Στις 20 Οκτωβρίου 2018 τα Χανιώτικα Νέα επέλεξαν ως πρωτοσέλιδη είδηση πρόσφατη έκθεση ειδικής επιστημονικής επιτροπής της Βουλής σχετική με το δημογραφικό πρόβλημα που θα αντιμετωπίσει η Ελλάδα το 2050.
Ο πληθυσμός της Ελλάδας το 2050 θα συρρικνωθεί κατά 2,5 εκατομμύρια. Σύμφωνα με τ πρωτοσέλιδο των Χανιώτικων Νέων «οι συντάξεις και οι παροχές υγείας ενός διαρκώς αυξανόμενου αριθμού ατόμων καλύπτονται από τις εισφορές και τους φόρους που καταβάλλονται από ένα συνεχώς μειούμενο αριθμό εργαζομένων».
Στους στόχους και κατευθυντήριες γραμμές που παρουσιάζει η έκθεση για την πολιτική ανόρθωσης της γονιμότητας στη χώρα μας προτείνονται τα εξής:
•Να δοθεί έμφαση κυρίως στην δημιουργία ευνοϊκού για την τεκνογονία περιβάλλοντος. Εάν τελικά ληφθούν και μέτρα επιδοματικού χαρακτήρα, αυτά θα πρέπει βασικά να στοχεύουν τις πρώτες και δεύτερες γεννήσεις.
•Οι επιδοματικές πολιτικές έχουν άκρως περιορισμένη εμβέλεια και δεν έχουν ιδιαίτερα
αποτελέσματα παρά μόνον αν συνδυαστούν και με μέτρα εναρμόνισης της επαγγελματικής με την οικογενειακή ζωή.
Η μελέτη της Βουλής αναγνωρίζει το οξύ μεταναστευτικό πρόβλημα των Ελλήνων οι οποίοι φεύγουν από τη χώρα μαζικά αναζητώντας σε άλλες χώρες εργασία. Σύμφωνα με τη μελέτη «ως κεντρικός στόχος της μεταναστευτικής πολιτικής πρέπει να τεθεί η ανακοπή της εξόδου από την χώρα μας και η αλλαγή του πρόσημου του μεταναστευτικού ισοζυγίου. (…) Τα προαναφερθέντα προφανώς συνδέονται αφενός μεν με την ριζική αλλαγή της οικονομικής κατάστασης και υψηλούς ρυθμούς μεγέθυνσης και ανάπτυξης αφετέρου δε με μέτρα που θα διευκολύνουν τον επαναπατρισμό τμήματος των νέων Ελλήνων που μετανάστευσαν την τρέχουσα δεκαετία και με ενεργές πολιτικές ενσωμάτωσης των εγκατεστημένων αλλοδαπών».
Η επιτροπή της Βουλής ορθότατα συνδέει την επίλυση του δημογραφικού προβλήματος με μέτρα οικονομικού χαρακτήρα και πολιτικές ριζικής αλλαγής της οικονομικής κατάστασης.
Από πού όμως θα προέλθουν οι απαραίτητοι οικονομικοί πόροι για τη στήριξη τέτοιων κοινωνικών-οικονομικών-δημογραφικών πολιτικών; Πώς θα μπορέσουν να επιστρέψουν στην πατρίδα οι χιλιάδες νέοι και νέες επιστήμονες που έφυγαν. Να δουλέψουν πού;
Στη λύση αυτού του κρίσιμου εθνικού προβλήματος μπορούν να συμβάλλουν, μεταξύ άλλων, και οι ορυκτοί πόροι. Η αξιοποίηση των ορυκτών πόρων προσφέρει αυτή τη δυνατότητα. Το κράτος θα έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει οικονομικούς πόρους από την αξιοποίηση των ορυκτών πόρων. Tα έσοδα του κράτους από τα µερίσµατα, τα δικαιώµατα και τη φορολογία των εταιρειών που θα αναλάβουν την έρευνα και την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων θα αυξηθούν. Το άρθρο 161 του νόμου 4001/2011, προβλέπει τη φορολογία με συντελεστή 20% των αναδόχων (εταιρειών) που πρόκειται να πραγματοποιήσουν τις έρευνες/εκμεταλλεύσεις των κοιτασμάτων των Ελληνικών υδρογονανθράκων. Ο νόμος 4162/2013 αφορά την ίδρυση του Εθνικού Λογαριασμού Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γενεών (ΕΚΑΓ). Σκοπός του ΕΛΚΑΓ είναι η δημιουργία αποθεματικού για τη χρηματοδότηση των κλάδων σύνταξης των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης (ΦΚΑ) και κυρίως για τη διασφάλιση των συντάξεων των επόμενων γενεών.
