Στον 21ο αιώνα (από το 2001 Η.Β., Γαλλία, Σουηδία, κ.ά.) έγινε επιτακτική μια κύρια διάσταση της στρατηγικής των πόλεων και των περιοχών: η Έλξη. Η Έλξη της Δημιουργικής Τάξης (Creative Class) δηλαδή με βάση το ανθρώπινο κεφάλαιο: Γιατρούς, Μηχανικούς, Καλλιτέχνες, “Πληροφορικάριους”, τομείς όπου η Τέχνη αναμειγνύεται με την πληροφορική, Γενετιστές, κ.ά.
“Τ άξη’’ (των ταλέντων- R. Florida, Veblen, Mills) που δημιουργεί καινοτομία σε όλους τους τομείς και στο δημόσιο (π.χ. Υπ. Πιερρακάκης) και στις ΟΤΑ (Βλέπε Albi-Tarn- Γαλλία)
Αυτό που ενδιαφέρει τους δημάρχους των μικρών ή μεσαίων πόλεων (La Rochelle, Luebeck, Sienna, Ferrare (Unesco) και τα εξειδικευμένα σε Management (πολιτισμικό ή/και επιχειρηματικό) επιτελεία τους, αλλά και τους πεφωτισμένους επιχειρηματικούς ομίλους και επιχειρηματίες τους (Pierre Fabre – Albi – Fr), είναι η έλξη αυτής της τάξης που προκαλεί την ανάπτυξη. Ανάπτυξη στην έννoια Développement (development) και όχι Croissance (Growth) που είναι μόνο η Αριθμητική αύξηση του ΑΕΠ.
Για την Έλξη υπάρχουν 60 κριτήρια που την προσδιορίζουν (PWC) ή 90 από το CNRS: Μεταφορές, Επικοινωνίες, Υγεία, Νοσοκομεία, Ισονομία, Γρήγορη και Αποτελεσματική Δικαιοσύνη, Πολιτισμικές δραστηριότητες, Διεθνές Περιβάλλον, Υποδομές, Φορολογία, Έλξη και άλλων ατόμων της ίδιας κατηγορίας (αλληλοέλξη), κ.α.
Η ως άνω εισαγωγή ήταν απαραίτητη για να κατανοήσουμε ότι:
1- (μεταξύ πολλών άλλων) κάθε πόλη έχει μια ανταγωνιστική θέση σε σχέση με άλλες (εντός και εκτός της χώρας και της περιφέρειας όπου βρίσκεται)
2- Ο ανταγωνισμός επεκτείνεται και στην έλξη της προσοχής και της αντίληψης των κυβερνόντων και των χρηματοπιστωτικών οργανώσεων.
3- Κάθε κίνηση αξιοποίησης δημόσιας περιουσίας πρέπει να έχει υπόψη της τα ως άνω
Για το κτήριο του ΙΚΑ, αλλά και για άλλα. Η αξιοποίηση πρέπει να κοιτάζει προς το μέλλον και να τείνει στην Έλξη ενός τμήματος αυτής της κατηγορίας πληθυσμού.
Σε αυτό το πλαίσιο και με τη σκέψη της βαρύτητας της Έλξης του Ηρακλείου (ΙΤΕ, Ιατρική Σχολή, 1 ΠΑΓΝΗ, Βενιζέλειο, τμήματα ΑΕΙ βαριά επιστημονικά, Αρχαία, την Παγκρήτια τράπεζα, κ.α.) τα Χανιά πρέπει να καινοτομούν συνέχεια. Το κτήριο του ΙΚΑ στην Τζανακάκη θα ήταν σκόπιμο να αφιερωθεί στη σύγχρονη εφαρμοσμένη τεχνολογία και στη σύγχρονη Τέχνη όπου Τέχνη και Επιστήμη αποτελούν ένα σύνολο. Είτε ως θερμοκοιτίδα, είτε ως Digital Art structure, είτε ως επιταχυντής, Fablab, Studios, κ.α.
Για την επίτευξη αυτού του (ενδεχομένου) στόχου χρειάζονται Managers που έχουν δουλέψει σε αυτούς τους τομείς και σε αυτές τις δομές. Στην Ιαπωνία, τη Σουηδία, τη Γαλλία, κ.λπ. χρησιμοποιούν στελέχη συνταξιούχους. Είναι δυνατόν και στα Χανιά;