Την ώρα που δημόσιες υπηρεσίες “ασφυκτιούν” στα κτήρια στα οποία στεγάζονται, άλλα δημόσια κτήρια μετατρέπονται σε… ερείπια… καθώς εδώ και χρόνια παραμένουν σε εγκατάλειψη.
Παρά τις κατά καιρούς προτάσεις για αποκατάσταση και αξιοποίησή τους, μέχρι τώρα δεν έχει γίνει τίποτα. Αντίθετα, παραμένουν αφημένα στη μοίρα τους.
Αναφέρουμε χαρακτηριστικά:
•Το κτήριο του παλιού ΙΚΑ το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες είναι υπό τη δικαιοδοσία του ΟΑΕΔ – υπουργείου Εργασίας ενώ παραμένει ανεκμετάλλευτο από το 2004!
• Το κτήριο των Παλιών Φυλακών στην οδό Γιαμπουδάκη. Σύμφωνα με πληροφορίες, τοπικοί φορείς και ο Δικηγορικός Σύλλογος έχουν ζητήσει την παραχώρησή του από το Yπουργείο Δικαιοσύνης.
• Τα κτήρια του πρώην Θεραπευτηρίου Ψυχικών Παθήσεων στη Σούδα στα οποία πρόσφατα ο φωτογραφικός φακός των “Χανιώτικων νέων” κατέγραψε εικόνες ντροπής.
• Τα ενετικά Νεώρια, από τα εντυπωσιακότερα μνημεία στο παλιό λιμάνι που, παρά τις μελέτες και τις κατά καιρούς δηλώσεις, παραμένουν -μέχρι τώρα- αφημένα στη μοίρα τους.
Φυσικά, ο κατάλογος δεν σταματά εδώ. Η διαπίστωση, ωστόσο, είναι μία: οι ρυθμοί με τους οποίους κινείται το δημόσιο με την ευρύτερη έννοια για τη δική του περιουσία, δηλαδή για την περιουσία όλων μας, είναι εξωφρενικοί…
Τα Χανιώτικα Νέα συμμετέχουν στην Πρωτοβουλία Journalism Trust Initiative (JTI) των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα, έχοντας συμπληρώσει και δημοσιεύσει την Αναφορά Διαφάνειας. Η Πρωτοβουλία JTI είναι ένα διεθνές πρότυπο για την και έχει ως στόχο την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του κοινού στα ΜΜΕ μέσω της ανάδειξης και προώθησης της αξιόπιστης δημοσιογραφίας,
Συμμετέχοντας στην πρωτοβουλία αυτή, αναλαμβάνουμε την ευθύνη να συμβάλλουμε στην καταπολέμηση της παραπληροφόρησης και να προάγουμε την αξιοπιστία και την ηθική στη δημοσιογραφία. Με αυτόν τον τρόπο, στηρίζουμε τις βασικές αρχές της ελευθερίας του τύπου και της δημοκρατίας, προσφέροντας στους πολίτες έναν αξιόπιστο πυλώνα πληροφόρησης.
Οι δημοσιες υπηρεσίες δεν “ασφυκτιούν”. Αντίθετα, βρίθουν απο (δημόσιους) υπαλλήλους δίχως αντικείμενο, που πληρώνονται κανονικά και διχως άγχος, απο τα χρήματα των (λίγων) που φορολογούνται.
Ειναι οι ίδιοι δημόσιοι υπάλληλοι που τροφοδοτούν τη “ζήτηση” για κτηριακές εγκαταστάσεις, και οι ίδιοι που κατόπιν δηλώνουν “αναρμόδιοι” για να προστατέψουν τη δημόσια περιουσία που ρημάζει.
Στις προηγμένες χώρες, οι πολίτες ΔΕΝ επισκέπτονται δημόσιες υπηρεσίες: οι -λίγες- συναλλαγές που απαιτούνται με το δημόσιο διεκπεραιώνονται ηλεκτρονικά και οι δημόσιοι υπάλληλοι ειναι αναλογικά πολύ λιγότεροι ανα πολίτη, απο όσο στη χώρα μας.
Ομως οι Ελληνες πολίτες δεν αλλάζουμε μυαλά (έχουμε μυαλά, άραγε?)
Τα παράπονα λοιπόν έχουν ονοματεπώνυμο: Νομαρχία, Περιφέρεια, Δήμος, Υπουργείο. Έχετε το σθένος Κε Λυβιάκη να απευθύνετε σε πρώτο πρόσωπο τις ενστάσεις σας;
Με εκτίμηση,
Μάρκος Δασκαλάκης