Μέχρι το 2030 υπολογίζεται πως θα απαιτηθούν επενδύσεις στον τομέα των ορυκτών πόρων ύψους 17 τρισεκατομμυρίων δολαρίων παγκοσμίως. Ας επαναληφθεί το ποσό: 17 τρισ. δολάρια μέσα στα επόμενα 12 χρόνια. Δηλαδή περισσότερα από 1 τρισ. δολάρια ανά έτος. Πόσα από αυτά τα 17 τρισεκατομμύρια δολλάρια είμαστε ικανοί να προσελκύσουμε ως χώρα στα επόμενα 12 χρόνια; Ας έχουμε υπόψιν μας ότι οι επενδύσεις υδρογονανθράκων αυξάνουν τα εισοδήματα στην περιοχή της επένδυσης και τις θέσεις εργασίας: για κάθε μία άμεση θέση εργασίας στον τομέα υδρογονανθράκων δημιουργούνται πολλές έμμεσες θέσεις εργασίας στους υπόλοιπους τομείς της τοπικής οικονομίας.
Ωστόσο, οι ορυκτοί πόροι, είτε μας αρέσει είτε δεν μας αρέσει, σχετίζονται με θέματα γεωπολιτικής και γεωστρατηγικής υφής. Το 2016 σε άρθρο μου είχε δοθεί μία επιπλέον διάσταση του δημογραφικού προβλήματος που θα αντιμετωπίσει η Ελλάδα εώς το 2050: η γεωπολιτική διάσταση. Η Τουρκία το 2050 θα έχει περίπου 95 εκατομμύρια κατοίκους. Εάν δεν αλλάξουν ραγδαία τα δημογραφικά δεδομένα με στοχευμένες πολιτικές, η Ελλάδα το 2050 θα είναι ένας νάνος ο οποίος θα συνορεύει με ένα γίγαντα.
Το 2015 είχα καταθέσει δημοσίως τρεις σχετικές προτάσεις οι οποίες επαναλαμβάνονται:
•Μικρό ποσοστό από το 20% των εσόδων του κράτους από τους υδρογονάνθρακες (και όχι μόνο: και από τις σπάνιες γαίες αλλά και όλα τα υπόλοιπα ορυκτά) να κατατίθεται σε Ειδικό Ταμείο για την Ενίσχυση της Εθνικής Άμυνας.
•Η χρηματοδότηση από τον ΕΛΚΑΓ να αφορά επίσης επιστημονική έρευνα σε ελληνική στρατιωτική τεχνολογία.
•Δημιουργία μόνιμης συνεργασίας σε άμεσο επίπεδο μεταξύ Υπουργείου Ανάπτυξης, Ακαδημίας Αθηνών και Υπουργείου Εθνικής Άμυνας για δημιουργία τεχνογνωσίας/τεχνολογίας στρατιωτικής υφής.
Ας ελπίσουμε η πρόταση αυτή να υιοθετηθεί από τα Ελληνικά κόμματα.
Η αξιοποίηση των ορυκτών πόρων της χώρας μας πρέπει να επιταχυνθεί με αυστηρότατη τήρηση της σχετικής νομοθεσίας και απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον.
Είναι θέμα επιβίωσης της χώρα μας.