Θεωρώ ότι αυτό το διάστημα είναι το πιο ευνοϊκό για την επίτευξη μιας συμφωνίας στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων.
Το Σκοπιανό υπήρξε πάντα ένα θέμα πολιτικής εκμετάλλευσης. Σήμερα, όμως, οι Συνθήκες τόσο οι πολιτικές όσο και οι Γεωπολιτικές μας δείχνουν ότι είναι ο πιο κατάλληλος χρόνος για να δοθεί μία ονομασία στα Σκόπια και έτσι να τελειώσει αυτό το θέμα.
Τα Σκόπια μας δείχνουν ότι επιθυμούν να λυθεί αυτό το φλέγον ζήτημα, αλλά και ο ΟΗΕ με την Αμερική επιθυμούν μία λύση και σε σύντομο χρόνο. Από μέρους της Ελλάδας μας παρουσιάζουν τάσεις αισιοδοξίας γι’ αυτή τη λύση του προβλήματος.
Σήμερα θα ήθελα να παρουσιάσω ντοκουμέντα με παλαιούς χάρτες, με γραμματόσημα και πιστοποιητικά προ του Β’ Παγκόσμιου Πόλεμου και να θεωρήσω ότι αυτά θα μπορέσουν να αποδείξουν, ποια στην πραγματικότητα ονομασία θα πρέπει να πάρουν τα Σκόπια και αυτή η ονομασία δεν είναι άλλη από την “ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΟΥ ΒΑΡΔΑΡΗ – REPUBBLIKA VARDARSKA”.
(Βαρδάρη ονομάζουν οι Σλάβοι το Αξιό ποταμό).
Ιστορικά ο Ζοζεφ Τίτο, άλλαξε αυτό το όνομα, για πολιτικές σκοπιμότητες και για να δημιουργήσει προβλήματα στην Ελλάδα. Η κήρυξη του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου έδωσε την αφορμή στον Τίτο για την δημιουργία του ψευδούς “Μακεδονικού Έθνους των Σκοπίων”, ως προγεφύρωμα για μια επέκταση στο Αιγαίο.
Τα Σλαβικά φύλα εγκαταστάθηκαν στη Χερσόνησο των Βαλκανίων τον 6ο μ.Χ. αιώνα δηλαδή χίλια περίπου χρόνια μετά την γέννηση του Μ. Αλεξάνδρου. Απαρτίζονται από Σλάβους, Αλβανούς, Σέρβους, Βούλγαρους, Ρομά και Τούρκους.
Μέχρι το 1945 οι κάτοικοι των Σκοπίων αγνοούσαν παντελώς την λέξη ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ και χρησιμοποιούσαν το πραγματικό τους όνομα, REPUBBLICA VARDARSKA. Αυτό φαίνεται και στους χάρτες και στα γραμματόσημά τους. Επομένως καθοδηγούμενοι από άλλους ζητούν τη σύνθετη ονομασία με το “Μακεδονία”.
Σε καμία περίπτωση δεν τους ανήκει ο όρος ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ. Ο Κίρο Γκλιγκόρωφ, ο ιδρυτής του Κράτους, το είχε πει και αυτός: «Είμαστε Σλάβοι ήρθαμε εδώ τον 6ο αιώνα μ.Χ. και δεν έχομε καμία σχέση με τη Μακεδονία».
Με κανένα τρόπο, λοιπόν, δεν πρέπει να τους δώσουμε το όνομα “Μακεδονία”, γιατί θα είναι μέγιστο λάθος και μετά θα αρχίσουν τα δύσκολα!!!
Το γειτονικό μας κρατίδιο ήταν και θα παραμείνει, “REPUBBLICA VARDARSKA”.
Αν πραγματοποιηθεί αυτός ο ανιστόρητος συναινετικός συμβιβασμός, με την ονομασία να έχει τη λέξη “Μακεδονία” με γεωγραφικό προσδιορισμό, θα έχομε, δυστυχώς, υποστεί μία βαριά εθνική ήττα.
