Δευτέρα, 18 Νοεμβρίου, 2024

Δημόσιες κλινικές – “διαμάντια”

Βρίσκονται στο «μάτι του κυκλώνα» και δέχονται σκληρή έως άδικη, πολλές φορές, κριτική, εξαιτίας του δόγματος ότι «νέα είναι μόνο τα κακά νέα». Το Δημόσιο Σύστημα Υγείας έχει πληγεί ιδιαίτερα από την παρατεταμένη και βαθιά οικονομική κρίση, που μαστίζει τη χώρα και οι άνθρωποί του δίνουν καθημερινό αγώνα για να αντεπεξέλθουν στα προβλήματα. Μέσα σε αυτή την κατάσταση, υπάρχουν περιπτώσεις που η θέληση και η προσπάθεια έχουν φέρει λαμπρά αποτελέσματα.
Κλινικές που δέχονται ευχαριστήριες επιστολές για το έργο που επιτελούν και τις υψηλού επιπέδου υπηρεσίες που προσφέρουν, από ασθενείς που νοσηλεύτηκαν εκεί ή από συγγενικά τους πρόσωπα. Κλινικές που συμβάλλουν στην έρευνα και ανάπτυξη νέων μεθόδων, που η εκπαίδευσή τους είναι συνεχής και οι δημοσιευμένες εργασίες τους εκατοντάδες. Συνεργάζονται με ερευνητικά κέντρα, Πανεπιστήμια και Νοσηλευτικά Ιδρύματα εντός και εκτός Ελλάδας και δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από τα αντίστοιχα τμήματα του εξωτερικού, παρόλο που το περιβάλλον λειτουργία τους είναι τελείως διαφορετικό.
Πρόκειται για τα «διαμάντια» του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, που συνεχίζουν να επιτελούν κορυφαίο επιστημονικό έργο, παρά τις αντίξοες οικονομικές συνθήκες.
Το ΑΠΕ-ΜΠΕ έκανε ένα «οδοιπορικό» στα Νοσοκομεία της Αττικής, «Γ. Γεννηματάς», «Αττικόν» και «Ευαγγελισμός», που έχουν τέτοιες κλινικές. Σίγουρα όμως υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις, που η ανθρώπινη υπερπροσπάθεια, αλλά και η επιστημονική επάρκεια και οι διοικητικές ικανότητες κάποιων, έχουν καταφέρει να μην αφήσουν την οικονομική κρίση να ακυρώσει τον κοινωνικό τους ρόλο, αποδεικνύοντας ότι και μέσα στην κρίση «τα διαμάντια συνεχίζουν να λάμπουν».
Στο Νοσοκομείο “Γ. Γεννηματάς”, από τα μεγαλύτερα της χώρας, το οποίο διαθέτει σχεδόν όλα τα τμήματα ιατρικών ειδικοτήτων, εκτός από πνευμονολογικό και καρδιοχειρουργικό, και είναι στελεχωμένα με άρτια καταρτισμένο προσωπικό, η κρίση δεν έχει καταφέρει να πλήξει τα τμήματα που λειτουργούσαν και εξακολουθούν να λειτουργούν σχεδόν άψογα.
Προβλήματα υπάρχουν, λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο διοικητής του Νοσοκομείου Χρήστος Τσάμης, τονίζοντας ότι «αυτό όμως δεν αφαιρεί το ελάχιστο από τις υψηλού επιπέδου υπηρεσίες που προσφέρονται». «Η ψυχή του Νοσοκομείου είναι οι εργαζόμενοί του» επεσήμανε ο κ. Τσάμης «οι οποίοι με αυτοθυσία και φιλότιμο προσπαθούν να εξυπηρετήσουν όλους τους ανθρώπους. Είμαστε εδώ για να προσφέρουμε τις καλύτερες υπηρεσίες σε όσους έχουν ανάγκη και ειδικά υπό τις παρούσες συνθήκες (στο νοσοκομείο καταγράφεται αύξηση 15%) και δεν επιτρέπεται να κάνουμε πίσω και να γκρινιάζουμε» ανέφερε.
Ο κ. Τσάμης δίνει ιδιαίτερη σημασία στην καλή συνεργασία διοίκησης και εργαζομένων καθώς και στη σωστή αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού. «Τα προβλήματα τα λύνουμε άμεσα και δεν τα αφήνουμε να διογκωθούν» αναφέρει και υποστηρίζει ότι όλες οι ενέργειες έχουν ως επίκεντρο τον άνθρωπο-ασθενή. «Η εξυπηρέτηση των ασθενών που αναζητούν τη βοήθεια, η κατανόηση, η συνεργασία και η διατήρηση του υψηλού επιστημονικού επιπέδου του προσωπικού, με συνεχιζόμενη εκπαίδευση, αποτελούν το κύριο μέλημα και προς αυτή την κατεύθυνση συγκλίνουν οι προσπάθειες όλων» καταλήγει ο κ. Τσάμης.

• ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «Γ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ»
Α’ Πανεπιστημιακή Οφθαλμολογική Κλινική
Η Α’ Πανεπιστημιακή Οφθαλμολογική Κλινική, έχει εδώ και χρόνια κερδίσει την εκτίμηση τόσο της ιατρικής κοινότητας, όσο και του κόσμου και αυτό το δείχνει και το γεγονός ότι το 90% των μηχανημάτων που διαθέτει, έχουν αποκτηθεί από δωρεές
Πρόκειται για μια παραδοσιακά μεγάλη και άρτια οργανωμένη κλινική, στελεχωμένη με υψηλού επιπέδου επιστημονικό προσωπικό, εξοπλισμένη τεχνολογικά, εφάμιλλη των αντίστοιχων του εξωτερικού. Διαθέτει Τμήμα Χειρουργικής Υαλοειδούς – Αμφιβληστροειδούς,Παθολογίας Αμφιβληστροειδούς, (Laser, φλουοροαγγειογραφίας, Υπερήχων, Οπτικής Τομογραφίας (OCT), Γλαυκώματος (Οπτικά πεδία, ΗΡΤ, RNFL, Παχυμετρίας), Κερατοειδούς, Στραβισμού, Ηλεκτροφυσιολογικού ελέγχου,Οφθαλμικών Όγκων, Φλεγμονών και Κόγχου.
Σύμφωνα με στοιχεία του 2013, οι κλινικές εξετάσεις ανήλθαν σε 16.357, οι χειρουργικές επεμβάσεις σε 4.592, οι ημερήσιες εισαγωγές 1.180, οι εισαγωγές νοσηλείας 3.356, οι έκτακτες προσελεύσεις εξωτερικών ασθενών 28.562 και οι τακτικές προσελεύσεις εξωτερικών ασθενών 19.800.
«Η ζωή μας πάντα κυλάει με δυσκολίες, αλλά δεν πρέπει να μένουμε εκεί, θα πρέπει να προχωράμε» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η καθηγήτρια – διευθύντρια της Κλινικής Κουτσανδρέα Χρυσάνθη και αυτό είναι και το μότο της προς τους φοιτητές.
Η κλινική παρέχει εκπαιδευτικό έργο στους φοιτητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και συνεργάζεται με Οφθαλμολογικές Κλινικές άλλων Πανεπιστημίων, εντός και εκτός Ελλάδας.
«Ότι υπάρχει στο εξωτερικό το έχουμε και εμείς» εξηγεί η κ. Κουτσανδρέα, η οποία δίνει πολύ μεγάλη σημασία στη συνεχή εκπαίδευση, με το τμήμα να επιδεικνύει κατά μέσο όρο 100 εργασίες για τον κάθε γιατρό.

• Εθνικό Κέντρο Ιστοσυμβατότητας
Στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Αθηνών «Γ. Γεννηματάς» ανήκει και το Εθνικό Κέντρο Ιστοσυμβατότητας. Λειτουργεί από την εφαρμογή του Εθνικού Συστήματος Υγείας και οργανώθηκε από την καθηγήτρια Αικατερίνη Σταυροπούλου – Γκιόκα με την υποστήριξη του αντίστοιχου Κέντρου στο Νοσοκομείο Saint Louis, στο Παρίσι. Όπως εξηγεί η Δρ Αλίκη Ινιωτάκη Συντονίστρια Διευθύντρια στο Ανοσολογικό Τμήμα και στο Εθνικό Κέντρο Ιστοσυμβατότητας, τα τελευταία χρόνια το Κέντρο συνεργάζεται και υποστηρίζεται από το Εργαστήριο Αναφοράς της Eurotransplant στο Leiden της Ολλανδίας όπου και έχουν εκπαιδευτεί γιατροί και βιολόγοι του Κέντρου. Από το 1999 έχει διαπίστευση από την Ευρωπαική Εταιρεία Ανοσογενετικής, που του επιτρέπει να υποστηρίζει Μεταμοσχεύσεις Οργάνων και Αρχέγονων Αιμοποιητικών Κυττάρων (μυελού των οστών). Ο διευθυντής του Κέντρου συμμετέχει αυτοδίκαια στο διοικητικό συμβούλιο του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ).
Από το 2001 έως το 2014, το Κέντρο υποστήριξε στην Ελλάδα 1400 μεταμοσχεύσεις νεφρού από ζώντα ή αποβιώσαντα δότη, 60% του συνόλου των μεταμοσχεύσεων νεφρού στη χώρα, 217 μεταμοσχεύσεις νεφρού σε Κέντρα του Εξωτερικού, 600 μεταμοσχεύσεις Αρχέγονων Αιμοποιητικών Κυττάρων, ενώ παρακολουθεί πάνω από 1200 μεταμοσχευμένους με νεφρό ασθενείς.
Σύμφωνα με την κα Ινιωτάκη, ιδιαίτερη προσοχή δίνεται σε ασθενείς που βρίσκουν δύσκολα συμβατό δότη γιατί έχουν πολλά αντισώματα (υπερευαισθητοποιημένοι ασθενείς) και σε αυτό τον τομέα το Εργαστήριο έχει να επιδείξει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες που είχαν ως αποτέλεσμα την κατά 68% αύξηση στις μεταμοσχεύσεις αυτών των ασθενών, με εξαιρετικά αποτελέσματα.
Παράλληλα, στο Εθνικό Κέντρο Ιστοσυμβατότητας λειτουργεί Κέντρο Εθελοντών Δωρητών Αρχέγονων Αιμοποιητικών Κυττάρων με 13.000 τυποποιημένους -συνειδητοποιημένους δωρητές στο Εθνικό Μητρώο και την Παγκόσμια Δεξαμενή.
«Το Κέντρο παρέχει πολύ υψηλού επιπέδου υπηρεσίες με τη συλλογική προσπάθεια και την αυτοθυσία του εναπομείναντος προσωπικού, αναφέρει η κα Ινιωτάκη, υπογραμμίζοντας ότι «δεν υπάρχει δεύτερη σκέψη είσαι εδώ για να κάνεις αυτό που πρέπει…».
Στο επιστημονικό έργο του Κέντρου συμπεριλαμβάνεται ανάμεσα στα άλλα η συμμετοχή του στο FP7 Ευρωπαικό Κοινοτικό Πρόγραμμα για έρευνα και καινοτομία το οποίο ολοκληρώνεται τον Δεκέμβριο 2015 και για τη συμμετοχή αυτή πέτυχε την επικύρωση του « Γ.Γεννηματάς» από την Ευρωπαική Κοινότητα, σαν Οργανισμό που μπορεί να υλοποιεί Ευρωπαικά προγράμματα. Στο πρόγραμμα αυτό το Κέντρο συνεργάζεται με τη Eurotransplant, το NHSBT στο Ηνωμένο Βασίλειο, το Ινστιτούτο IKEM στην Πράγα, το Ινστιτούτο IDIBAPS στη Βαρκελώνη, το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο RLUH στο Λίβερπουλ και το Πανεπιστήμιο της Γενεύης με στόχο τη διερεύνηση της δυνατότητας να σχηματισθεί μία κοινή Ευρωπαική λίστα υπερευαισθητοποιημένων υποψήφιων για μεταμόσχευση νεφρού ασθενών, ώστε να δοθεί η δυνατότητα στους ασθενείς αυτούς να μεταμοσχευθούν από δότες εκτός της χώρας διαμονής τους.

• Τμήμα Ανοσολογίας – Ιστοσυμβατότητας στο ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ»
Οι συνθήκες στις οποίες λειτουργεί το Τμήμα Ανοσολογίας – Ιστοσυμβατότητας στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» είναι αντίξοες, καθώς έχει μειωθεί περίπου κατά το 1/3 το προσωπικό όλων των βαθμίδων, αλλά και λόγω της αυξημένης προσέλευσης ασθενών. Ωστόσο, εξακολουθεί να παρέχει πολύ υψηλού επιστημονικού επιπέδου υπηρεσίες.
Ιδρύθηκε στον Ευαγγελισμό το 1978 και είναι το πρώτο Εργαστήριο που λειτούργησε στον Ελλάδα με αποκλειστικό αντικείμενο την Ανοσολογία.
Όπως εξηγεί η Αλεξάνδρα Τσιρογιάννη MD, PhD, διευθύντρια – επιστημονικά και διοικητικά υπεύθυνη στο Τμήμα Ανοσολογίας- Ιστοσυμβατότητας, πραγματοποιούνται περίπου 200.000 εξετάσεις ετησίως από τους οποίους το 55% είναι εξωτερικοί ασθενείς ή νοσηλευόμενοι σε άλλα Νοσηλευτικά Ιδρύματα
Το Τμήμα Ανοσολογίας-Ιστοσυμβατότητας εκπαιδεύει γιατρούς και άλλους επιστήμονες στην Ανοσολογία στα πλαίσια της ειδικότητας της Ιατρικής Βιοπαθολογίας, της Ρευματολογίας, της Αιματολογίας και της Αλλεργιολογίας. Επίσης, δέχεται ως μετεκπαιδευόμενους, σε εξειδικευμένα θέματα, επιστήμονες από άλλα Νοσηλευτικά ή Πανεπιστημιακά Ιδρύματα της χώρας και του εξωτερικού, της Ευρώπης και της Αμερικής και υποστηρίζει ερευνητικές μελέτες, πτυχιακές εργασίες και Διδακτορικές διατριβές σε συνεργασία με Κλινικές ΕΣΥ και Πανεπιστημιακές. Διοργανώνει Επιστημονικά Συμπόσια και συμμετέχει ενεργά σε επιστημονικές δραστηριότητες του Νοσοκομείου, σε Ελληνικά και Διεθνή Συνέδρια με διαλέξεις και ανακοινώσεις επιστημονικών εργασιών και έχει κερδίσει 30 βραβεία.

• Μονάδα Μεταμόσχευσης Μυελού Οστών
Στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» λειτουργεί από το 1991 Μονάδα Μεταμόσχευσης Μυελού Οστών, που διαθέτει Τμήμα Κλινικό με εννέα μεταμοσχευτικές κλίνες, Τμήμα Συλλογής Μοσχεύματος, Τμήμα Επεξεργασίας Μοσχεύματος και εξειδικευμένα εργαστήρια και σύμφωνα με τον διευθυντή Νίκο Χαρχαλάκη, διενεργούνται όλων των ειδών οι μεταμοσχεύσεις, αλλογενείς και αυτόλογες και ετησίως αγγίζουν τις 70. Οι περισσότερες από τις μεταμοσχεύσεις είναι αλλογενείς, με δότες μοσχεύματος εθελοντές μη συγγενείς, οι οποίες αποτελούν τις δυσκολότερες, από άποψη ιατρικών χειρισμών και νοσηλείας. Τα τελευταία εννέα χρόνια ασθενείς που δεν διαθέτουν κατάλληλο δότη υποβάλλονται σε αλλογενή μεταμόσχευση με αίμα ομφαλίου λώρου, με ρυθμό πέντε έως δέκα μεταμοσχεύσεις κάθε χρόνο. Όπως λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο συντονιστής μεταμοσχεύσεων Δημήτρης Καρακάσης, η χρήση του αίματος ομφαλίου λώρου για αλλογενή μεταμόσχευση αποτελεί διεθνώς πρωτοποριακή τεχνική της μεταμόσχευσης και στην Ελλάδα διενεργείται σχεδόν κατ’ αποκλειστικότητα στον «Ευαγγελισμό».
Μέχρι σήμερα έχουν μεταμοσχευθεί πάνω από 1.200 ασθενείς, με το 75% αυτών να παραπέμπονται από άλλα νοσοκομεία της χώρας, και ο ρυθμός να παρουσιάζει αυξητική τάση. Συγκεκριμένα, από το 2000 έως σήμερα οι αλλογενείς μεταμοσχεύσεις έχουν διπλασιασθεί.
Στη Μονάδα Μεταμόσχευσης Μυελού Οστών, του νοσοκομείου “Ο Ευαγγελισμός”, διενεργούνται: Το 45% των αλλογενών μεταμοσχεύσεων ενηλίκων ασθενών της Ελλάδας, το 70% των αλλογενών μεταμοσχεύσεων ενηλίκων ασθενών της Ελλάδας, με δότες μη συγγενείς και το 75% των αλλογενών μεταμοσχεύσεων ενηλίκων ασθενών της Αθήνας.

• Εργαστήριο Ηλεκτροφυσιολογίας
Το Εργαστήριο Ηλεκτροφυσιολογίας του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», αποτελεί, ίσως, το πλέον σημαντικό αρρυθμιολογικό κέντρο στην Ελλάδα, κρίνοντας από την συμπλοκότητα και τον αριθμό των αρρυθμιολογικών επεμβάσεων οι οποίες πραγματοποιούνται στο κέντρο αυτό, τονίζει ο διευθυντής της Κλινικής Αντώνης Σιδέρης. Συγκεκριμένα, στο τμήμα διενεργούνται 400 καταλύσεις όλων των τύπων των αρρυθμιών καθώς επίσης εμφυτεύονται περισσότερες από 600 βηματοδοτικές ή απινιδωτικές συσκευές ετησίως. Το εργαστήριο Ηλεκτροφυσιολογίας – Βηματοδότησης, στελεχώνεται από εξειδικευμένους επεμβατικούς ηλεκτροφυσιολόγους με την εξειδίκευση τους να έχει πραγματοποιηθεί στα πλέον καταξιωμένα αρρυθμιολογικά κέντρα του εξωτερικού. Επίσης χαρακτηριστικό του τμήματος είναι ότι χρησιμοποιεί την πλέον σύγχρονη τεχνολογία στο χώρο της επεμβατικής ηλεκτροφυσιολογίας, όπως τρισδιάστατα συστήματα χαρτογράφησης καθώς και απεικόνισης του μυοκαρδίου. Με υπεύθυνο τον Μιχάλη Εφραιμίδη, στο κέντρο εκπαιδεύονται νέοι αρρυθμιολόγοι από άλλα νοσοκομεία της Ελλάδας ενώ συχνά αναλαμβάνει περιπτώσεις ασθενών που χαρακτηρίζονται από μεγάλη δυσκολία στην αρρυθμιολογική τους αντιμετώπιση που σε διαφορετική περίπτωση θα έπρεπε να καταφύγουν σε χώρες της Ευρώπης ή της Αμερικής με πολλαπλάσιο κόστος.

• Β’ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική του Νοσοκομείου «ΑΤΤΙΚΟΝ»
Η δεύτερη πανεπιστημιακή καρδιολογική κλινική ξεχωρίζει για την πλήρη αντιμετώπιση των ασθενών, διαγνωστικά και θεραπευτικά. Το αιμοδυναμικό εργαστήριο λειτουργεί από το πρωί μέχρι το βράδυ, ανεξαρτήτως εφημεριών.
Γίνονται όλες οι σύμπλοκες μέθοδοι, άνοιγμα αγγείων στο έμφραγμα, βαλβίδες αορτής σε στενώσεις με καθετηριασμό, συγκλίσεις μεσοκολπικών ελλειμμάτων. Υπάρχει δεύτερο εργαστήριο εργοφυσιολογίας, που γίνονται καταλύσεις αρρυθμιών και πρόσφατα ξεκίνησε η υποδόρια τοποθέτηση απινιδωτών στο πρόσθιο θωρακικό τοίχωμα , κάτω από το δέρμα κι όχι από την φλέβα. Στην διαγνωστική καρδιολογία γίνονται όλες οι υπερηχογραφικές μέθοδοι και τρισδιάστατο υπερηχογράφημα.
Ο Ιωάννης Λεκάκης, καθηγητής και διευθυντής της δεύτερης πανεπιστημιακής καρδιολογικής κλινικής τονίζει ότι “παρά τις δυσκολίες η κλινική λειτουργεί κατά τρόπο άψογο. Υπάρχει το απαραίτητο προσωπικό, το οποίο ενισχύεται από πανεπιστημιακούς υποτρόφους. Η κλινική συνεργάζεται με κέντρα εξωτερικού στα πλαίσια μελετών. Υπάρχει πρότυπο τμήμα καρδιακής ανεπάρκειας και γίνεται σημαντική έρευνα για την καρδιακή ανεπάρκεια και τις νόσους του ενδοθηλίου”.
Η κλινική συμμετέχει σε διακλινικό ιατρείο για την πνευμονική υπέρταση, το οποίο απαρτίζεται από 4 κλινικές σε όλη τη χώρα, συμβάλλει στην εκπαίδευση καθηγητών, ειδικευομένων και διαθέτει μεταπτυχιακό πρόγραμμα εκπαίδευσης νοσηλευτών στην καρδιολογία.

• Α’ Ορθοπεδική Πανεπιστημιακή Κλινική του νοσοκομείου «ΑΤΤΙΚΟΝ»
Είναι η παλαιότερη πανεπιστημιακή κλινική στην Ελλάδα και αποτελεί κέντρο αναφοράς και παραπομπής κλινικών από την Ελλάδα, την Κύπρο και το εξωτερικό για σοβαρά ορθοπεδικά προβλήματα, που αφορούν κυρίως, ασθενείς με μυοσκελετικούς όγκους ή έχουν παρουσιάσει επιπλοκές από προηγούμενες επεμβάσεις όπως λοιμώξεις μικροβιακές και λοιμώξεις που αναπτύχθηκαν σε αρθροπλαστικές. «Γίνεται προσπάθεια για διάσωση του μέλους σε όλες τις περιπτώσεις. Τα ποσοστά επιτυχίας σε ογκολογικούς ασθενείς φθάνουν το 90%» αναφέρει ο καθηγητής – διευθυντής Παναγιώτης Παπαγγελόπουλος.
Παράλληλα, όπως εξηγεί, στόχος είναι η ποιότητα ζωής και η διάσωση των μελών σε ασθενείς με μεταστατικούς όγκους στα οστά. «Όλα αυτά τα κατορθώνει κανείς σε μια πανεπιστημιακή κλινική, όπου η αντιμετώπιση είναι πολυδιάστατη, περιλαμβάνει δηλαδή συνδυασμό πολλών ειδικοτήτων».
Στην κλινική, λέει ο κ. Παπαγγελόπουλος ακολουθούνται τα διεθνή πρότυπα, πρωτόκολλα και «παρά τη σύγχρονη οικονομική δυσχέρεια συνεχίζουμε να έχουμε ως προτεραιότητα τον άνθρωπο».

• Β’ Προπαιδευτική Παθολογική Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών
Η Β’ Προπαιδευτική Παθολογική Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών στο νοσοκομείο Αττικόν «είναι ένα οργανωμένο και πλήρες τμήμα. Δεν λείπει κάποιο κομμάτι που είναι απαραίτητο για να λειτουργήσει. Τα έχει όλα σε ένα χώρο και έτσι δεν ταλαιπωρείται ο ασθενής. Στην ημερήσια νοσηλεία υπάρχει οργάνωση στα ραντεβού των αρρώστων» υπογραμμίζει η Βασιλική Παππά, επίκουρη καθηγήτρια Αιματολογίας.
Το αιματολογικό τμήμα ασχολείται κυρίως με αιματολογικές κακοήθειες (λευχαιμία, λεμφώματα, μυελώματα). Υπάρχει η αιμοτολογική μονάδα που λειτουργεί σε καθημερινή βάση και ασχολείται με την αρχική διάγνωση και θεραπεία με νοσήματα που δεν χρειάζονται νοσηλεία, (ημερήσια νοσηλεία, διάγνωση, θεραπεία, μεταγγίσεις, χημειοθεραπεία).
Το άλλο κομμάτι περιλαμβάνει ασθενείς που νοσηλεύονται κυρίως με οξείες λευχαιμίες, προστατευμένοι είτε σε μονόκλινα είτε σε δίκλινα δωμάτια.
Το τρίτο κομμάτι είναι η μονάδα μεταμόσχευσης, όπου γίνονται αλλογενείς μεταμοσχεύσεις από συγγενείς και μη συγγενείς συμβατούς δότες, οι οποίες βρίσκονται σε ξεχωριστό χώρο του νοσοκομείου, είναι ξεχωριστή μονάδα. Υπάρχει και ερευνητικό εργαστήριο ,μοριακής βιολογίας, και χορηγούνται διδακτορικές διατριβές, ενώ γίνονται και κλινικές μελέτες.
Το ΕΣΥ βρίσκεται σε πολύ δύσκολη κατάσταση, αυτό όμως δεν στέκεται εμπόδιο και δεν λυγίζει την πλειονότητα των ανθρώπων που το υπηρετούν. Αρκετοί «μαχόμενοι» γιατροί και νοσηλευτές, καταβάλλοντας υπεράνθρωπες προσπάθειες, καταφέρνουν όχι μόνο να συνεχίζουν να παρέχουν ικανοποιητικές υπηρεσίες στους πολίτες, αλλά και να διατηρούν αξιοζήλευτες κλινικές, που προσφέρουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα