Λεηλατημένη και ξεχασμένη από τις Δημοτικές Αρχές παραμένει η παλιά δημοτική επιχείρηση στο Ψυχρό Πηγάδι στα Κεραμειά του Δήμου Χανίων. Τα τελευταία χρόνια, ο χώρος που κάποτε φιλοξενούσε Ελληνες και ξένους επισκέπτες οι οποίοι ήθελαν να θαυμάσουν τη μοναδική ομορφιά του φυσικού τοπίου, έχει μετατραπεί σε στάνη, προκαλώντας θλίψη και οργή για την τύχη που επιφυλάσσεται στη δημόσια περιουσία.
Τα σημάδια από τους βανδαλισμούς και τις λεηλασίες που έχει υποστεί το κτήριο είναι εμφανή στον επισκέπτη: σπασμένα τζάμια, κατεστραμμένος ηλεκτρομηχανολογικός εξοπλισμός, παραβιασμένα παράθυρα και πόρτες. Τα δωμάτια παραπέμπουν σε στάβλο καθώς είναι προφανές ότι κάποιος στεγάζει εκεί τα ζώα του. Αντίστοιχη εικόνα επικρατεί στον περιβάλλοντα χώρο με τα κατεστραμμένα ξύλινα κάγκελα και καθίσματα που είχαν κατασκευαστεί για να ξεκουράζονται οι επισκέπτες.
Τίποτα δεν θυμίζει τις μέρες που ο χώρος ήταν ακόμα λειτουργικός και ο κόσμος ερχόταν για να απολαύσει λίγες στιγμές χαλάρωσης.
Ενας χώρος που είχε δημιουργηθεί από τον Δήμο Κεραμειών με ευρωπαϊκούς πόρους μέσω του προγράμματος Leader, στις αρχές του 2000, με τον προϋπολογισμό για την ανέγερση του κτηρίου να ξεπερνάει τα 30 εκατ. δράχμες.
Μάλιστα, προκειμένου να καταστεί προσβάσιμη και επισκέψιμη η νεοσύστατη τότε δημοτική επιχείρηση ο Δήμος είχε χρηματοδοτήσει, με ιδίους πόρους, την ασφαλτόστρωση του δρόμου και την ηλεκτροδότησή του ανεβάζοντας το κόστος ακόμα παραπάνω.
Για κάποια χρόνια ο χώρος λειτούργησε ως δημοτική επιχείρηση κι αργότερα μισθώθηκε σε ιδιώτες που τον δούλεψαν ως αναψυκτήριο και ταβέρνα.
Ωστόσο, με την έλευση της οικονομικής κρίσης και τη μετάβαση στην εποχή του “Καλλικράτη”, η επιχείρηση εγκαταλείφθηκε από τον τελευταίο εκμισθωτή και το ακίνητο λεηλατήθηκε.
ΣΧΕΔΙΑ… ΕΠΙ ΧΑΡΤΟΥ
Το θέμα απασχόλησε την προηγούμενη Δημοτική Αρχή Χανίων η οποία είχε εκφράσει τη βούληση να αποκαταστήσει τον χώρο. Μάλιστα, το 2015 είχε συμπεριλάβει το δημοτικό κτήριο στο Ψυχρό Πηγάδι στις εκδηλώσεις που είχε διοργανώσει για την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού.
Στα σχέδιά της ήταν να αξιοποιήσει το ακίνητο για την προώθηση προγραμμάτων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, σε συνδυασμό με την ανάδειξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού, φυσιολατρικών διαδρομών και μονοπατιών για τα οποία έχει συνταχθεί σχετική μελέτη.
Παράλληλα, έγιναν ενέργειες και τακτοποιήθηκε το πρόβλημα που υπήρχε με την ηλεκτροδότηση του κτηρίου, ενώ η αποκατάσταση των καταστροφών που έχουν σημειωθεί είχαν κοστολογηθεί σε περίπου 50.000 ευρώ.
Ωστόσο, από εκεί και πέρα δεν προχώρησε κάποια ενέργεια για να καταστεί ξανά λειτουργική η παλιά δημοτική επιχείρηση και το οίκημα παρέμεινε… στάνη.
Μια “στάνη” η οποία κόστισε ιδιαίτερα ακριβά στους φορολογούμενους πολίτες, για να καταστεί τελικά, μέσα από την εγκατάλειψή του, ένα σύγχρονο μνημείο σπατάλησης του δημόσιου χρήματος.