*O Αιμίλιος Δασύρας είναι γεωλόγος
Αγαπητέ, κύριε Αιμ. Δασύρα, σας συγχαίρω από βάθους καρδίας για το πληρέστατο -από κάθε πλευράς- άρθρο σας κι εύχομαι να ‘στε νέος άνθρωπος. Θα σας παρακαλούσα, αντίγραφο του σπάνιου άρθρου σας να στείλετε στον κ. Πρωθυπουργό της χώρας μας, που πιστεύω ότι είναι γνήσιος Έλληνας πατριώτης. Έτσι είναι τα πράγματα κι όσοι καταγόμαστε από την Ελληνική Μακεδονία -κι ας είναι οι γονείς μας πρόσφυγες από Κωνσταντινούπολη και Μ. Ασία- γνωρίζουμε με λεπτομέρειες όλη την ιστορική και εθνολογική πραγματικότητα. Το είπαμε πολλές φορές και θα το ξαναπούμε, ότι σεβόμαστε το ελεύθερο πρόσωπο των γειτόνων μας Σκοπιανών καθώς και το δικαίωμά τους να αυτοπροσδιοριστούν ως έθνος, όχι όμως με ΥΠΟΚΛΟΠΗ Ιστορικών και Εθνολογικών στοιχείων και υπαγωγωγών [από δόλια προαίρεση κι άλλες σκοπιμότητες] της δικής μας πατρίδας. Η πρόταση και η υπόδειξή σας για ονομασία του γειτονικού κρατιδίου, ελπίζω να γίνει αποδεκτή κι από τα δύο ενδιαφερόμενα μέρη – κράτη. Το μόνο πρόβλημα είναι η αδιαλλαξία και ο φανατισμός.
– Ωστόσο, δοκίμασα έντονα το αίσθημα της λύπης, της έκπληξης κι απογοήτευσης με τις διαδυκτιακές δηλώσεις της σπουδαίας αθλήτριας -Ολυμπιονίκης- κ. Κορακάκη, που δίστασε πολύ, αλλά τελικώς επικράτησαν τα πατριωτικά της συναισθήματα και συμμετείχε στο γνωστό συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης. Έλεος πια!!! Φτάσαμε στο σημείο, το 80% και πλέον των Ελλήνων να τρομοκρατείται από τους γνωστούς – άγνωστους ψευτοδιανοούμενους και να διστάζει να εκφράζει τα πατριωτικά του φρονήματα, την πίστη του στην εθνική συνείδηση – ταυτότητα και τον Πολιτισμό της Ελλάδας. Πού έχουμε φτάσει; Πρέπει να είμαστε σαφείς: η πολυπολιτισμικότητα δεν αναιρεί το ελεύθερο πρόσωπο και τον σεβασμό των συνανθρώπων μας όπου γης για τη διαφορετικότητα των κληρονοουμένων τους υπαγωγών – καταβολών [θρησκεία, γλώσσα, χρώμα, καταγωγή, εθνότητα, κουλτούρα κ.λ.π], α π α ι τ ε ί, όμως, αμοιβαιότητα και σεβασμό εκατέρωθεν. Είναι απίστευτο, να συνεχίζεται, από το 1953 [κι όχι όπως λέγεται από τη Μεταπολίτευση του 1974] ως και σήμερα η Διαστρέβλωση της Ιστορικής και Ιδεολογικής πραγματικότητας, με τρομακτικές κοινωνικές – οικονομικές συνέπειες της χώρας μας. Δεν επιθυμώ να συνεχίσω… Ευχαριστούμε για τη συνεργασία σας πάνω στο φλέγον θέμα της ονοματοδοσίας του γειτονικού κρατιδίου των Σκοπίων και βέβαια είστε αξιέπαινος για τη θαρραλέα παράθεση πραγματικών και αληθών ιστορικών γεγονότων. Τα καλύτερα για το 2018. Με εκτίμηση Γιώργος Καραγεωργίου, συντ/χος νομικός, κοινωνιολόγος. ΧΑΝΙΑ