Μικρό αντίκρισμα στους πολίτες βρίσκει το σταθερό αφήγημα της κυβέρνησης ότι διαπραγματεύεται πιο σκληρά και επιτυγχάνει καλύτερα αποτελέσματα από ό,τι θα μπορούσε να επιτύχει οποιαδήποτε άλλη κυβέρνηση. Η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα διεκδικεί με τις «επιδόσεις» της τα τελευταία δυόμισι χρόνια τον τίτλο εκείνης που έφερε το πιο επώδυνο πακέτο μέτρων. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για τον ΣΚΑΪ, το 40% των πολιτών θεωρεί ότι το πακέτο μέτρων της κυβέρνησης Αλέξη Τσίπρα (2015-2017) ήταν το πιο επώδυνο. Στη δεύτερη θέση, με διαφορά και ποσοστό 17,5% είναι τα μέτρα της κυβέρνησης Γιώργου Παπανδρέου (2010-2011), ενώ 13,5% των πολιτών θεωρούν ως πιο επώδυνο πακέτο μέτρων εκείνο της κυβέρνησης Αντώνη Σαμαρά (2012-2015). Στη μεγάλη πλειοψηφία τους οι πολίτες χρεώνουν δύο μνημόνια στη σημερινή κυβέρνηση, καθώς το 78% θεωρεί ότι τα νέα μέτρα που ψηφίστηκαν στη Βουλή αποτελούν ένα νέο μνημόνιο, το τέταρτο. Μόλις το 12% των ερωτηθέντων απαντά ότι τα μέτρα αυτά μπορούν να βγάλουν τη χώρα από την κρίση. Σε ποσοστό 82% οι πολίτες θεωρούν ότι τα νέα μέτρα θα πλήξουν πολύ ή αρκετά το προσωπικό εισόδημά τους. Να σημειωθεί, μάλιστα, ότι οι πλέον αδύναμοι οικονομικά θεωρούν σε μεγαλύτερο ποσοστό ότι θα πληγούν από τα νέα μέτρα, σε σχέση με εκείνους που απαντούν ότι βρίσκονται σε καλύτερη οικονομική κατάσταση.
Την ίδια στιγμή, το κυβερνητικό επιχείρημα ότι τα αντίμετρα θα εξουδετερώσουν στην πράξη τα μέτρα, ελάχιστη απήχηση έχει. Το 79,5% των πολιτών πιστεύει ότι τα αντίμετρα είναι μόνο για επικοινωνιακούς λόγους και μόλις το 10% εκτιμά ότι δημιουργούν αισιοδοξία για το μέλλον. Μάλιστα, το 83,5% των ερωτηθέντων εκφράζει την άποψη ότι προσωπικά θα ωφεληθεί λίγο ή καθόλου από τα αντίμετρα.
Η εικόνα δεν είναι καλή και σε σύγκριση με τη διαπραγμάτευση για το χρέος, καθώς το 73,5% των ερωτηθέντων εκτιμά πως η κυβέρνηση δεν διαπραγματεύεται αποτελεσματικά πάνω στο συγκεκριμένο θέμα. Θετικά έναντι των κυβερνητικών χειρισμών τοποθετείται το 19%.
Οσον αφορά την εκτίμηση πρόθεσης ψήφου, η Ν.Δ. διατηρεί ισχυρό προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης συγκεντρώνει ποσοστό 32,5% έναντι 16,5% του ΣΥΡΙΖΑ. Ακολουθούν το ΚΚΕ και η Χρυσή Αυγή που συγκεντρώνουν από 7,5% και μετά η Δημοκρατική Συμπαράταξη με 5,5%. Αυτά είναι τα κόμματα που εμφανίζονται να εξασφαλίζουν την είσοδό τους στη Βουλή. Και έπονται η Ενωση Κεντρώων με 2,5%, ΑΝΕΛ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ από 2%, Ποτάμι και Πλεύση Ελευθερίας από 1,5%. Στην παράσταση νίκης, η υπεροχή της Ν.Δ., με ποσοστό 69%, είναι συντριπτική, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει ποσοστό μόλις 12,5%. Στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με 30%, προηγείται του Αλέξη Τσίπρα, που συγκεντρώνει την προτίμηση του 19%. Ο «κανένας» προηγείται και των δύο με 49%.
Aπαισιοδοξία
Πάντως, η απαισιοδοξία για άλλη μία φορά κυριαρχεί στις απαντήσεις των πολιτών, όσον αφορά τις προσδοκίες και την εκτίμησή τους για το μέλλον. Το 85,5% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι τα πράγματα κινούνται προς τη λάθος κατεύθυνση, ενώ εκείνοι που εκτιμούν ότι κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση είναι μόλις 9,5%. Την ίδια στιγμή, το 69% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι μέσα στους επόμενους 12 μήνες θα χειροτερέψει η οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού του.
ΠΗΓΗ: kathimerini.gr