Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Δημογραφικό πρόβλημα: Ανάγκη για κίνητρα

Προτάσεις αντιµετώπισης για τον περιορισµό του δηµογραφικού προβλήµατος στην Ελλάδα κατατέθηκαν στην εσπερίδα που διοργανώθηκε χθες από τοπικούς φορείς. 

Στην εσπερίδα, η οποία πραγµατοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων της Τράπεζας Χανίων, έγινε ενηµέρωση για τις δηµογραφικές εξελίξεις σήµερα, αλλά και την πορεία του πληθυσµού τα τελευταία 100 χρόνια, ενώ έγιναν και προβλέψεις µε βάση τη γεννητικότητα για την περίοδο 2025-2050.

«Η χώρα µας χαρακτηρίζεται από µεγάλες ασυµβατότητες ανάµεσα στην οικογενειακή και εργασιακή ζωή» παρατήρησε ο κ. Βύρων Κοτζαµάνης, καθηγητής Κοινωνικής ∆ηµογραφίας Παν/µίου Θεσσαλίας, ∆/τηςΕρευνών/ Ινστιτούτο ∆ηµογραφικών Ερευνών και Μελετών. Επεξήγησε ότι στην Ελλάδα σε σύγκριση µε χώρες της Βόρειας Ευρώπης «το βάρος του µεγαλώµατος του παιδιού είναι στη γυναίκα, δεν είναι ισορροπηµένοι οι ρόλοι και αυτό είναι θέµα παιδείας, δεν είναι θέµα χρηµάτων. Σε αυτά προστίθεται η αβεβαιότητα για το µέλλον από τις νέες γενιές αλλά και το τεράστιο πρόβληµα της κατοικίας. Όσα ζευγάρια δεν είχαν την τύχη να κληρονοµήσουν κατοικία από τους γονείς ή τους παππούδες τους είναι αδύνατο µε βάση την οικονοµική τους κατάσταση να έχουν σπίτι και να κάνουν παιδιά. Για αυτό πρέπει να υπάρξει µια διευρυµένη προσπάθεια για κοινωνική κατοικία (κατοικία µε χαµηλό ενοίκιο)». 

Ζήτησε παράλληλα µέτρα προσέλκυσης νέων από το εξωτερικό αλλά και την αφοµοίωση µεταναστών που ήλθαν τα προηγούµενα χρόνια από τις χώρες της Ανατ. Ευρώπης. Ο ίδιος τόνισε πως η «επιδοµατική πολιτική των 2.000 ευρώ δεν λύνει το πρόβληµα, ούτε το αµβλύνει» και στάθηκε σε κίνητρα που θα ενισχύσουν την οικογένεια να κάνει περισσότερα παιδιά. 

”Γεωπολιτική της Εξάρτησης και το ∆ηµογραφικό” ήταν το θέµα της εισήγησης του κ. Κωνσταντίνου Γρίβα, καθηγητή  Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων που υποστήριξε ότι «το δηµογραφικό και η είσοδος ξένων πληθυσµών στην Ελλάδα είναι ο µεγαλύτερος κίνδυνος που έχει αντιµετωπίσει ποτέ, το ελληνικό έθνος, ο ελληνικός λαός και αυτό σηµαίνει ότι σε ορίζοντα µερικών δεκαετιών ο ελληνικός λαός µπορεί να έχει περάσει στα βιβλία της ιστορίας, µαζί µε τους Ασσύριους, τους Χεταίους, τους Σουµέριους και άλλους λαούς που εξαφανίστηκαν. Τα αριθµητικά µεγέθη είναι αµείλικτα.  

Η ΕΚΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΟΛΥΤΕΚΝΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ

Στους χαιρετισµούς ο πατέρας Γεώργιος Περάκης εκπροσωπώντας τον µητροπολίτη ∆αµασκηνό επισήµανε µεταξύ άλλων πως το 1992 η Μητρόπολη δώρισε στο Σύλλογο Πολυτέκνων δίπλα στο Νοσοκοµείο Χανίων έκταση 723 στρ. για να κτιστούν σπίτια για τις Πολύτεκνες Οικογένειες. «∆υστυχώς η πολιτεία έδειξε την αναπηρία της και δεν µπόρεσαν 30 ολόκληρα χρόνια και δεν κτίστηκε ένα σπίτι για µια πολύτεκνη οικογένεια» παρατήρησε χαρακτηριστικά. 

Για τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ χαιρέτισε ο διοικητής του Ναυστάθµου Κρήτης κ. Β. Τσούκας που ανέφερε µεταξύ άλλων πως το 2023 ο δείκτης γονιµότητας έφτασε µόλις στο 1,3 παιδιά ανά γυναίκα, αρκετά κάτω από το απαιτούµενο επίδοµα αντικατάστασης του πληθυσµού που βρίσκεται στο 2,1 παιδί ανά γυναίκα.

«Η γήρανση του πληθυσµού έχει ως αποτέλεσµα την επιβάρυνση του ασφαλιστικού συστήµατος και τη µείωση του εργατικού δυναµικού δηµιουργώντας προκλήσεις για την οικονοµική ανάπτυξη» παρατήρησε ο καθηγητής Θ. Ελευθεράκης, ενώ ο κ. Γ. Αλογδιανάκης από το “Σύλλογο Εργαζοµένων στο Υπουργείο Εθν. Άµυνας” ενηµέρωσε πως ο λόγος της εκδήλωσης είναι «η αγωνία για το µέλλον αυτού του λαού και αυτού του τόπου».

Ο συντονιστής της εκδήλωσης δηµοσιογράφος κ. Γιώργος Σαχίνης είπε πως το δηµογραφικό «είναι ένα σύνθετο και πολυεπίπεδο θέµα, που δεν έχει τις ίδιες αιτίες και δεν καταλήγει στα ίδια αιτιατά σε όλες τις χώρες».

Την εκδήλωση διοργάνωσαν το Πανεπιστήµιο Κρήτης, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήµιο Θεσσαλονίκη – Τµήµα Προσχολικής Αγωγής και το Τµήµα Θεολογίας, το ∆ιιδρυµατικό πρόγραµµα µεταπτυχιακών σπουδών: “Επιστήµες της αγωγής: Θρησκεία και παιδεία” και ο Σύλλογος Εργαζοµένων στο Υπ. Εθν. Άµυνας στην Κρήτη.

 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα