Προβάδισμα 13 μονάδων στη Νέα Δημοκρατία, έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, στην εκτίμηση πρόθεσης ψήφου δίνει νέα δημοσκόπηση του Πανεπιστήμιου Μακεδονίας για λογαριασμό του ΣΚΑΙ, διαφορά πάντως που έχει μειωθεί κατά 5% σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα του ΠΑΜΑΚ, ενώ η Δημοκρατική Συμπαράταξη αναδεικνύεται σε τρίτη πολιτική δύναμη σε πεντακομματική Βουλή.
Ειδικότερα, στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει 30,5% (έναντι 33% στην προηγούμενη σφυγμομέτρηση του Ιουνίου), ο ΣΥΡΙΖΑ 17,5% (από 15%), 7,5% σημειώνει η ΔΗΣΥ (από 6%), 7% η ΧΑ (σταθερό ποσοστό) και 6,5% καταγράφει το ΚΚΕ (έναντι 7,5% στην προηγούμενη σφυγμομέτρηση). Κάτω από το σημερινό όριο του 3%, είναι η Ένωση Κεντρών με 2% (από 2,5%), Οι ΑΝΕΛ με 2% (σταθερό), Το Ποτάμι με 1% (από 2%). «Άλλο κόμμα» δηλώνει το 8,5% των ερωτηθέντων, ενώ ιδιαίτερα υψηλό, 16,5%, παραμένει το ποσοστό που δεν δίνει καμία απάντηση [δεν ξέρω/ δεν απαντώ].
Απογοήτευση από το κυβερνητικό έργο
Το 58,5% των ερωτώμενων αναφέρει ότι δεν είναι ικανοποιημένο από το έργο της κυβέρνησης, το 34% απαντά ότι δεν είναι ικανοποιημένο, αλλά δεν υπάρχουν καλύτερες εναλλακτικές, ενώ το 6% δηλώνει ικανοποιημένο από το κυβερνητικό έργο.
Αρνητική είναι η άποψη της πλειοψηφίας για την κυβέρνηση και σε ό,τι αφορά την προσπάθεια προσέλκυσης επενδύσεων. Το 75,5% θεωρεί ότι η κυβέρνηση δεν δημιουργεί ευνοϊκό περιβάλλον για τις επενδύσεις στη χώρα, το 18% εκτιμά ότι δημιουργεί ευνοϊκό περιβάλλον για τις επενδύσεις ενώ το 6,5% δηλώνει «δεν ξέρω/δεν απαντώ».
Ζητούν παραίτηση Κουρουμπλή
Ακριβά φαίνεται ότι στοιχίζει στην κυβέρνηση και ο χειρισμός της οικολογικής καταστροφής που προκλήθηκε από το Ναυάγιο του Αγία Ζώνη ΙΙ στο Σαρωνικό, με την πλειοψηφία των πολιτών να εκφράζουν την άποψη ότι ο αρμόδιος υπουργός Π.Κουρουμπλής θα έπρεπε να παραιτηθεί.
Ειδικότερα, όσον αφορά τη ρύπανση στο Σαρωνικό που προκάλεσε το ναυάγιο το 53,5% θεωρεί ότι ο κ. Κουρουμπλής ευθύνεται πολιτικά, το 31,5% δηλώνει ότι έκανε ό,τι κρίθηκε απαραίτητο και δεν υπάρχει λόγος παραίτησης, ενώ το 15% δηλώνει «δεν ξέρω/ δεν απαντώ».
Οι πολίτες φοβούνται νέα μέτρα
Η μεγάλη πλειοψηφία της κοινής γνώμης (85,5%) εκτιμά ότι η κυβέρνηση θα λάβει και νέα μέτρα και ότι τα πράγματα κινούνται προς τη λάθος κατεύθυνση (80%), ενώ θεωρεί ότι η κυβέρνηση δεν δημιουργεί ευνοϊκό περιβάλλον για τις επενδύσεις στη χώρα (75%).
Ειδικότερα, στην ερώτηση αν η κυβέρνηση θα λάβει νέα μέτρα, το 85,5% απαντά ότι πιστεύει ότι θα ληφθούν πρόσθετα μέτρα, το 9,5% εκτιμά ότι η κυβέρνηση θα βγάλει τη χώρα από την κρίση χωρίς πρόσθετα μέτρα, ενώ το 5% απαντά δηλώνει «δεν ξέρω/ δεν απαντώ».
Στην ερώτηση αν τα πράγματα κινούνται προς τη σωστή ή προς τη λάθος κατεύθυνση το 80% απαντά προς τη λάθος, το 14,5% προς τη σωστή κατεύθυνση, ενώ το 5,5% απαντά «δεν ξέρω/ δεν απαντώ».
Απαισιοδοξία για τα οικονομικά του νοικοκυριού τους
Το 39% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι μέσα στο επόμενο χρόνο ούτε θα βελτιωθεί ούτε θα χειροτερεύσει η οικονομική τους κατάσταση, το 28% πιστεύει ότι σίγουρα θα χειροτερεύσει, το 22,5% ότι μάλλον θα χειροτερεύσει, 7,5% πιστεύει ότι μάλλον θα βελτιωθεί, 2% ότι θα εξαρτηθεί από τις πολιτικές εξελίξεις και 1% δηλώνει ότι η οικονομική του κατάσταση σίγουρα θα βελτιωθεί.
Πάντως, οι πολίτες εμφανίζονται πιο αισιόδοξοι συγκριτικά με τις προηγούμενες δημοσκοπήσεις του Πανεπιστημίου.
«Νικητής» στη ΔΕΘ ο Μητσοτάκης
Ως προς την παρουσία των πολιτικών αρχηγών στη ΔΕΘ, νικητής εμφανίζεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης με το ποσοστό των πολιτών που έπεισε να ανέρχεται σε 19,5%, έναντι 6% που είναι το αντίστοιχο ποσοστό που πίστεψε τον κ. Τσίπρα.
Ειδικότερα, αναφορικά με τις εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα στην 82η ΔΕΘ το 46% αναφέρει ότι δεν πείστηκε, το 47,5% ότι δεν τον παρακολούθησε και 6% δηλώνει ότι πείστηκε.
Αντίστοιχα, το 38% αναφέρει ότι δεν πείστηκε από τις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, το 41,5% ότι δεν τον ακολούθησε και το 19,5% ότι πείστηκε.
Προβάδισμα Γεννηματά στην Κεντροαριστερά, αν και το θέμα ακόμη «δεν πουλάει»
Όσον αφορά στο «μέτωπο» της Κεντροαριστεράς και την εκλογική διαδικασία για τον νέο φορέα φαίνεται ότι ακόμη δεν έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον των πολιτών. Ενδεικτικό είναι ότι στην έρευνα του ΠΑΜΑΚ το 58% των ερωτώμενων δηλώνει ότι δεν τον ενδιαφέρει καθόλου το ζήτημα για την εκλογή νέου αρχηγού στην Κεντροαριστερά, το 17,5% λίγο, το 15% αρκετά, το 8% πολύ ενώ το 1,5% απαντά στο ερώτημα «δεν ξέρω/ δεν απαντώ».
Πάντως η μέτρηση του ΠΑΜΑΚ αποτυπώνει προβάδισμα της Φώφης Γεννηματά στην εκλογική κούρσα.
Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προηγείται των ανθυποψηφίων της στη δημοτικότητα με 56% και ακολουθούν ο Στ.Θεοδωράκης με 53%, ο Γ.Καμίνης με 51%, ο Γ.Μανιάτης με 43% και πιο πίσω Ν.Ανδρουλάκης και Γ.Ραγκούσης με 40% και 32,5% αντίστοιχα.
Η επικεφαλής της ΔΗΣΥ προηγείται και ποσοτικά, καθώς στο ερώτημα «εσείς προσωπικά ποιον θα θέλατε για επικεφαλής του νέου φορέα» οι απαντήσεις έχουν ως εξής: Φ.Γεννηματά 24%, Γ.Καμίνης 16%, Στ.Θεοδωράκης 15%, Γ.Ραγκούσης 8,5% και τέλος Γ.Μανιάτης 8%.
ΠΗΓΗ: in.gr