Δεν μπορούν να “σταυρώσουν” υπάλληλο ειδικά οι αγροτικοί Δήμοι της ενδοχώρας των Χανίων με το πρόβλημα της υποστελέχωσης να τους δημιουργεί διοικητική και επιχειρησιακή “ασφυξία”.
Μάλιστα, ο αριθμός του προσωπικού που προσελήφθη μέσω της προκήρυξης 3Κ/2018 δεν κάλυψε τις ανάγκες, καθώς αρκετοί από τους επιτυχόντες αφού “ορκίστηκαν” στη συνέχεια με διάφορα αιτήματα, δίκαια και… άδικα, κατάφεραν να μετατεθούν στους τόπους καταγωγής τους.
Δ. ΧΑΝΙΩΝ: 130 κενα!
Στον Δήμο Χανίων, είχαν αρχικά ζητηθεί 66 άτομα διαφόρων ειδικοτήτων (τεχνίτες, οδηγοί, ηλεκτρολόγοι, μηχανικοί, υδραυλικοί κλπ), εγκρίθηκαν 61 προσλήψεις, έχουν παρουσιαστεί έως τώρα 54 από τους επιτυχόντες, οι δύο έχουν αποχωρήσει, ενώ ακόμα δύο έχουν ζητήσει να αποχωρήσουν και τελικώς θα μείνουν οι 50. «Από τους τέσσερις που αποχωρούν, οι δύο έχουν λόγους υγείας και οι άλλοι δύο λόγους συνυπηρέτησης» τονίζει στα «Χ.ν» ο γενικός γραμματέας του Δήμου Χανίων, Γιώργος Φραγκιαδάκης. Όπως αναφέρει, αυτήν τη στιγμή στον Δήμο Χανίων υπάρχουν 80 κενές οργανικές θέσεις και στα νομικά πρόσωπα 50! Για την επανασύσταση της δημoτικής αστυνομίας έχουν ζητηθεί 75 θέσεις και αναμένονται οι περαιτέρω ενέργειες από το Υπουργείο Εσωτερικών.
Δ. ΠΛΑΤΑΝΙΑ: ΧΩΡΙΣ ΧΕΙΡΙΣΤΕΣ
Τριάντα πέντε άτομα εργατοτεχνικό και διοικητικό προσωπικό πήρε ο Δήμος Πλατανιά με την προκήρυξη 3Κ, οι τρεις δεν ήλθαν να αναλάβουν καθήκοντα και άλλοι 5 πήραν αποσπάσεις! «Το ΑΣΕΠ για τους 3 που δεν δέχθηκαν τον διορισμό δεν έχει ξεκινήσει ακόμα τη διαδικασία ώστε να έλθουν οι επιλαχόντες!» υπογραμμίζει ο δήμαρχος Πλατανιά, Γιάννης Μαλανδράκη και συνεχίζει: « Από τους 32 έχουμε 5 περιπτώσεις χειριστών μηχανημάτων και οδηγών που έχουν ζητήσει και πήραν απόσπαση χωρίς συναίνεση του Δήμου ή επικαλέστηκαν θέματα υγείας δικά τους ή συγγενικό προσώπου και πήγαν σε Δήμους που επιθυμούσαν, με αποτέλεσμα ενώ πήραμε μηχανήματα και απορριμματοφόρα και περιμένουμε και άλλα δεν έχουμε χειριστές!».
Με την ιδιότητα του στο Δ.Σ. της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης ο κ. Μαλανδράκης είχε βάλει τα συγκεκριμένα ζητήματα τόσο στον νυν όσο και στους παλαιότερους Υπουργούς Εσωτερικών. «Είπα στον κ. Θεοδωρικάκο ότι έχουμε μια πλήρη αποψίλωση των ΟΤΑ. Η Κεντρική Επιτροπής Κινητικότητας που υπάγεται στο Υπουργείο δίνει το δικαίωμα να αποσπώνται από το Δήμο για 2 χρόνια χωρίς τη σύμφωνη γνώμη μας. Μόνο για την τεχνική υπηρεσία απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του δημάρχου για τις άλλες ειδικότητες δεν χρειάζεται !.»
Δ. ΚΙΣΣΑΜΟΥ: ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ
Στον Δήμο Κισσάμου, δεν προσελήφθη κανείς από την πρώτη φάση της 3Κ/2018 και αναμένουν την συμπληρωματική προκήρυξη από την οποία θα ζητηθούν 16 άτομα, σύμφωνα με τον Δήμαρχο, Γιώργο Μυλωνάκη. Ο συγκεκριμένος Δήμος δε, έχει επωφεληθεί και από το πρόγραμμα της κινητικότητας αφού όχι μόνο δεν έχασε υπάλληλο αλλά πήρε και έναν από άλλο Δήμο.
Δ. ΑΠΟΚΟΡΩΝΟΥ: ΑΔΥΝΑΜΙΕΣ
Σύμφωνα με τον Δήμαρχο, Χαράλαμπο Κουκιανάκη, ο Δήμος Αποκορώνου έχει χάσει την τεχνική του επάρκεια ενώ και η οικονομική υπηρεσία υπολειτουργεί, εξαιτίας τις δυνατότητας που δόθηκε στους εργαζόμενους να μετακινούνται μέσω του προγράμματος κινητικότητας, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του Δημάρχου.
«Με την 3Κ ενώ φαίνεται ότι πήραμε 18, έχουν έρθει 14. Όμως και αυτοί επειδή έχουν καταγωγή από την ηπειρωτική Ελλάδα, αναζητούν τρόπους για να φύγουν» αναφέρει ο κ. Κουκιανάκης: «Δυστυχώς η 3κ είχε σοβαρές αδυναμίες και δεν βοήθησε τους Δήμους στον βαθμό που θα έπρεπε. Από την στιγμή που δεν συμπεριελήφθη το κριτήριο της εντοπιότητας που αποτελεί πάγιο δικό μας αίτημα, το αποτέλεσμα ήταν να εγκατασταθούν στον Αποκόρωνα άνθρωποι από την ηπειρωτική Ελλάδα, με ένα πολύ χαμηλό ημερομίσθιο και μακρυά από την οικογένειά τους και από την αρχή αναζητούσαν διέξοδο για επιστροφή.» εξηγεί.
Χαρακτηριστικά μάλιστα μας αναφέρει παράδειγμα εργαζόμενου, ο οποίος, είναι εκλεγμένος τοπικός σύμβουλος σε τοπική κοινότητα στα Τρίκαλα και ο οποίος έλαβε άδεια για τέσσερα χρόνια για να παρακολουθεί τα κοινοτικά συμβούλια! Συνεπώς ο συγκεκριμένος πληρώνεται από τον Δήμο Αποκορώνου και υπηρετεί στον οικείο Δήμο των συμφερόντων του.
Ακόμη, ο κ. Κουκιανάκης τονίζει πως τα άτομα με ειδικές ανάγκες θα έπρεπε να προωθούνται σε διοικητικές θέσεις ώστε να διασφαλίζονται οι κατάλληλες συνθήκες εργασίας.
Δ. ΚΑΝΤΑΝΟΥ-ΣΕΛΙΝΟΥ: ΤΟ ΕΛΑΧΙΣΤΟ
«Όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση σε λίγο θα πηγαίνω ένα χαρτί από γραφείο σε γραφείο γιατί δεν θα υπάρχει ούτε ένας υπάλληλος για να το κάνει. Για να λειτουργήσει ένας Δήμος που συνέχεια του αναθέτουν και νέες αρμοδιότητες θέλει προσωπικό και γενναία χρηματοδότηση» δηλώνει ο δήμαρχος Καντάνου- Σελίνου, Αντώνης Περάκης.
Όσο δεν υπάρχει εντοπιότητα και δεν δίνεται η δυνατότητα στου δημάρχους να παρεμβαίνουν στην κινητικότητα οι ορεινοί και δυσπρόσιτοι Δήμοι δεν θα μπορούν να “σταυρώσουν” υπάλληλο και θα υποστελεχώνονται συνεχώς λέει ο κ. Περάκης.
«Εμείς συμμετέχουμε στην κινητικότητα και δεν θέλει να έλθει κανένας υπάλληλο από κανένα μέρος της Ελλάδα , με αυτό το σύστημα ο Δήμος Καντάνου – Σελίνου αδυνατεί να ανταποκριθεί στις στοιχειώδεις απαιτήσεις που του έχουν αναθέσει, αδυνατεί να εκτελέσει το οποιοδήποτε έργο» τονίζει ο δήμαρχος συμπληρώνοντας πως από τις τελευταίες προκηρύξεις και ειδικά αυτή που αφορούσε τους ορεινούς Δήμους το καλοκαίρι του 2018 προσλήφθηκαν δύο άτομα. « Ένας μηχανικός και ένας οικονομολόγος παρουσιάσθηκαν την 1η Σεπτέμβρη τώρα. Την ίδια ώρα με το πρόγραμμα κινητικότητας έφυγαν 1 Πολιτικός μηχανικός, 1 υπάλληλος ΚΕΠ, 1 οικονομολόγος, και 4 υπάλληλοι (οικονομολόγος, διοικητικός, οδηγός, υδραυλικός) είναι στη διαδικασία της συνταξιοδότησης και 1 που απεβίωσε. Πήραμε 2 και χάσαμε 8! Κάτω από αυτές τις συνθήκες όπως καταλαβαίνεται τι έργο να κάνεις;» αναρωτιέται.
Δ. ΣΦΑΚΙΩΝ: ΕΝΤΟΠΙΟΤΗΤΑ
«Στο Δήμο Σφακίων πήραμε 5 άτομα από τις προσλήψεις και παραμένουν ακόμα στο Δήμο. Μέχρι στιγμής δεν έχει κάνει αίτηση κάποιος να φύγει γιατί ο νόμος ορίζει ότι μπορούν να μείνουν για ένα διάστημα 7 ετών. Από εκεί και πέρα πρέπει να μπουν κάποια κριτήρια εντοπιότητας. Έχουμε οδηγό ντόπιο με προϋπηρεσία, με δίπλωμα για φορτηγό και λεωφορείο και δεν μπορεί να διοριστεί και μας φέρνουν έναν άλλο από άλλη περιοχή” δηλώνει ο δήμαρχος κ Μ. Χιωτάκης.
Πρέπει να υπάρξουν προσληψεις σε όλους τους Δήμους του Νόμου Χανίων……κ ιδιαίτερα στο Δήμο Αποκορώνου……οπως πρέπει να συζητηθεί κάποια στιγμή στο Δήμο Αποκορώνου η δημιουργία Δημοτικής Συγκοινωνίας για την εξυπηρέτηση των μονίμων κατοίκων κ των τουριστων-επισκεπτων!!!!!!!!!!!!