρχή σύντομα θα επεξεργαστεί πρόταση ριζικής αντιμετώπισης του προβλήματος ώστε «να προστατέψουμε την ποιότητα και ποσότητα του ελαιολάδου των παραγωγών της περιοχής μας»

Αναλυτικότερα όπως αναφέρει στην δήλωση του ο κ. Σταθάκης : «Η αποτελεσματική εφαρμογή της δακοκτονίας αποτελεί εδώ και χρόνια ένα ζήτημα που «ταλαιπωρεί» τους παραγωγούς ελαιολάδου όλης της χώρας και φυσικά της περιοχής μας. Κάθε χρόνο παρουσιάζονται στη διαδικασία εφαρμογής της δακοκτονίας πολλά και σοβαρά προβλήματα (π.χ. έλλειψη φυτοφαρμάκων, ληγμένα φυτοφάρμακα, καθυστερημένη ανάδειξη εργολάβων που υλοποιούν το έργο της δακοκτονίας με αποτέλεσμα τη μη έγκαιρη έναρξη των ψεκασμών για την καταπολέμηση του εντόμου-Δάκος, κ.α.).

Τόσα χρόνια οι αρμόδιοι φορείς που δεν είναι άλλοι από την πολιτική ηγεσία και τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης όπως και οι λοιποί εμπλεκόμενοι αποκεντρωμένοι φορείς, δεν έχουν δώσει λύση στα σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν στο πρόγραμμα της δακοκτονίας αλλά μπορούν με περισσή ευκολία να δηλώνουν ότι για αυτά ευθύνεται κάποιος τρίτος, είτε αυτός λέγονται Δήμοι είτε λέγονται Συνεταιρισμοί Αγροτών που αναλαμβάνουν ως εργολάβοι την εκτέλεση του προγράμματος δακοκτονίας.

Επειδή αυτό το σύστημα μπορεί να βόλευε ή να βολεύει τους Δημάρχους που θέλανε ή θέλουν να το χρησιμοποιούν για τους γνωστούς ψηφοθηρικούς λόγους (διορίζοντας αρχιεργάτες και εργάτες) και εξυπηρετώντας τους «δικούς» τους παραγωγούς, οφείλω να καταστήσω σαφές ότι εγώ προσωπικά δεν συναινώ στη διαιώνιση αυτού του συστήματος και δεν ανήκω σε αυτήν την κατηγορία.

Ως νέος Δήμαρχος στήριξα την ομόφωνη πρωτοβουλία αυτών που ασχολούνται εδώ και χρόνια με το πρόγραμμα δακοκτονίας και οι οποίοι ανέδειξαν την αδικία που γίνετε στον νομό μας με τη συνεχή περικοπή πόρων από το πρόγραμμα δακοκτονίας.

Κλήθηκα και συμμετείχα για το εν λόγω θέμα στις αρχές Ιουλίου σε σύσκεψη στην Αντιπεριφέρεια Χανίων. Έχοντας πλήρη γνώση των δεδομένων γύρω από αυτό το θέμα γίνεται σαφές ότι κάποιοι συνειδητά παίζουν “παιχνίδια” εις βάρος των απλών παραγωγών και γι’ αυτό το λόγο θέτω τα εξής ερωτήματα:

1. Πώς αυτοί που ανακαλύπτουν αδικίες και διαμαρτύρονται τελικώς συμφωνούν με τους ίδιους οικονομικούς όρους και δηλώνουν ότι ίσως και αν χρειαστεί θα βάλουν λίγα χρήματα για να σώσουν τα εκατομμύρια ευρώ των παραγωγών; Γιατί δεν συμμετείχαν στο διαγωνισμό από την αρχή, ώστε να μην χαθεί ο πρώτος δολοματικός ψεκασμός τον Ιούνιο;

2. Πως κάποιοι υπέγραφαν ότι δεν επαρκούσαν τα διατιθέμενα χρήματα για τη δακοκτονία αλλά τελικά «ομολόγησαν» ότι «βγάζουν και καλό μεροκάματο» με αυτές τις τιμές;

3. Γιατί αυτοί που γνώριζαν δεν ενημέρωναν σωστά ότι οι όροι του διαγωνισμού δεν αλλάζουν και δεν μπορούν να προστεθούν χρήματα στον υπάρχον εγκεκριμένο διαγωνισμό; Και αν έρθει πρόσθετη χρηματοδότηση, θα πρέπει να δοθεί με άλλες διαδικασίες;

4. Γιατί αυτοί που ήταν υπεύθυνοι για την διενέργεια του διαγωνισμού μετά τις 4/5/2015, ημερομηνία του πρώτου άγονου διαγωνισμού δεν προέβηκαν λόγω του κατεπείγοντος σε απευθείας ανάθεση, ώστε να γίνει τον Ιούνιο ο πρώτος ψεκασμός αλλά επικαλούμενοι γραφειοκρατικές διαδικασίες, φτάσαμε δύο μήνες μετά 6/7/2015 για την διενέργεια του δεύτερου ψεκασμού με αποτέλεσμα να επιστραφούν πάλι χρήματα πίσω στο Υπουργείο;

5. Για τις περικοπές πόρων ύψους 1,5 εκατ. ευρώ που υπήρξαν σε Ηράκλειο και Χανιά, ποιός ενημέρωσε για ποιο λόγο έγινε, ποιούς τομείς αφορούσε και ποιός ευθύνεται για αυτή τη τεράστια μείωση; Εφόσον έγινε αυτή η περικοπή και πάλι συμμετέχουμε, πώς «βγαίνουμε» οικονομοτεχνικά; Αναρωτιούνται οι παραγωγοί, γινόταν «πάρτυ» τα προηγούμενα χρόνια με την δακοκτονία;

Αφήνω στην κρίση του καθενός, τις όποιες απαντήσεις θέλει να δώσει ή τα όποια συμπεράσματα θέλει να βγάλει.

Όσον αφορά στις δηλώσεις –διαμαρτυρίες της μείζονος Αντιπολίτευσης του Δήμου μας για το εν λόγω θέμα, καλό θα είναι – μια και διαχειριζόταν το πρόγραμμα δακοκτονίας τα τελευταία 8 χρόνια – ο επικεφαλής αυτής, να δώσει πειστικές απαντήσεις σχετικά με το τί έκανε τόσα χρόνια για να αλλάξει αυτό το σύστημα που μάλλον τον βόλευε για τους γνωστούς λόγους που προανέφερα και που όλοι το γνωρίζουμε.

Τέλος δηλώνω ότι ως Δημοτική Αρχή θα επεξεργαστούμε σύντομα πρόταση ριζικής αντιμετώπισης του προβλήματος που προκύπτει κάθε χρόνο ώστε έτσι πραγματικά να προστατέψουμε την ποιότητα και ποσότητα του ελαιολάδου ενισχύοντας το εισόδημα των παραγωγών της περιοχής μας»

 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα