Πέμπτη, 19 Δεκεμβρίου, 2024

Δημοτικός Κήπος – Κλωνάρης

Η ορειχάλκινη προτομή του Δωρόθεου Κλωνάρη, επισκόπου Κισάμου και Σελίνου, βρίσκεται στον δημοτικό κήπο και είναι τοποθετημένη πάνω σε βάση επενδυμένη με λευκό μάρμαρο.
Ο Δωρόθεος Κλωνάρης ήταν, όπως αναφέρεται στην προτομή, πρόεδρος της Γενικής Επαναστατικής Συνέλευσης Κρητών το 1897.
Σε κείμενο στην ιστοσελίδα της Ιεράς Μητρόπολης Κισάμου και Σελίνου (http://www.imks.gr/index.php/el/metropolis/bishops?id=54) αναφέρεται ότι ο Δωρόθεος Κλωνάρης καταγόταν από τον Βάμο Αποκορώνου. Υπήρξε Διευθυντής του Ιεροδιδασκαλείου Κρήτης (Αγία Τριάδα Ακρωτηρίου), που ιδρύθηκε με χορηγία του Επισκόπου Κισσάμου Σελίνου Γερασίμου Σφακιωτάκη (Συρικάρι). Πληροφορίες των καθηγητών του Ιεροδιδασκαλείου αναφέρουν ότι ο Αρχιμανδρίτης Δωρόθεος Κλωνάρης «υπήρξε έξοχος διδάσκαλος, πολυμαθής, δραστήριος, πράος, ταπεινόφρων», χαρίσματα, τα οποία εκόσμισαν και την Αρχιερωσύνη του.
Κατά την τελευταία Επανάσταση του 1896-97 διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην περιοχή του Νομού Χανίων, αλλά δεν έχομε λεπτομέρειες της πατριωτικής και ποιμαντικής του δράσης».
Σύμφωνα με τον Αντώνη Μ. Βαρουχάκη  (“Τα υπαίθρια γλυπτά και μνημεία του Δήμου Χανίων”, έκδοση Δήμου Χανίων, 2006), «ο Δωρόθεος Κλωνάρης τα πρώτα του γράμματα τα διδάχτηκε από τον παππού του Παπαοικονόμου και μετά πήγε στην Ιερά Μονή της Αγίας Τριάδας των Τσαγκαρόλων όπου ασπάστηκε το μοναχικό βίο, αφού χειροτονήθηκε διάκονος. Η αδελφότητα της Μονής πολύ σύντομα διαπίστωσε τα μεγάλα προτερήματα του νεαρού διάκονου και για τον λόγο αυτό τον απέστειλε στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, όπου και φοίτησε για 7 χρόνια.
Το 1892 με ομόφωνη απόφαση της Αγιοτάτης Κρητικής Συνόδου εκλέγεται Επίσκοπος Κισσάμου και Σελίνου όπου και θα υπηρετήσει για 10 χρόνια ως το θάνατό του το 1902. Εξελέγη από τους πληρεξούσιους των τμημάτων Ρεθύμνου, Χανίων και Σφακίων πρόεδρος της προσωρινής κυβέρνησης μετά την αναχώρηση του ελληνικού στρατού υπό τον Τιμολέοντα Βάσο. Η βαρύτητα του αξιώματος και η αντίθεσή του με το σχήμα που έφερε, καθώς και οι σκέψεις του για ενδεχόμενη αντίδραση της Πύλης σε βάρος των προνομίων της εκκλησίας και του έθνους, οδήγησαν τον Δωρόθεο Κλωνάρη να μην αποδεχτεί τη θέση του προέδρου. Η Συνέλευση συμφώνησε με την απόφαση του Δωρόθεου και εξέλεξε πρόεδρο τον Ιωάννη Σφακιανάκη».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα